Finitura fai da te

Ho scoperto che si può dipingere con la cera. Soprattutto per i mobili

Weekend-ul acesta am participat la un curs despre folosirea unor produse de finisare altfel decât cele cu care eram obișnuită. Un workshop desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și elegantă, unde se crează legături între participanti – o experiență de împărtășit. Mai ales că, printre altele, am învatat cum se poate reinterpreta mobilierul prin tehnici ce țin mai mult de un artist plastic.

officina

Sapevo delle vernici Annie Sloan datorită pasiunii mele pentru învechirea artificială a lemnului, pentru mobila cu aspect vechi și tehnicile de realizare. Am descoperit aceste vopsele și in Romania, dar și o dorință de a împărtăși pasiunea pentru stil și culoare care să inspire oamenii să devină creativi. M-am bucurat să aflu că organizează ateliere și am decis la particip la unul dintre ele pentru a afla mai multe despre vopsele Chalk Paint™ și tehnicile de aplicare.

Dar înainte, câteva vorbe despre Annie Sloan și drumul ei de la artist plastic la producător de vopsele, ceruri și alte materiale de vopsit decorativ pentru casă. După ce a terminat universitatea, Annie a lucrat ca decorator și pictor de perete, ceea ce i-a adus experiență și multe cunoștințe despre vopsele. În 1987 publică cartea „The Complete Book of Decorative Paint Techniques” – Il libro completo delle tecniche di pittura decorativa – care a devenit în scurt timp o referință în domeniu.

Cu toate că a testat tot felul de produse cu care să lucreze, nu a găsit nimic atât de versatil și usor de aplicat cum și-ar fi dorit. Așa a ajuns să se gândească la propria gamă de vopsele, care ia naștere în 1990 sub numele de Chalk Paint™ (vopsele cretoase). Pentru a dezvolta produsele, Annie și-a folosit toate cunoștințele acumulate în timp despre vopsele, culori, pigmenți și istoria artei.

officina

Acum Annie Sloan este unul dintre cei mai influenti designeri din Marea Britanie și nu numai. De la apariția vopselelor a colindat întreaga lume pentru a prezenta tehnicile de folosire a vopselelor și a le preda. La ora actuala există peste 1700 de magazine independente în peste 50 de țări, iar Annie continuă să țină cursuri și să creeze produse și tehnici în atelierul ei din Oxford, Marea Britanie.

Să revenim la atelierul de sâmbătă. S-a desfășurat la Deco Art și a fost susținut de Nana Rădulescu, o doamnă plină de energie și inspirație care a învățat tehnicile de lucru direct de la Annie Sloan. Tema atelierului a fost „Reinterpretare mobilier – Ștefan Luchian” și surpriza a fost participarea Ralucăi Șerban, artist plastic care, cu răbdare, a reușit să scoată la iveală artistul din fiecare dintre noi.

Cursul a avut două părți, legate între ele prin temă și materiale.

În prima parte am testat vopselele și cerurile, dar și pensulele speciale, care sunt tot creații Annie Sloan. Am văzut cum poți obține diverse texturi cu aceeași vopsea, cum poti folosi vopseaua pe post de patină, cum poți realiza diverse efecte pe lemn folosind ceara și cât de ușor se pot face toate aceste lucruri. Am avut fiecare bucata noastră de lemn pe care am testat și ne-am jucat aplicând vopselele, atât cu pensulele din păr de mistreț făcute special în Italia pentru Annie Sloan, cât și cu cele din plastic.

Culorile alese au fost din gama cromatică a anemonelor, legând practic prima parte a cursului – partea tehnică – de cea de-a doua, cea artistică. După prezentarea tehnicilor, am avut surpriza să descoperim că le putem folosi pentru a picta pe lemn sau mobilă. Și că ceara poate fi folosită pentru a crea umbre sau pentru a sublinia un contur. Cu veritabil talent pedagogic Raluca Șerban a reușit să ne facă sa reinterpretăm anemonele lui Luchian și vă rog să mă credeți, chiar ne-a ieșit (spre marea mea surpriză).

officina

Am avut placerea să cunosc la workshop o doamnă foarte talentată care a participat și la alte cursuri ale lor. Annie Sloan a dezvoltat o mulțime de tehnici și este imposibil ca ele să fie predate într-un singur curs. Așa că, a participat la mai multe dintre ele devenind o veritabilă specialistă. Am văzut fotografii cu una dintre ultimele ei lucrări, un scaun vechi pe care l-a revopsit (inclusiv stofa, pentru că aceste vopsele pot fi folosite și pe stofă sau piele). Am rugat-o să-mi permită să folosesc fotografiile pentru a vă arăta transformarea.

Este atât de pasionată de vopsele și de tehnicile de vopsire încât și-a făcut un blog pentru a-și prezenta lucrările. La curs a venit cu o cutie din lemn pe care a aplicat direct materialele. Pe una din părți a pictat un vas cu anemone. Rezultatul a fost spectaculos.

Am fost foarte încântată de ce se poate face cu aceste vopsele și ceruri, cât de simplu pot fi ele folosite pentru a redecora, a reinterpreta mobilierul din casă, dar și de atmosfera din timpul cursului, de muzica discretă din fundal care ne-a însoțit în timp ce lucram, de relația ce s-a stabilit între noi. Sunt hotărâtă să revin pentru a învăța și alte tehnici și cu siguranță vă voi spune și vouă despre ele.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

4 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve.
    Ho letto con interesse anche questa sua presentazione relativa ai prodotti per la finitura del legno.
    In relazione alla Chalk Paint e alla possibilità di applicare questo prodotto su MDF, le qualità specifiche della vernice aiutano ad applicare il prodotto direttamente su MDF? Oppure sono necessari dei passaggi per la finitura dell'MDF (strato isolante in poliuretano, carteggiatura, ecc.)?
    È una vernice più amichevole, facile da applicare? Perché in questo modo, per un rifinitore alle prime armi, può risolvere molti problemi.
    Grazie.

    • Salve,
      In caso di finitura di legno naturale o MDF, è necessario applicare preventivamente una vernice trasparente. Le vernici vengono applicate direttamente sui mobili finiti quando si desidera rinnovare o cambiare l'aspetto.
      La vernice è facile da applicare e solubile in acqua. È davvero ottima per i principianti perché non presenta problemi. Tuttavia, è bene sapere che non è possibile ottenere mobili con lucentezza a specchio. È un tipo di finitura più adatto a un look rustico o shabby shic. Infine, proteggete l'effetto con una vernice trasparente o una cera a bassa brillantezza.
      Potete trovare maggiori informazioni cliccando sul link dell'articolo.
      Tutto il meglio!

  • Ciao!

    Vorrei riverniciare alcune sedie in legno (laccate) utilizzando la Chalk Paint di Annie Sloan.
    Prima di documentarmi, ho carteggiato completamente uno di essi per eliminare il lago. Cosa potrei fare ora? Andrebbe bene carteggiarli tutti per ottenere un effetto identico? È necessario applicare un fondo prima della verniciatura?
    Grazie mille!

    • Ciao!
      È possibile ottenere un effetto simile se si applicano 1-2 mani supplementari di vernice sulla sedia levigata. La prima mano va applicata un po' più sottile per penetrare nel legno. Dopo l'asciugatura, carteggiare per rimuovere le venature alte del legno. Carteggiare con carta fine - 280 o 320. Quindi applicare la vernice desiderata (2-3 mani) nel modo consueto e infine applicare la cera.
      Se si desidera ottenere un tipo di effetto diverso (ad esempio, in cui si veda lo strato inferiore), è necessario portarli tutti allo stesso aspetto e poi applicare la vernice. Dopo la carteggiatura, applicare il fondo solo se si vuole risparmiare la vernice. Altrimenti, la vernice può essere applicata direttamente sul legno levigato.
      Tutto il meglio!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano