Finition bricolage - Techniques de finition

Traitements appliqués au meuble ou au plan de travail en bois supportant l'évier pour résister à l'humidité

Ideea folosirii lemnului pentru mobilierul din baie se lovește aproape întotdeauna de temerea că nu va rezista mediului umed. Temere nejustificată dacă ne gândim la butoaiele din lemn în care sa făcea baie în trecut, la saunele finlandeze sau la grătarele din lemn pe care le găseai în trecut în mai toate băile. Lemnul se descurcă bine în aceste medii, iar dacă protejat va fi evitată instalarea mucegaiul. Un blat de baie tratat cu ulei rezistă foarte bine, cu condiția ca acel finisaj să fie reîmprospătat atunci când uleiul dispare. Mult mai sensibile la apă sunt lipirile care trebuie făcute cu adezivi rezistenți si materialele sau soluțiile constructive folosite la obținerea mobilierului de baie. Sa vedem cum putem finisa un blat sau un mobilier din lemn pe care se sprijină chiuveta din baie pentru a le face cât mai rezistente la umiditate.

comptoir de bain

Protéger avec des huiles

Uleiul este cel care pune cel mai bine în evidență lemnul și-i păstrează aspectul natural. Cei care-l apreciează își doresc să-l vadă și să-l simtă chiar si în condiții mai dificile, așa cum sunt cele din baie. Un blat de baie poate fi făcut din orice fel de lemn, recomandate sunt însă speciile mai dure (chêne, ulm, acacia) sau cu conținut de rășini (molid, pin, larice). Cel mai indicat este să se folosească panneau en bois massif. Daca se folosește lemn masiv, el trebuie îmbinat astfel încât să se evita stagnarea apei. Pentru lipire se folosește întotdeauna adeziv rezistent la umiditate, din classes D3 ou D4. Dacă în loc de blat se folosește mobilier din lemn, designul trebuie astfel ales încât să nu fie zone greu accesibile. Acolo apa poate ajunge cu ușurință, dar va fi greu de șters. Zona va rămâne umedă permanent și va dezvolta mucegaiuri. Îmbinările prin lipire sau cu elemente metalice trebuie să fie și ele rezistente la umiditate.

Dacă alegeți ulei pentru protejarea blatului de baie sau a mobilierului, căutați-l pe cel pentru lemn. Sunt mai multe feluri de ulei. Puteți folosi huile de tung, huile de lin ou des mélanges de ces huiles - Huile danoise ou huile de teck (nu este din lemn de tec, doar seamănă cu culoarea tecului). Există și amestecuri ale diferitelor firme, mai mult sau mai puțin naturale. Spun mai puțin naturale pentru că există și uleiuri sintetice. În general, prețul este cel care arată cât de natural este un produs. Cu cât este mai mare cu atât este mai curat, mai natural. Uleiurile naturale pot fi folosite fără probleme la protejarea lucrurilor cu care venim în contact. Pentru obiecte ce vin în contact cu mâncarea se folosește huile minérale.

Pentru a fi cât mai rezistent la umiditate lemnul trebuie să absoarbă ulei în profunzime. De aceea este bine să se aplice ulei în exces, să fie lăsat să absoarbă 30-45 minute, după care lemnul să fie șters cu o cârpă moale care absoarbe bine și nu lasă scame. Ștergerea este obligatorie pentru că altfel lemnul devine lipicios. Aplicarea uleiului se face cu o cârpă moale sau cu pensula, pe ambele fețe, pe muchii, inclusiv în golurile decupate. Dupa 24 de ore, timpul necesar uscării, operația se reia. Se pot aplica astfel 2-4 straturi. Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător (8-12% umiditate), șlefuit și desprăfuit.

comptoir de bain

Protéger avec des vernis ou des peintures résistants à l'humidité

Cei care nu au încredere în ulei sau vor să aibă un finisaj mai rezistent în timp și care să asigure și rezistența mecanică a suprafețelor protejate, pot folosi lacuri sau vopsele. Ele trebuie să fie rezistente la umiditate pentru că altfel se albesc și se scorojesc. Este cazul lacului nitrocelulozic, foarte cunoscut și folosit. Este un lac cu aspect plăcut, dar foarte puțin rezistent la umiditate. Nu este recomandat nici pentru blaturile de masă, cu atât mai puțin pentru cele din baie.

Cele mai rezistente lacuri în astfel de cazuri sunt cele din două componente, adică lacurile cu întărire chimică. Este cazul vernis polyuréthaneacrylique, polyester. În urma reacției chimice dintre cele doua componente ale lacului va rezulta o peliculă cu rezistențe mecanice și fizico-chimice foarte bune. Blatul sau mobila astfel finisată vor fi mult mai rezistente la umiditate, dar și la zgârieri, abraziuni sau loviri. Aplicarea trebuie făcută și în acest caz, pe ambele fețe, pe muchii și în decupaje. Se aplică 2-3 straturi de lac (sau 1-2 grund + 1 lac), cu șlefuire între straturi pentru a obține o suprafață cât mai plăcută la atingere.

Dacă vă propuneți să protejați singuri lemnul din baie vă recomand să folosiți lacuri pe bază de apă pentru a evita neplăcerile provocate de evaporarea solventului. Chiar dacă nu au întărire sunt suficient de rezistente pentru a proteja lemnul de umiditate. Există posibilitatea ca suprafața lăcuită să capete un aspect opalescent dacă vine în contact cu apa imediat după uscare. Nu vă speriați! Lacul pe bază de apă are o perioadă de uscare în profunzime mai lungă (până la 2-3 saptamani), timp în care poate să mai absoarbă din umiditatea existentă. Opalescența va dispărea dacă îndepărtăm sursa de umezeală. Revenirea va fi mai rapidă dăcă în exista o sursă de căldură. Este bine ca, după finisare, să lăsați blatul cel puțin 48 de ore înainte ca apa să ajungă pe suprafață.

comptoir de bain

Reguli ce trebuie respectate pentru ca finisajul să fie rezistent în timp

Pentru ca finisajul să reziste cât mai mult, protejând astfel blatul de baie sau mobilierul, vă recomand următoarele:

  • Acoperiți foarte bine cu ulei sau lac toate părțile blatului sau ale mobilierului. Nu considerați că dacă ați fixat foarte bine chiuveta în zona decupată nu mai este nevoie să finisați acea zonă. Apa ajunge cu ușurință în cele mai ascunse locuri. Iar dacă nu observați acest lucru este și mai rău. La un moment dat veți simti miros de mucegai și nu veți stii de unde;
  • Refaceți finisajul cu ulei atunci când suprafața lemnului începe să-și modifice aspectul inițial (uneori capătă un aspect ușor uscat). În timp, uleiul este îndepărtat prin ștergere sau în timpul curațeniei. Nu lăsați să dispară total, va fi mai dificil de reparat. Dacă veți reacționa imediat ce aspectul se schimbă, refacerea va fi mult mai simpla. Este suficient să ștergeți suprafața cu cârpa îmbibată în ulei;
  • Nu lasați uleiul în exces neșters pentru că nu se va usca. Va deveni lipicios, neplăcut la atingere și foarte greu de îndepărtat;
  • După utilizarea chiuvetei nu lăsați apa să băltească pe suprafața uleiată. Veți scurta perioada până la refacerea finisajului.
  • Șlefuiți suprafața lemnului înaintea aplicării protecției. Fibra ridicată, pe lângă aspectul neplăcut, poate fi și modul prin care apa ajunge în lemn;
  • Folosiți cu grijă obiectele foarte ascuțite care pot deteriora pelicula de lac. Lacurile sunt rezistente, dar nu imposibil de penetrat. Apariția unei zgârieturi profunde compromite protecția. Apa poate ajunge sub peliculă și finisajul cedează.

comptoir de bain

Les meubles présentés dans l'article sont fabriqués par Meubles iPlan - Dragos Costache et Constantin Iosif

Les photos sont la propriété de iPlan Furniture


Sper să vă fie de folos informațiile. Dacă credeți ca ar fi utile si pe altora, puteți distribui. Iar dacă aveți întrebări, neclarități sau vreți să faceți completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

6 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour, je vous demande ce qu'il faut donner à une douche extérieure après lui avoir donné de l'huile transformatrice !

    • Bonjour !
      Seuls les vernis ou peintures à base de white spirit (pétrosine) ou d'essence de térébenthine peuvent être appliqués sur l'huile. Ces vernis ont une faible résistance et ne sont pas recommandés pour les sols. La protection extérieure à l'huile est très efficace contre l'humidité. Le problème est qu'avec le temps, l'huile est lessivée par la pluie et la finition doit être refaite. Il est recommandé d'appliquer au moins une fois par an une couche supplémentaire d'huile afin de maintenir la protection.
      En ce qui concerne la dureté, vous devez vous fier à la dureté du bois.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonjour !
    Je voudrais installer dans ma salle de bain une ancienne commode du salon, en bois massif mais je ne sais pas exactement laquelle, on dirait du chêne.
    Si je comprends bien, les étapes seraient : dégraissage au produit vaisselle, ponçage, une couche d'apprêt, un autre ponçage entre les deux couches, une autre couche d'apprêt, puis un vernis à l'eau. Merci de compléter ou de corriger si je me suis trompé. Le ponçage se fera avec quel grain ?
    Merci de votre attention !

    • Bonsoir !
      La séquence des opérations est très bonne.
      Le ponçage de l'ancienne couche de vernis ou d'apprêt se fait avec du papier de verre de grain 280 ou 320 ou avec une éponge abrasive fine.
      Comme vous utiliserez la commode dans la salle de bain, je recommande d'appliquer une fine couche de cire pour bois/meubles sur la dernière couche de vernis. Appliquez-la après que le vernis soit complètement sec (min. 24 heures), avec un chiffon doux en coton, laissez agir pendant 2 à 3 heures et polissez ensuite avec un chiffon propre en coton. La cire protège mieux de l'eau. Elle obstrue les pores du chêne, empêchant l'eau de pénétrer. En outre, pendant le premier mois, jusqu'à ce que la réaction en profondeur de la couche soit complète, le vernis hydrofuge absorbe l'humidité de l'environnement dans lequel il est placé et peut facilement moisir (il devient légèrement latex). Il se rétablit si l'humidité diminue et s'il fait chaud. Au bout d'un mois à un mois et demi, le phénomène disparaît de lui-même. La cire protègera le lac et diminuera les chances que cela se produise.
      Bonne chance !

  • Bonsoir,

    J'ai une vieille tasse en bois que je veux utiliser comme évier de salle de bain. Quel traitement puis-je utiliser pour l'imperméabiliser ? Je n'ai pas encore décidé si je devais le laisser naturel ou le peindre en blanc.
    Si je le laisse naturel, l'huile suffit-elle ? Lin, tung, minérale ?
    Si je le peins, est-ce que j'ajoute de l'huile au préalable ou est-ce que j'applique la peinture directement ? En combien de couches ? Pouvez-vous me conseiller une peinture (une marque) ?

    • Bonsoir !
      La résine époxy et le vernis polyuréthane sont les finitions les plus couramment utilisées pour les éviers.
      Si vous optez pour l'huile, l'huile minérale est recommandée pour les éviers de cuisine et l'huile minérale ou l'huile de tung pour les éviers de salle de bains. L'huile est appliquée en couches successives, avec essuyage et 24 heures de séchage entre les deux. Le bois doit être saturé d'huile pour que l'évier soit résistant. Aucune peinture, vernis ou autre matériau ne peut être appliqué sur l'huile car il n'adhère pas.
      Il n'est pas nécessaire de peindre le bois pour le colorer. Vous pouvez d'abord appliquer une peinture blanche à base d'eau ou de solvant, la laisser sécher, puis la traiter avec de la résine époxy ou de l'huile. Les fibres du bois seront alors plus visibles.
      Si vous souhaitez néanmoins le peindre, vous devez utiliser de la résine blanche ou de l'huile colorée blanche et l'appliquer de la même manière qu'un vernis.
      Recommandation de matériel - ICA de Lomilux.
      Dans le lien ci-dessous, vous trouverez une description complète de la finition des éviers en bois.
      Bonne chance !
      https://revistadinlemn.ro/2019/08/02/chiuvete-din-lemn-tratamente-pentru-rezistenta-la-apa-intretinere/

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais