Finisare DIY Tehnici de Finisare

Tratamente aplicate mobilierului sau blatului de lemn ce susține chiuveta pentru a rezista la umiditate

Ideea folosirii lemnului pentru mobilierul din baie se lovește aproape întotdeauna de temerea că nu va rezista mediului umed. Temere nejustificată dacă ne gândim la butoaiele din lemn în care sa făcea baie în trecut, la saunele finlandeze sau la grătarele din lemn pe care le găseai în trecut în mai toate băile. Lemnul se descurcă bine în aceste medii, iar dacă protejat va fi evitată instalarea mucegaiul. Un blat de baie tratat cu ulei rezistă foarte bine, cu condiția ca acel finisaj să fie reîmprospătat atunci când uleiul dispare. Mult mai sensibile la apă sunt lipirile care trebuie făcute cu adezivi rezistenți si materialele sau soluțiile constructive folosite la obținerea mobilierului de baie. Sa vedem cum putem finisa un blat sau un mobilier din lemn pe care se sprijină chiuveta din baie pentru a le face cât mai rezistente la umiditate.

blat de baie

Protejarea cu uleiuri

Uleiul este cel care pune cel mai bine în evidență lemnul și-i păstrează aspectul natural. Cei care-l apreciează își doresc să-l vadă și să-l simtă chiar si în condiții mai dificile, așa cum sunt cele din baie. Un blat de baie poate fi făcut din orice fel de lemn, recomandate sunt însă speciile mai dure (stejar, ulm, salcâm) sau cu conținut de rășini (molid, pin, larice). Cel mai indicat este să se folosească panou de masiv. Daca se folosește lemn masiv, el trebuie îmbinat astfel încât să se evita stagnarea apei. Pentru lipire se folosește întotdeauna adeziv rezistent la umiditate, din clasele D3 sau D4. Dacă în loc de blat se folosește mobilier din lemn, designul trebuie astfel ales încât să nu fie zone greu accesibile. Acolo apa poate ajunge cu ușurință, dar va fi greu de șters. Zona va rămâne umedă permanent și va dezvolta mucegaiuri. Îmbinările prin lipire sau cu elemente metalice trebuie să fie și ele rezistente la umiditate.

Dacă alegeți ulei pentru protejarea blatului de baie sau a mobilierului, căutați-l pe cel pentru lemn. Sunt mai multe feluri de ulei. Puteți folosi ulei de tung, ulei de in sau amestecuri din aceste uleiuri – Danish oil sau ulei de tec (nu este din lemn de tec, doar seamănă cu culoarea tecului). Există și amestecuri ale diferitelor firme, mai mult sau mai puțin naturale. Spun mai puțin naturale pentru că există și uleiuri sintetice. În general, prețul este cel care arată cât de natural este un produs. Cu cât este mai mare cu atât este mai curat, mai natural. Uleiurile naturale pot fi folosite fără probleme la protejarea lucrurilor cu care venim în contact. Pentru obiecte ce vin în contact cu mâncarea se folosește uleiul mineral.

Pentru a fi cât mai rezistent la umiditate lemnul trebuie să absoarbă ulei în profunzime. De aceea este bine să se aplice ulei în exces, să fie lăsat să absoarbă 30-45 minute, după care lemnul să fie șters cu o cârpă moale care absoarbe bine și nu lasă scame. Ștergerea este obligatorie pentru că altfel lemnul devine lipicios. Aplicarea uleiului se face cu o cârpă moale sau cu pensula, pe ambele fețe, pe muchii, inclusiv în golurile decupate. Dupa 24 de ore, timpul necesar uscării, operația se reia. Se pot aplica astfel 2-4 straturi. Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător (8-12% umiditate), șlefuit și desprăfuit.

blat de baie

Protejarea cu lacuri sau vopsele rezistente la umiditate

Cei care nu au încredere în ulei sau vor să aibă un finisaj mai rezistent în timp și care să asigure și rezistența mecanică a suprafețelor protejate, pot folosi lacuri sau vopsele. Ele trebuie să fie rezistente la umiditate pentru că altfel se albesc și se scorojesc. Este cazul lacului nitrocelulozic, foarte cunoscut și folosit. Este un lac cu aspect plăcut, dar foarte puțin rezistent la umiditate. Nu este recomandat nici pentru blaturile de masă, cu atât mai puțin pentru cele din baie.

Cele mai rezistente lacuri în astfel de cazuri sunt cele din două componente, adică lacurile cu întărire chimică. Este cazul lacurilor poliuretanice, acrilice, poliesterice. În urma reacției chimice dintre cele doua componente ale lacului va rezulta o peliculă cu rezistențe mecanice și fizico-chimice foarte bune. Blatul sau mobila astfel finisată vor fi mult mai rezistente la umiditate, dar și la zgârieri, abraziuni sau loviri. Aplicarea trebuie făcută și în acest caz, pe ambele fețe, pe muchii și în decupaje. Se aplică 2-3 straturi de lac (sau 1-2 grund + 1 lac), cu șlefuire între straturi pentru a obține o suprafață cât mai plăcută la atingere.

Dacă vă propuneți să protejați singuri lemnul din baie vă recomand să folosiți lacuri pe bază de apă pentru a evita neplăcerile provocate de evaporarea solventului. Chiar dacă nu au întărire sunt suficient de rezistente pentru a proteja lemnul de umiditate. Există posibilitatea ca suprafața lăcuită să capete un aspect opalescent dacă vine în contact cu apa imediat după uscare. Nu vă speriați! Lacul pe bază de apă are o perioadă de uscare în profunzime mai lungă (până la 2-3 saptamani), timp în care poate să mai absoarbă din umiditatea existentă. Opalescența va dispărea dacă îndepărtăm sursa de umezeală. Revenirea va fi mai rapidă dăcă în exista o sursă de căldură. Este bine ca, după finisare, să lăsați blatul cel puțin 48 de ore înainte ca apa să ajungă pe suprafață.

blat de baie

Reguli ce trebuie respectate pentru ca finisajul să fie rezistent în timp

Pentru ca finisajul să reziste cât mai mult, protejând astfel blatul de baie sau mobilierul, vă recomand următoarele:

 • Acoperiți foarte bine cu ulei sau lac toate părțile blatului sau ale mobilierului. Nu considerați că dacă ați fixat foarte bine chiuveta în zona decupată nu mai este nevoie să finisați acea zonă. Apa ajunge cu ușurință în cele mai ascunse locuri. Iar dacă nu observați acest lucru este și mai rău. La un moment dat veți simti miros de mucegai și nu veți stii de unde;
 • Refaceți finisajul cu ulei atunci când suprafața lemnului începe să-și modifice aspectul inițial (uneori capătă un aspect ușor uscat). În timp, uleiul este îndepărtat prin ștergere sau în timpul curațeniei. Nu lăsați să dispară total, va fi mai dificil de reparat. Dacă veți reacționa imediat ce aspectul se schimbă, refacerea va fi mult mai simpla. Este suficient să ștergeți suprafața cu cârpa îmbibată în ulei;
 • Nu lasați uleiul în exces neșters pentru că nu se va usca. Va deveni lipicios, neplăcut la atingere și foarte greu de îndepărtat;
 • După utilizarea chiuvetei nu lăsați apa să băltească pe suprafața uleiată. Veți scurta perioada până la refacerea finisajului.
 • Șlefuiți suprafața lemnului înaintea aplicării protecției. Fibra ridicată, pe lângă aspectul neplăcut, poate fi și modul prin care apa ajunge în lemn;
 • Folosiți cu grijă obiectele foarte ascuțite care pot deteriora pelicula de lac. Lacurile sunt rezistente, dar nu imposibil de penetrat. Apariția unei zgârieturi profunde compromite protecția. Apa poate ajunge sub peliculă și finisajul cedează.

blat de baie

Mobilierul prezentat in articol este realizat de iPlan Furniture – Dragos Costache si Constantin Iosif

Fotografiile sunt proprietatea iPlan Furniture


Sper să vă fie de folos informațiile. Dacă credeți ca ar fi utile si pe altora, puteți distribui. Iar dacă aveți întrebări, neclarități sau vreți să faceți completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua!
   Peste ulei nu pot fi aplicate decat lacuri sau vopsele pe baza de white spirit (petrosin) sau terebentina. Sunt insa lacuri cu rezistenta scazuta, nu sunt recomandate pentru pardoseli. Protectia cu ulei pentru exterior este foarte buna impotriva umiditatii. Problema este ca, in timp, uleiul este spalat de ploi si finisajul trebuie refacut. Este recomndat ca, cel putin o data pe an, sa fie aplicat inca un strat de ulei, pentru ca protectia sa se pastreze.
   In ceea ce priveste duritatea, trebuie sa va bazati de duritatea lemnului.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua!
  As dori sa îmi instalez in baie o fosta comoda din sufragerie, din lemn masiv dar nu știu exact de care e, seamănă cu stejarul.
  Sa înțeleg ca etapele ar fi: degresarea cu detergent de vase, șlefuire, un strat de grund, alta șlefuire între cele doua straturi, alt strat de grund, apoi lac pe baza de apa. Va rog sa completați sau sa corectați dacă am greșit ceva. Șlefuirea se va face cu ce granulație?
  Va mulțumesc!

  • Buna seara!
   Succesiunea operatiilor este foarte buna.
   Slefuirea vechiului strat de lac sau al grundului se face cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin.
   Deoarece veti folosi comoda la baia, va recomand sa aplicati un strat subtire de ceara pentru lemn/mobila peste ultimul strat de lac. Aplicarea se face dupa uscarea totala a lacului (min.24 ore), cu o carpa moale de bumbac, se lasa 2-3 ore dupa care se lustruieste cu o carpa curata, tot de bumbac. Ceara va proteja mai bine impotriva apei. Va bloca porii stejarului, impiedicand intrarea apei. In plus, in prima luna, pana la finalizarea reactiei in profunzimea stratului, lacul hidrodiluabil absoarbe umiditate din mediu in care este obiectul si se poate matui usor (devine usor laptos). Isi revine daca umiditatea scade si este cald. Dupa o luna – o luna si jumatate, fenomenul dispare de la sine. Ceara va proteja lacul si ca scadea sansele ca acest lucru sa se intample.
   Succes!

 • Bună seara,

  Am o copaie veche de lemn pe care vreau sa o folosesc pe post de chiuveta la baie. Ce tratament pot să folosesc pt a o face impermeabila? Nu m-am hotărât dacă să o las natur sau să o vopsesc în alb.
  In cazul in care o las natur, doar ulei e suficient? In, tung, mineral?
  Dacă o vopsesc mai dau ulei înainte sau aplic direct vopsea? În câte straturi? Puteți sa-mi faceți o recomandare de vopsea ( un brand)?

  • Bună seara!
   Cel mai folosit finisaj pentru chiuvete este cu rășină epoxidică și lac poliuretanic.
   Dacă optați pentru ulei, este recomandat ulei mineral pentru chiuvetele de bucătărie și ulei mineral sau de tung pentru cele de baie. Uleiul se aplică în mai multe straturi succesive, cu ștergere și timp de uscare de 24 ore între ele. Lemnul trebuie să fie saturat de ulei pentru ca chiuveta să aibă rezistență. Peste ulei nu poate fi aplicată vopsea, lac sau alt material pentru că nu are aderență.
   Pentru a colora lemnul nu este nevoie să-l vopsiți. Puteți aplica întâi un baiț alb pe bază de apă sau de solvent, îl lăsați să se usuce, după care aplicați tratamentul cu rășină epoxidică sau ulei. Astfel fibra lemnului va rămâne mult mai vizibilă.
   Dacă totuși vreți să o vopsiți trebuie să folosiți rășină albă sau ulei colorat alb și să le aplicați ca pe cele transparente.
   Ca recomandare de materiale – ICA de la Lomilux.
   În link-ul de mai jos aveți descris pe larg modul cum se finisează chiuvetele din lemn.
   Succes!
   https://revistadinlemn.ro/2019/08/02/chiuvete-din-lemn-tratamente-pentru-rezistenta-la-apa-intretinere/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână