panneaux

Finition de panneaux jointifs en bois massif

Nu întotdeauna se poate face mobila dintr-o singură bucată de lemn masiv. Mai ales dacă mobila este de dimensiuni mai mari. Soluția poate veni de la panourile obținute din lemn masiv îmbinat, numite covor de masiv. Este vorba de fâșii înguste de lemn a căror îmbinare se face atât în lungime, cât și pe lățime.

source de la photo : plus.google.com
source de la photo : plus.google.com
Cum se obțin panourile din lemn masiv

Pentru a prelungi elementele de lemn masiv se poate face îmbinare în dinți sau îmbinare dreaptă. Elementele se pregătesc la capete, se încleiează, de obicei cu adeziv la rece și se țin în prese. În cazul îmbinării pe lățime, elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unul langă altul, după care sunt puse în presă, la rece, până la întărirea adezivului. După ce sunt scoase din presă panourile sunt șlefuite pentru a îndepărta surplusul de adeziv și pentru a fi calibrate.

Aceste panouri din lemn masiv îmbinat sunt o variantă de lemn masiv foarte folosită în industrie. Din cauza alăturării mai multor bucăți de lemn care se pot comporta diferit, în timpul finisarii pot apărea unele probleme. În cele ce urmează veți găsi câteva sfaturi pentru obținerea unor finisaje fără defecte.

source de la photo : arsap.fordaq.com
source de la photo : arsap.fordaq.com
Teinture de panneaux en bois massif

Le coloration covorului pot apărea pete din cauza absorbției diferite. Bucățile de cherestea provin din trunchiuri diferite și au densități diferite. În timpul colorării, baițul este absorbit în mod diferit rezultând o colorare neuniformă. Absorbția baițului scoate în evidență și îmbinările în dinți.

Pentru a reduce absorbția se pot folosi baițuri pe bază de solvent rapid care se evaporă repede, iar baițul nu se duce în profunzimea lemnului. Este o metodă la îndemână, dar din ce în ce mai greu de utilizat din cauza cerințelor de mediu legate de emisia de les composés organiques volatils (COV).

Pentru a elimina problema COV-urilor se pot folosi baițurile hidrodiluabile. Este știut însă că baițurile hidrodiluabile se absorb în profunzime, punând în evidență desenul lemnului. În cazul unui covor de masiv care absoarbe diferit nu este cea mai bună variantă. De aceea este bine ca baițurile să fie diluate cu un amestec de apă și rășină specială care reduce absorbția, obținându-se astfel o colorare uniformă.

Tot pentru un aspect uniform colorarea se poate face cu grund colorat, cu recomandarea de a controla foarte bine cantitatea de colorant din grund și grosimea stratului aplicat pentru ca finisajul să nu aibă aspect de plastic.

Un alt inconvenient al folosirii panourilor din lemn masiv îmbinat este discontinuitatea desenului. Dacă la lemnul masiv colorarea este făcută în așa fel încât să scoată în evidență desenul natural al lemnului, în cazul panourilor se alege de obicei o colorare discretă, uniformizantă.

Dacă soluția de colorare nu este compatibilă cu adezivul folosit la încleiere, în lungul îmbinării apare a linie fină albă. Defectul nu este foarte frecvent pentru că adezivii folosiți de obicei la încleiere sunt compatibili cu majoritatea soluțiilor de colorare. Pentru cazurile rare când nu există compatibilitate se recomandă folosirea unui izolator înainte de colorarea panoului.

source de la photo : woodpan.com
source de la photo : woodpan.com
source de la photo : glopan.com
source de la photo : glopan.com
Defecte ce pot apărea după lăcuire

În urma aplicării materialelor peliculogene pot apărea găuri fine de-a lungul liniilor de lipire. Defectul seamănă cu căderea în pori a finisajului și apare din cauza cantității mici de adeziv aplicată. Pentru a se evita apariția găurilor adezivul se aplică în exces. Când elementele de masiv sunt strânse în presă pentru a forma panoul excesul trebuie să iasă în afară. Acest exces este îndepărtat prin șlefuire.

Dacă totuși defectul apare, înainte de începerea finisării panourile se chituiesc cu un chit compatibil cu soluția de colorare și grundul ce urmează a fi aplicat. Dacă totuși găurile fine au fost observate la finalul finisării se poate încerca remedierea folosind chituri de retuș de aceeași culoare cu panourile. Soluția este valabilă pentru defecte foarte mici, altfel chitul mai mult va înrăutății situația.

source de la photo : korturk.com
source de la photo : korturk.com

Panourile de masiv sunt o soluție foarte bună pentru mobila din masiv. Sunt stabile, se prelucrează ușor, iar dacă sunt respectate câteva reguli finisajul poate fi foarte reușit.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

2 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Quelles solutions préconisez-vous pour la finition d'un panneau en bois massif utilisé comme plan de travail de cuisine. Nous ne recommandons pas le bois massif pour cette partie, mais on insiste dessus et il y a beaucoup de demandes. Je n'ai pas connaissance d'une solution viable qui, à moyen terme - 2-3 ans - ne présentera pas de déformation dans les cuisines réellement utilisées. Je ne parle pas des cuisines de musée, où l'on ne cuisine pas, mais de celles où l'on trouve des éviers et des cuisinières ou des fours utilisés quotidiennement et fréquemment.

    • Je comprends qu'il s'agit d'un plateau de table en bois dans une cuisine fonctionnelle. Dans ce cas, il convient d'utiliser un vernis polyuréthane plus dur et très résistant aux rayures (comme le vernis pour parquet). Néanmoins, les clients doivent savoir qu'ils ne peuvent pas couper directement avec un couteau sur le plan de travail sans laisser de traces. La laque appliquée au pistolet, sans technologie spéciale, a ses limites. Vous pourriez obtenir une résistance très élevée si vous appliquiez un vernis durcissant aux UV, mais pour cela vous avez besoin d'une ligne UV. Je recommande d'utiliser un vernis polyuréthane avec le catalyseur 100%, mais d'informer vos clients sur l'utilisation du plateau (pas de coupes directes). Le vernis résiste sans problème à l'humidité d'une cuisine en activité et aux liquides chauds (marmites chaudes). Comme le bois utilisé est du chêne (je m'en doute 🙂 ) le plan de travail aura une bonne résistance dans le temps. J'espère avoir bien compris la question. Bonne chance !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais