Fabrication de maisons en bois - Présentation de maisons en bois

Maison évolutive - un concept pour le marché roumain

Conceptul modern de case din lemn este mai puțin cunoscut în România. A fost mai puțin promovat și sunt încă mulți care cred că tot despre cabane sau case ieftine este vorba. Spre deosebire de țările din vestul Europei, unde casele din lemn sunt considerate construcțiile viitorului, la noi prea puțini cunosc și înțeleg beneficiile unei astfel de construcții. Din acest motiv constructorii români fac astfel de case mai mult în afara țării decât aici. Din discuțiile avute cu cei care doresc o casă de lemn, tinerii sunt cei mai receptivi, dar și cei care dispun de bugete mai mici. Mulți se gândesc la nevoile din viitor și fac greșeala de a construi mai mult decât au nevoie acum, lucru care atrage cheltuieli mari, atât de construcție cât și de întreținere. De aici a pornit Vlad Liteanu ideea dezvoltării unui proiect dedicat pieței din România, o casa ale cărei dimensiuni să evolueze în timp – o casă evolutivă.

Maison évolutive
Casa evolutivă – prima etapă
Litarh – firmă de construcții de case din pereți prefabricați

Vlad Liteanu de Litarh l-am cunoscut în urmă cu 3 ani, când ne-am întâlnit la târgul BIFE-SIM. Urmărea revistadinlemn.ro încă de la început și venise special să ne cunoască. Am vorbit despre firma lui de construcții case din lemn din pereți prefabricați și despre lipsa de informație pe subiectul maisons en bois. Chiar a menționat că se simte nevoia unei reviste despre case din lemn. La vremea aceea știam puțin despre fabricarea caselor din lemn și despre dezvoltarea acestui domeniu în țară. Credeam, ca mulți alții, că este vorba despre cabane sau căsuțe de grădină, nicidecum despre un domeniu de avangardă, unde se discută despre case ușoare, foarte rezistente și eficiente energetic, dar și despre protejarea mediului și folosirea materialelor de construcție cu amprentă minimă de dioxid de carbon.

După visite de la vallée de la Moldavieles usine de fabrication de maisons Litarh, am văzut că, de fapt, casa se lucrează în fabrică și am înțeles de ce timpul de montaj pe șantier este atât de scurt și cât de important este ca proiectul să fie foarte exact, cu toate măsurătorile și calculele făcute la milimetru. Cea mai mică abatere înseamnă probleme pe șantier pe care nimeni nu și le dorește. Mai ales dacă șantierul este undeva în Norvegia sau Elveția.

Vlad este ca și tatăl lui, inginer de industria lemnului, iar “microbul” lemnului este la ei în familie de la străbunicul lui Vlad, cunoscut dulgher din zonă. Acum deține, împreună cu tatăl lui, firma Litarh. Au început cu case la care lucrările le făceau mai mult pe șantier, dar investițiile în dotarea fabricii și implementarea noilor tehnologii de prefabricare au schimbat proporția. Acum casele se fac în mare parte în fabrică și apoi pereții și elementele acoperișului sunt transportate până la locul șantierului. Construcția propriu-zisă poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Datorită nivelului mare de prefabricare, pierderile de material sunt minime, iar pe șantier nu se produc deșeuri. Se construiește rapid și curat, ceea ce este un mare avantaj pentru proprietar.

Maison évolutive
În fabrica de la Valea Moldovei
Primele informații legate de casa evolutivă

Despre casa evolutivă, Vlad a aflat prima dată în Franța, unde Litarh a avut câteva proiecte de-a lungul timpului. Une des maisons construites à cet endroit a fost aleasă pentru a fi prezentată în revista de profil  Construire en bois, fiind considerată una dintre cele mai reușite case din lemn din regiunea pariziană. În Franța, conceptul de casă evolutivă este foarte apreciat, pentru că permite construirea în funcție de necesitățile și disponibilitatea prezentului. În 2005, în revista BOIS & architectures de dépendances, arhitectul elvețian Tomas Mikulas a prezentat un model de casă ce poate fi adaptată etapelor vieții.

Ideea lui Mikulas era că viața unui cuplu are 3 mari etape, iar casa trebuie construită astfel încât să se poată adapta acestor perioade. Astfel, în prima etapă, tinerii sunt singuri și cu venituri reduse. De ce să construiești pentru ce va fi și să invstești mai mult decât dispui? Este suficient un dormitor și un living, cu dormitor și baie. Construcția este însă astfel făcută încât poate fi extinsă cu ușurință. În a doua etapă apar copiii, veniturile cresc, iar casa poate fi mărită adăugându-se dormitoarele și băile necesare. În cea de-a treia etapă copiii pleacă, iar casa rămâne prea mare. Dormitoarele adăugate sunt separate din nou de casa centrală, care revine la forma de început. Dormitoarelor separate li se adaugă living și bucătărie, devenind astfel o altă casă ce poate fi vândută, închiriată sau poate deveni casa unuia dintre copii.

Conceptul a fost preluat și adaptat în diverse colțuri ale lumii în funcție de cerințe și nevoi. La un moment dat studenții universității din Santiago de Chile au adaptat conceptul pentru a face o casă pentru situații de urgență. Pornind de la acest proiect au fost construite o serie de case care au fost folosite după un incendiu care a devastat o parte a țării.

Maison évolutive
Casa din Franța
Casa evolutivă – un proiect Litarh pentru piața românească

Vlad Liteanu a adaptat ideea realizând un proiect special pentru piața românească. Este un proiect dedicat tinerilor care vor să aibă o casă pe structură din lemn, rezistentă și eficientă energetic și cu posibilitate de extindere în una sau două etape, în funcție de necesitățile ulterioare. Totul pornește de la un modul de bază – o casă suficientă pentru o familie de două persoane care cuprinde un living cu bucătărie deschisă, 2 dormitoare și o baie, având o suprafața totală de 57,6 m².

Încă de la început casa este construită pentru a permite adăugarea altor două module, fără ca extinderea să afecteze structura de rezistență. Pot fi adăugate încă un  dormitor, o terasă sau încă 2 dormitoare. Noua configurație poate suporta, la rândul ei, transformări. De exemplu, dacă în prima etapă se adaugă un dormitor și o terasă, ulterior terasa poate fi transformată ntr-un alt dormitor sau într-o seră închisă. De reținut este că toate aceste transformări nu vor afecta în niciun fel rezistența casei iar conectarea cu restul casei se face simplu, prin decuparea izolației și a plăcii de OSB în locul prevăzut încă de la început în proiectul casei.

Maison évolutive
Casa evolutivă – a doua etapă
Avantages du projet

După ani de zile de discuții cu o mulțime de persoane care-și doreau „o casă pe pământ, numai a lor”, dar care de multe ori se loveau de lipsa banilor, Vlad crede că a găsit ideea care le va permite multora dintre ei să-și atingă visul. Proiectul vine și cu alte avantaje:

  • Un grad mare de libertare și adaptabilitate a locuinței la ritmul și nevoile vieții
  • Un proiect standardizat astfel că nu se mai alocă timp pentru proiectare si calcule de rezistență, toate aspectele arhitecturale și inginerești fiind rezolvate
  • Timp de producție și de montaj foarte scurt
  • Avantajul de a avea o casă ecologică cu toate beneficiile ce vin odată cu ea
  • Pierderi foarte mici, atât în fabrică cât și pe șantier
  • Casa rezultată este ușoară, rezistentă la cutremur și foarte bine izolată termic
  • Un buget inițial mult mai mic decât ar fi necesar în cazul unei case „complete” care să răspundă unor nevoi proiectate în viitor
  • Cheltuieli de întreținere mai mici.

O astfel de casă, fără fundație, instalații și finisaje, ajunge undeva la 16.800 euro, fără TVA. Fundația necesară este mai simplă și mai ieftină comparativ cu cea a unei case din cărămidă sau beton, deoarece casa este cu mult mai ușoară.

Maison évolutive

În portofoliul Litarh se găsesc proiecte spectaculoase realizate atât în țară, cât și în străinătate. Case precum celui d'Arad sau altele din Franța, Italie, Norvegia sau Belgia, ne-au obișnuit cu alte dimensiuni ale construcției, cu mult mai mari decât cele ale proiectului prezentat acum. Însă, am ales să facem cunoscută casa evolutivă pentru că este un proiect dedicat pieței românești. Abordarea pragmatică și creativă a celor de la Litarh, precum și atenția pe care le-o acordă tinerilor aflați la început de drum este de apreciat și încurajat.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais