BRICOLAGE - Techniques de finition

Vernis mat ou vernis brillant - choix sûr ou risqué

A propos de meubles mats et cea lucioasă am mai vorbit. Am spus care se întreține mai ușor, care mai greu, care sunt avantajele și dezavantajele alegerii uneia sau a celeilalte. Există însă și un alt punct de vedere din care poate fi privită alegerea. Și anume acela al producătorului, al acelui tâmplar pasionat, care lucrează lemnul cu dragoste și dăruire și care își dorește ca în final, după aplicarea lacului, să nu piardă din frumusețea lemnului și chiar să-i crească valoarea. Așadar, pentru acești îndrăgostiți de lemn, care este cea mai bună alegere, lac mat sau lac lucios?

În primul rând trebuie spus că este foarte important ce vrea clientul și este bine să se respecte acest lucru, mai ales dacă acesta vine cu proiect făcut de arhitect sau designer. Ei au încadrat cu siguranță mobila într-un context și ea trebuie executată astfel încât, la final, totul să aibă coerență.

meubles en bois
crédit photo : italy2000usa.com

Sunt însă și situații când clientul lasă producătorul să decidă, sau când meșterul lucrează ceva pentru care alege și finisajul. Încă din titlu sugeram că există o alegere sigură și una cu riscuri. Dacă aplicarea unui lac mat nu prea pune probleme, finisarea cu luciu, mai ales cea cu luciu oglindă, se face greu și trebuie indeplinite câteva condiții pentru a avea un rezultat de calitate.

De multe ori luciul mobilei este asimilat cu existența lacului. Sunt persoane care cred că mobila nu a fost lăcuită atunci când nu strălucește. Nu este așa. Gradul de luciu al unui lac este dat de capacitatea acestuia de a reflecta lumina și este de la 0 la 100%, putând fi măsurat cu ajutorul unui aparat numit glossmetru. În acest interval există mai multe paliere. De la 0 la 7 vorbim de mat adânc (sau efect natural), 10-40 este mat, 45-65 semimat (sau satinat cum se mai spune uneori în producție), 70-90 lucios, 90-100 luciu înalt sau luciu oglindă.

vernis mat ou vernis brillant
source photo : forums.shoryuken.com

Pentru un producător de mobilă este mult mai simplu de produs mobilă mată. Cu cât gradul de luciu crește cu atât devine mai dificil de a obține o suprafață frumoasă, cel mai greu fiind de obținut luciul oglindă. Dacă se dorește obținerea unor suprafețe lucioase, de la 70 în sus, nu este suficient ca lacul să aibă acel grad de luciu. Trebuie îndeplinite și câteva condiții:

  • mediul de lucru trebuie să fie foarte curat. Orice urmă de praf prinsă în peliculă este cu atât mai vizibilă cu cât lacul este mai lucios. Cum este greu de păstrat un mediu fără praf în absența unor cabine de pulverizare presurizate sau a unor linii de finisare capsulate, atunci este nevoie de polișare pentru a fi îndepărtate impuritățile
vernis mat ou vernis brillant
source de la photo : youtube.com
  • lacul lucios trebuie aplicat pe un grund foarte bine așezat și șlefuit. Pelicula nu trebuie să aibă aspect de écorce d'orange, să nu fie foarte subțire, să nu aiba praf sau bule de aer incluse. De aceea se folosesc grunduri dure cu corp mare, ce pot fi bine șlefuite pentru a asigura baza necesară lacului. Pentru a vă face o idee de cum trebuie să arate grundul înaintea aplicării lacului lucios, vă spun că determinările de grad de luciu se fac aplicând lacul pe o bucată de sticlă.
  • Lacul nu trebuie să se usuce foarte repede pentru a da timp peliculei să se așeze și să se întindă cât mai bine. Dacă nu este bine întinsă nu reflectă bine lumina și este nevoie de polișare pentru a îndepărta imperfecțiunile suprafeței.

Pentru a putea vedea diferența dintre un lac mat și unul lucios se poate face un experiment. Se aplică în aceeași incintă, pe 2 bucăți de lemn diferite, lac mat și lac lucios. După uscare vom avea senzația că praful a fost atras de finisajul lucios. De fapt praful s-a depus la fel pe ambele mostre, dar este vizibil numai pe lacul lucios.

Finisarea lucioasa este dificilă și pentru că scoate în evidență orice defect. Dacă prelucrările lemnului nu au fost bine făcute, cea mai mică zgârietură va fi scoasă în evidență și amplificată.

Gradul de luciu al lacului se alege și în funcție de ce vrem să obținem iar mobilierul rezultat trebuie să fie în concordanță cu spațiul unde va sta. Dacă se dorește un blat de masă cu aspect cât mai natural, atunci se va alege un lac mat adânc și finisajul va fi cât mai sărac (2 straturi subțiri, unul de grund si unul de lac) pentru a nu avea o peliculă sesizabilă.

vernis mat ou vernis brillant
source de la photo : custommade.com

De asemenea, dacă se lucrează mobilier rustic sau din bois recyclé, totul arată mai natural dacă se aplică lacuri mate.

vernis mat ou vernis brillant
source de la photo : ronikordis.com

Când se dorește obținerea unei mobile luxoase, pe lângă un design elegant se poate alege și un lac lucios. Luciul a fost asociat întotdeauna cu luxul, cu bogăția. În fond aurul și pietrele prețioase strălucesc, nu? Iar pentru a nu fi foarte complicat nu este nevoie neapărat de luciu oglindă, se pot folosi și lacuri cu grad de luciu peste 70. În plus, lacurile lucioase, din cauza transparenței lor ridicate (ca urmare a lipsei agentului de mătuire), pun în evidență frumusețea naturală a lemnului.

vernis mat ou vernis brillant
source photo : 1contemporany.com

Cel mai simplu și mai „acoperitor” este folosirea lacurilor cu grad de luciu 30-40. Sunt și lacurile cele mai vândute. Spun acoperitor pentru că vor luci atât cât să se vadă că mobila este lăcuită, fără însă a avea problemele date de lacurile cu un luciu mai ridicat.

vernis mat ou vernis brillant
source photo : ths.gardenweb.com

Și din punct de vedere al întreținerii câștigătoarea este tot mobila mată. Urmele degetelor sunt mai puțin vizibile, praful de asemenea, nu trebuie lustruită fiind suficientă ștergerea ei, nu se văd zgârieturile fine făcute de particulele de praf.

Atunci când vorbim de luciul mobilei, nu este vorba de frumos sau urât. Suntem foarte diferiți și ceea ce este foarte frumos pentru unul poate fi imposibil de privit pentru altul. Există modă și stiluri care ne pot influența alegerile, dar în final tot despre ceea ce ne place este vorba. Pentru un producător însă important este să aleagă finisajul pe care-l poate realiza și să spună clientului cu ce se poate confrunta atunci când alege un finisaj mai special pentru mobila lui.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

13 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Article très intéressant. J'ai besoin d'un vernis pour les comptoirs en sapin de mon escalier intérieur. Initialement j'allais opter pour un vernis brillant mais en lisant l'article j'ai changé d'avis et je vais opter pour un vernis "couvrant" avec un niveau de brillance de 30-40. Je ne sais pas quelle marque de vernis prendre et comment mesurer le degré de brillance car je n'ai pas de luisancemètre. Est-ce que je trouve ce degré de brillance écrit sur la boîte ? Pouvez-vous me recommander une marque ?

    • Et j'ai un autre souci. Dans cette vidéo, l'apprêt est appliqué, laissé en place pendant un certain temps, puis 2 couches de vernis sont appliquées par-dessus. Entre l'application de l'apprêt et du vernis, je ne vois pas de finition (ponçage). Est-ce exact ?

      • Sur les boîtes des produits de bricolage, il n'est pas exactement indiqué "brillant", mais il est précisé "brillant" ou "mat". Choisissez le produit mat, son degré de brillance est généralement compris entre 30 et 40.
        Je ne sais pas à quelle vidéo vous faites référence, mais normalement vous devriez poncer le primer après séchage. Le ponçage favorise à la fois l'adhérence et l'aspect esthétique du film. Le ponçage permet d'éliminer les grains surélevés, les gaz, la peau d'orange, tout ce qui gâche l'aspect d'un film. Je recommande de poncer l'apprêt avant l'application du vernis.

  • Bonjour
    Je peins sur des panneaux de bois ; merci de me conseiller le vernis que je pourrais utiliser afin d'obtenir, appliqué sur la partie peinte et sur la partie non peinte du panneau de bois, un vernis mat qui ne déforme pas la peinture par les reflets de la lumière. Malheureusement, je ne vois pas comment joindre une photo d'un travail. La plaque de bois est partiellement peinte, la partie non peinte servant de cadre.
    Je pensais masquer les deux zones une à une avec du ruban adhésif et appliquer une huile sur le bois et un vernis à base d'eau sur la peinture, mais je ne sais pas si des problèmes se posent dans la zone de contact. J'ai essayé le sérac ciré qui semble bon pour les deux surfaces mais qui affecte un peu les couleurs.
    Nous vous remercions.

    • Bonjour. Si les peintures sont réalisées avec des couleurs à l'eau, vous pouvez utiliser un vernis à base de solvant (acrylique, par exemple) avec un faible degré de brillance (entre 0 et 10) par-dessus. De cette façon, vous n'aurez pas d'interaction entre les couleurs et le vernis et pas de brillance.
      Vous pouvez également utiliser des vernis à l'huile ou à l'eau. Appliquez d'abord le vernis et une fois qu'il est complètement sec, vous pouvez appliquer de l'huile sur la zone protégée. Il n'y aura pas de répulsion dans la zone de contact. Si vous appliquez d'abord l'huile puis le vernis, ou si vous les appliquez en même temps, des problèmes d'incompatibilité peuvent survenir.
      Tous nos vœux de réussite.

    • Bonjour !
      Il s'agit d'un vernis alkyde qui sèche plus lentement (min 24 heures) et dont l'odeur persiste. Pour la literie, il est préférable de choisir un vernis d'intérieur à base d'eau (diluable à l'eau). Ne choisissez pas de vernis universels, qui conviennent aussi bien à l'intérieur qu'à l'extérieur, comme celui mentionné ci-dessus. Les vernis pour l'extérieur doivent être plus élastiques, c'est pourquoi ils ne sont pas très durs et se rayent facilement.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais