BRICOLAGE - Finition bricolage - Techniques de finition

Distressed - méthode de vieillissement artificiel des meubles

Când am prezentat tehnicile de învechire a lemnului, am menționat și distressed, una dintre cele mai folosite metode de finisare antichizată a mobilei. Déchiré este termenul adoptat din engleză, dar în fabrici se spune frecvent la consommation ou brûlure des muqueuses. Metoda este folosită mai ales pentru mobilă, pe o bucată simplă și plată de lemn efectul fiind mult diminuat. Constă în șlefuirea muchiilor sau altor părți ale mobilierului până se ajunge la stratul inferior sau la lemn, scopul fiind ca mobila să arate îndelung folosită.

distress
source de la photo : novodecorco.com
Realizarea finisajul distressed prin șlefuire

Unul dintre modurile de obținere a efectului este șlefuirea stratului de finisaj până se ajunge la lemn. Se sugerează astfel că mobila este atât de veche încât s-a tocit în anumite locuri. În acest caz se șlefuiesc muchiile, colțurile și locurile unde se presupune că uzura este mai mare, până se ajunge la lemn. Pentru ca efectul să fie cât mai vizibil, lemnul trebuie să fie vopsit, total acoperit. Pe un finisaj transparent efectul este vizibil doar dacă baițul folosit pentru colorarea lemnului este de culoare închisă.

Puteți vedea modul cum se șlefuiesc muchiile în materialul de mai jos:

Application de couches successives de peinture

O altă modalitate de obținere a efectului este prin aplicarea a mai multor straturi succesive de vopsea înainte de a trece la șlefuire. După uscarea lor completă, se șlefuiește pe muchii, dar și pe fețele ușilor, sertarelor, lateralele mobilei până se ajunge la un strat inferior de altă culoare. Șlefuirea se face tot în locurile unde se presupune că prin folosire îndelungată vopseaua s-a tocit: mânerele de lemn și în jurul lor, marginile ușilor sau ale sertarelor, colțurile și muchiile mobilierului.

Pentru ca efectul să fie vizibil, între cele două straturi de culoare trebuie să fie o diferență sesizabilă. Se poate ajunge la efect suprapunând un strat de baiț de o culoare și unul de vopsea de altă culoare sau două straturi de vopsea de culori diferite. Diferența dintre cele două este grosimea peliculei. Dacă se dorește o peliculă cât mai sărăcăcioasă se recomandă baiț și vopsea. Pentru economie, baițul poate fi aplicat doar în locurile unde urmează să se șlefuiască pentru obținerea efectului – muchii, margini, mânere. Pentru ca baițul să nu migreze în vopsea este bine să fie protejat cu un strat subțire de grund incolor. Se aplică apoi vopseaua în strat nu prea gros, pentru a nu fi dificil de îndepărtat. La final, efectul se protejează cu un strat de lac transparent.

distress
source de la photo : howtonestforless.com
distress
source de la photo : sweetpickingsfurniture.com

 

Recomandări privind consumarea stratului de vopsea

Șlefuirea se face cu hârtie de șlefuit sau bureți abrazivi. Lâna de oțel nu este recomandată pentru că este prea fină pentru a îndepărta stratul de vopsea. Granulația folosită este cea obișnuită pentru ponçage entre les couches (240-320). Dacă din cauza stratului gros de vopsea se impune folosirea unor granulații mai mici, ca cea pentru șlefuirea lemnului în alb, este recomandat ca apoi să se netezească totul cu hârtie de șlefuit mai fină pentru ca suprafața să nu rămână rugoasă.

Pentru o deteriorare mai avansată a stratului superficial se poate folosi și o altă metodă. Stratul de vopsea poate fi atacat cu un amestec 1:1 de apă și oțet concentrat. Vopselele pentru care se poate folosi această metodă și care cedează la amestec sunt cele cu multă umplutură de carbonat de calciu (cretă) sau cele acrilice hidrodiluabile (vopsele decorative pentru pereți). Amestecul se toarnă peste mobilă, după care se șterge cu o cârpă moale de bumbac. Nu trebuie insistat, vopseaua se ia ușor. După ce se usucă se poate aplica un strat de ceară sau un lac transparent.

Uneori, pentru un aspect îmbătrânit mai accentuat, se aplică înainte de stratul final o patină de antichizare sau se folosește ca strat final o ceară colorată maro închis.

distress
source photo : iheartnaptime.net
distress
source de la photo : theshabbycreekcottage.com

 

Distressed este un mod de îmbătrânire a lemnului foarte folosit. Nu este greu de realizat dar, ca la orice finisaj antichizat, foarte important este ca rezultatul să fie credibil, natural. Acest lucru înseamnă că, pe lângă tehnică, procedeul presupune și un anumit fler, un talent special pentru astfel de lucrări.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

7 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour ! puis-je utiliser de la peinture murale décorative sur du bois et obtenir cet effet ? Intéressant, je n'avais pas pensé à une telle chose... et pour la protection je peux donner avec de la cire ou du vernis mat, incolore ?

    • Vous pouvez également utiliser des peintures murales décoratives. Vérifiez au préalable la compatibilité avec la cire ou le vernis.

  • Vous m'avez vraiment donné une idée... J'ai une table dont je veux changer la couleur, elle est trop foncée, pour la peindre avec la même peinture que celle avec laquelle je viens de peindre les murs de la pièce. C'est une peinture décorative qui est assez boueuse, plus boueuse qu'une peinture lavable normale... et en plus je veux essayer un effet de craquelure...

    • Si la quantité est plus importante, le produit risque de se fissurer en séchant. Mais vérifiez qu'il n'y a pas de perte d'adhérence au support. Bonne chance !

  • Excusez-moi, je vous rends fou avec mes questions... mais avant je devrais mettre un apprêt, sinon il est possible que le verre s'écaille avec le temps...

    Merci et bonne journée !

    • Si le meuble est ancien, déjà fini, il ne doit pas être apprêté. Il doit être nettoyé (lavé) avec de l'eau et du détergent, bien séché et poncé pour que la peinture adhère. Il est recommandé d'appliquer l'apprêt directement sur le bois. Il s'agit essentiellement du lien entre le bois et le vernis.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais