Este situația prin care a trecut un cititor zilele trecute și pentru care ne-a cerut ajutorul. Pardoseala din frasin era prea deschisă față de ceea ce își dorea și a decis să închidă culoarea folosind o lazură alchidică pentru exterior. Pentru protecție a folosit apoi un lac special pentru parchet, cu întărire, de la un producător diferit de cel al lazurii. După uscarea lacului a constatat că acesta se exfoliază. Voia să știe ce poate face pentru a rezolva problema și cu ce poate fi colorat lemnul astfel încât lacul de parchet să aibă aderență. Din păcate, soluția era să ia totul de la capăt rașchetând din nou parchetul și refinisându-l cu produse potrivite. De ce s-a întâmplat totul? Pentru că lazura și lacul nu au fost compatibile.
Incompatibilitatea între straturi trebuie evitată pentru a nu ajunge în situația să reiei toată munca de la început
Este o problemă asupra căreia insist de fiecare dată. Când trebuie să revopsim a suprafață sau folosim produse de finisare despre care nu știm dacă le putem suprapune, trebuie verificată compatibilitatea dintre ele. Verificarea se face într-o zonă mai ascunsă, în cazul revopsirii sau pe o bucată separată de lemn, dacă se finisează un obiect de la început (ca în cazul parchetului de mai sus). Este o etapă care nu ia mult timp, dar care ne ferește de multe probleme ulterioare.
În acest caz s-a folosit pentru colorare o lazură care este recomandată în principal pentru exterior. Lazura conține pe lângă colorant, rășina care protejează lemnul împotriva apei și a soarelui. Pentru a nu apărea incompatibilitate între straturi, rășina trebuie să fie compatibilă, să se potrivească cu cea din lac. În acest caz nu a fost. Si cum vom știi dacă sunt compatibile, mă veți întreba, că doar n-o să facem toți ore de chimie înainte să vopsim un scaun? Folosind materiale de la același producător, recomandate pentru a fi folosite împreună sau citind fișa tehnică a produselor. Acum este foarte simplu să găsiți pe net fișa tehnică pentru orice produs. Acolo găsiți recomandări privind modul de folosire, cum trebuie să fie lemnul peste care se aplică produsul și ce poate fi aplicat peste el.
Cum se colorează lemnul astfel încât să poată fi acoperit cu orice fel de lac
În ceea ce privește colorarea lemnului, lucrurile pot fi simplificate. Se pot folosi baițuri simple, cele care au în compoziție doar colorant și apă sau colorant și solvent. Se găsesc ușor, în orice magazin de bricolaj sau la distribuitori de lacuri și vopsele pentru lemn și nu conțin rășini. După uscarea completă pot fi acoperite cu orice fel de lac, fără pericol de incompatibilitate între straturi.
Problema în acest caz poate fi însă colorarea neuniformă. Pentru că nu există nicio rășină care să regleze absorbția, uniformitatea culorii va depinde direct de cât de bine a fost pregătit lemnul înainte. Pregătirea însemnă șlefuire cu hârtie abrazivă cu granulația potrivită și desprăfuire făcută cu cârpa pentru a îndepărta complet praful fin de lemn. Ultima șlefuire pentru lemn se recomandă a fi făcută cu hârtie abrazivă cu granulația între 180 și 220 sau cu burete abraziv mediu.
La coloration du lac
Uneori, oricât de mult am încerca să obținem o colorare uniformă, lemnul se pătează. Sunt specii de lemn mai dificil de colorat, cum este fagul, peuplier ou épicéa. În acest caz se poate colora lacul. Cel mai bine este să se coloreze doar lacul folosit la primul strat deoarece, cu fiecare strat aplicat, culoarea se închide. Colorarea se face folosind baițurile simple despre care am vorbit mai sus sau concentrate de culoare care, de asemenea, se găsesc în magazinele de profil. Bineînțeles că trebuie să țineți cont de natura solventului: în lacuri pe bază de solvent se pune baiț pe bază de solvent și în cele pe bază de apă, baiț pe bază de apă.
Dacă se va aplica doar un singur strat de lac colorat, acesta poate fi mai diluat (se poate adăuga mai mult baiț sau colorant și solvent). Datorită rășinii lacul va intra mai controlat în lemn și colorarea va fi uniformă. După uscare se pot aplica celelalte straturi de lac fără alte precauții. Dacă se folosește lac colorat pentru toate straturile, baițul adăugat nu trebuie să depășească 20% pentru că lacul își va pierde consistența și vor fi necesare mai multe straturi pentru a ajunge la acoperirea dorită.
Care este soluția în situația dată?
În cazul pardoselii de frasine, singura soluție a fost îndepartarea straturilor aplicate și rașchetarea din nou. După exfoliere lemnul a rămas pătat de la lazură și a fost singura soluție pentru a-și recăpăta frumusețea. Urmează șlefuirea pentru a obține o suprafață uniformă și colorarea cu baiț. N-ar trebui să fie probleme pentru să frasinul este un lemn dur care se colorează frumos. După uscare se va putea aplica lacul de parchet fără probleme de incompatibilitate.
Ce ar trebui reținut din această experiență?
- Folosește întregul sistem de finisare (colorant, grund, lac) de la același producător
- Consultă obligatoriu fișele tehnice (descărcate de pe net, dacă nu le aveți de la furnizor) și instrucțiunile de folosire
- Testează separat compatibilitatea produselor înainte de folosire
Dacă ați trecut prin experiențe similare mi-ar plăcea să le împărtășiți cu noi. Le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat. Acolo puteți lăsa și completările sau întrebările. Eu voi răspunde cu siguranță.
Bonjour,
C'est exactement ce que j'ai l'intention de faire avec le toit de ma maison, qui est en bois. Après cet hiver qui, dans notre région, n'en finit pas, je veux redonner vie au bois. Merci beaucoup pour vos recommandations, je sais maintenant quels matériaux acheter et comment procéder. Je vous remercie.
Il n'y a pas de quoi !
Bonjour, sur le mien, le lac est monté par endroits et a soit arrêté de sécher dans ces vignes, soit s'est imprégné dans le bois et des bulles se sont formées.
Que puis-je faire dans cette situation ?
La laque utilisée provient du même fabricant.
Merci pour votre temps
Bonjour !
Je pense qu'il a été appliqué trop épais et que l'air n'a pas pu sortir du film. Cela explique les bulles et le lac en relief, si les parties du lac en relief ne sont pas blanchâtres. Si elles sont blanchâtres, il y a un manque d'adhérence, ce qui signifie que le ponçage n'a pas été bien fait.
Si le vernis est trop épais, la couche peut être poncée jusqu'à ce que les bulles soient éliminées, après quoi une autre couche de vernis est appliquée. En cas de manque d'adhérence, il convient d'enlever le vernis jusqu'au bois et de réappliquer la finition. Le ponçage du bois avant l'application du vernis doit être effectué avec précaution. Il ne faut pas utiliser un papier plus fin que 180 et le bois doit être poncé ensuite. La première couche de vernis doit être plus diluée pour mieux pénétrer dans le bois.
Tous nos vœux de réussite !
Bonjour. Nous avons dans les chambres un parquet triple finition. Après l'installation il a été donné avec de l'huile d'entretien... Mais 48 heures sont déjà passées et la surface est toujours collante..,
Je pense qu'il a été enduit trop épais ou que l'excès d'huile n'a pas été enlevé avant qu'il ne sèche... Comment puis-je y remédier ?
Bonjour !
Je crois que c'est une huile de lin qui a été utilisée, et non une huile d'entretien spéciale. Si elle ne sèche pas, même dans les prochains jours, il faudra la laver avec de l'essence de térébenthine ou du white spirit (pétrosine, gaz). La térébenthine a une odeur plus agréable, elle est extraite de la résine du bois (de la résine). Cette opération demande beaucoup de travail et implique des odeurs à l'intérieur. L'odeur de la térébenthine est, à mon avis, plus facile à supporter. Les solvants n'affectent pas le revêtement initial. La finition fabriquée en usine est très durable.
La cire est recommandée pour l'entretien des parquets finis. Les huiles sont appliquées directement sur le bois pour l'absorber et le protéger. Pour assurer l'entretien, l'huile doit être spécialement formulée à cet effet, c'est-à-dire sèche et filandreuse. Si un tel produit a été utilisé, soit les instructions d'application n'ont pas été respectées, soit le produit a eu un problème (hors garantie, erreur de fabrication).
Tous nos vœux de réussite !
Bonjour !
Je lis vos articles avec beaucoup d'intérêt et je les trouve très utiles.
J'ai installé du bois d'épicéa dans la maison et j'aimerais avoir l'avis d'un expert sur la façon de protéger le bois. Que pouvons-nous utiliser ? Je ne veux pas de vernis, j'aimerais l'assombrir un peu avec un appât ou des huiles. Si vous m'indiquez une solution, je vous remercie de votre aide.
Bonjour !
Merci de nous suivre !
Dans ce cas, la meilleure solution consiste à utiliser une huile spéciale pour sols. Elle n'a pas la force d'un vernis pour sol, mais elle est plus résistante que d'autres huiles car elle est spécialement formulée pour ce type d'utilisation. L'huile de sol Kreidezeit est l'une de ces huiles qui présente l'avantage d'être naturelle, sans ajout de produits chimiques. Il s'agit d'un mélange d'huile de lin et d'huile de tung, cette dernière étant responsable de la meilleure résistance au frottement nécessaire pour les sols. Trouver ici plus d'informations à ce sujet. Pour l'entretien, vous pouvez utiliser de la cire sur le bois huilé. Le sol prendra un aspect soyeux très agréable.
En ce qui concerne la couleur, l'huile assombrit très légèrement la couleur du bois (le bois ressemble à ce qu'il est lorsqu'il est mouillé), mais on ne peut pas dire qu'elle le colore. Deux possibilités s'offrent à vous : teinter légèrement l'huile (max. 5%) de manière à ce que le bois reste visible ou teinter le bois avec la teinture et appliquer ensuite l'huile. L'huile peut être teintée avec des pigments naturels, les pigments Kraidezeit étant une bonne option durable (lien iciPour la teinture, vous pouvez utiliser de simples teintures à base de solvant ou à base d'eau dans la couleur de votre choix, disponibles dans les magasins de bricolage. Après séchage complet, même si elles sont à base d'eau, elles peuvent être enduites d'huile.
Bonne chance !
Merci beaucoup pour toutes les informations que vous nous avez données. Nous allons opter pour l'huile naturelle. Nous vous souhaitons une bonne santé !