Poate pentru că acesta este trendul sau poate pentru că vine iarna, nu știu să vă spun exact, dar în ultima vreme m-am tot gândit la prodotti all'acqua per il legno, adică cele a base d'acqua cum le spune toată lumea. Sunt produse care se folosesc din ce în ce mai mult în ultimul timp și cu siguranță tendința este de creștere.
Asta și pentru că producătorii de materiale de finisare au ca sarcină de la Comunitatea Europeană să crească în fiecare an procentul de produse hidrodiluabile fabricate și să-l scadă pe cel de produse pe bază de solvent. Este o măsură care se datorează faptului că solvenții, pe lângă faptul că sunt inflamabili, fac parte dintre produsele care atacă stratul de ozon, schimbând clima planetei. De aceea, reducerea emisiilor de compuși organici volatili (COV) este o cerință actuală foarte importantă.
A existat și există în continuare o polemică legată de care dintre produsele de finisare sunt mai bune, cele pe bază de solvent sau cele hidrodiluabile. Tabăra celor pentru materialele pe bază de solvent spun că aceste materiale sunt mai frumoase și mai rezistente, scot mai bine în evidență frumusețea lemnului, au un luciu mai frumos și mai elegant, tușeul mai plăcut.
Spun că produsele pe bază de apă sunt anoste, asemănătoare plasticului, baițurile ridică fibra lemnului și fac levigatura tra gli strati mai dificilă, transparența lor nu se ridică la nivelul unui produs pe bază de solvent și prețul este mult mai mare.
Pe de altă parte, apărătorii materialelor hidrodiluabile spun că pentru aceste produse se alocă continuu fonduri pentru cercetare așa că cele mai noi produse au ajuns să atingă performanțele produselor pe bază de solvent, nu schimbă culoarea suportului fiind foarte utile în cazul finisării esențelor deschise la culoare, nu iau foc, sculele și echipamentele folosite se curăță ușor fiind suficientă apa caldă și ceea ce este cel mai important, nu poluează.
Dar indiferent de polemică, tendința este clară si trebuie să acceptăm că încet-încet produsele hidrodiluabile vor lua locul celor pe bază de solvent, chiar dacă pentru producătorii de mobilier clasic sau de mobilier antichizat acest lucru este o utopie.
Le vernici all'acqua sono dispersioni acriliche o acrilico-uretaniche.. Cele din urmă sunt cunoscute ca produse poliuretanice pe bază de apă. În cazul lor rășina este dizolvată într-o cantitate mică de solvent, după care este amestecat cu apă rezultând dispersia. Dispersiile sunt diferite de materialele unde rășina se dizolvă în solvent.
În dispersii particulele de rășină plutesc fără să se dizolve. În momentul uscării apa se evaporă, particulele se apropie și reacționează între ele formând filmul de lac. Dacă apa nu este indepărtată reacția nu are loc. De aici și problemele care pot apărea o dată cu venirea anotimpului rece.
Unul din dezavantajele folosirii produselor hidrodiluabile este că necesită un mediu ambiant mult mai bine controlat comparativ cu cele pe solvent, atât din punct de vedere al temperaturii cât și al umidității. Dacă se folosesc linii de fabricație în care uscarea se face în tunele sau cu ajutorul radiației UV atunci modificările exterioare de temperatură și umiditate nu mai sunt o problemă.
Nu pot să nu vă amintesc că în cazul uscării UV a produselor hidrodiluabile întâi se face îndepărtarea clasică a apei cu ajutorul tunelelor de uscare convenționale sau cu lămpi IR, după care se face trecerea pe sub lămpile UV. Dacă apa nu este îndepărtată total ea va rămâne în interiorul peliculei ca o ceață, rezultând o peliculă cu transparența scăzută.
Așa că, dacă doriți o linie UV nu uitați că aveți nevoie și de un tunel de uscare înainte de lămpi, tunel ai cărui parametrii se calculează în funcție de tipul produselor folosite.
Daca produsele hidrodiluabile nu se aplică pe instalații sau în medii controlate, atunci trebuie să aveți în vedere următoarele:
- produsele sunt mai greu de aplicat atunci când umiditatea este ridicată. Apa din atmosferă împiedică evaporarea, iar timpul de uscare se poate mări;
- uscarea trebuie să se desfășoare în medii ventilate. Vaporii de apă care ies din peliculă rămân deasupra și dacă nu sunt îndepărtați apa rămasă nu mai poate ieși (fenomen care se numește presiune de vapori). Prin ventilație stratul de vapori se îndepărtează permițând ieșirea altuia;
- la temperaturi scăzute evaporarea are loc mai greu. Dacă temperatura în mediul de lucru scade sub 15 grd.C. procesul de uscare încetinește. Evitați să lucrați cu produse hidrodiluabile dacă nu reusiți să încălziți suficient zona de finisare;
- produsele hidrodiluabile îngheață atunci când temperatura scade sub 0 grd.C. și acest lucru duce la degradarea lor. Ele nu-și mai revin odată cu creșterea temperaturii și nu mai pot fi folosite. Nu depozitați materialele hidrodiluabile în spații cu temperatura mai mică de 5 grd.C.
Trebuie să mai știți un lucru legat de umiditatea exterioară. Reacția chimică care întărește filmul de lac se definitivează în zile, chiar săptămâni. În acest timp, dacă umiditatea este ridicată, pelicula poate absorbi apa din mediul ambiant și poate căpăta un aspect cețos.
Din fericire, reacția este reversibilă iar atunci când temperatura crește și umiditatea exterioară scade apa iese din nou, filmul de lac redevenind clar. Fenomenul se întâlnește frecvent, mai ales în perioadele ploioase, la ramelor ferestrelor sau la ușile exterioare lăcuite cu produse hidrodiluabile. Când ploaia încetează și iese soarele ceața din peliculă dispare.
Mai sunt multe de spus despre produsele hidrodiluabile. M-am oprit numai la influența temperaturii și umidității asupra lor pentru că acum este perioada când aceasta influență este vizibilă. Într-un articol viitor am să fac o paralelă între produsele pe solvent și cele hidrodiluabile privind rezistențele peliculelor, aspectul estetic, performanțe și costuri.
Salve, essendo del settore, vi prego di informarmi esattamente sul prodotto con cui posso trattare chimicamente me specie di larice e utilizzarlo come rivestimento esterno. grazie,0742664801
Buona sera,
Vi leggo con piacere da qualche giorno e sono felice di poter chiedere a qualcuno esperto ciò che mi interessa.
Voglio rimettere a nuovo alcune vecchie sedie e il legno vorrei trattarlo con olio di lino. Sopra vorrei proteggere con una vernice. È possibile utilizzare una vernice all'acqua sopra l'olio di lino?
Buona sera!
Sull'olio di lino si applicano vernici alchidiche o vernici che hanno nella loro composizione oli e acqua ragia come diluente. Le vernici a base d'acqua non possono essere applicate sull'olio.
L'olio può essere utilizzato anche come finitura. Applicare diversi strati senza ulteriore rivestimento.
La maggior parte delle persone che usano l'olio per rifinire i pavimenti scelgono di applicare uno strato di cera come strato finale. La cera protegge e può essere lucidata dando alla superficie un bell'aspetto setoso.
Tutto il meglio!
Salve,
Su una finitura a cera funziona la vernice a base d'acqua? Cercherò di rimuovere la cera meccanicamente, ma sicuramente rimarrà della cera nei pori. C'è il rischio che la vernice si stacchi dai pori della cera?
Auguri e buona fortuna per il futuro!
Buona sera!
La cera è lo strato finale e non si può applicare nulla sopra di essa perché non ha alcuna aderenza. Dopo aver rimosso la cera meccanicamente, lavare la superficie con un panno con diluente, mentre si carteggia a umido la superficie. Usare una spugna mediamente abrasiva o una carta vetrata di grana 150 o 180. In questo modo si rimuoverà anche la cera dalla tazza. Passare lo straccio più volte su tutta la superficie e lasciare asciugare. Dopo la completa asciugatura, applicare senza problemi qualsiasi tipo di vernice.
Tutto il meglio!
Ho molto lavoro da fare, l'importante è che si possa fare.
Grazie mille, buona fortuna per il vostro lavoro e buone vacanze.
Buona sera. Ho letto gli articoli pubblicati sul sito e mi sono piaciuti, in particolare sono d'accordo sull'uso di vernici ecologiche. Sono particolarmente interessato a verniciare i frontali in MDF di un camerino. Ho parlato con il titolare dell'azienda che ci fa il dressingu in merito all'utilizzo di vernici colorate all'acqua. Mi ha detto che non l'ha mai usata e non sembra molto d'accordo, dicendo che usa solo vernici pigmentate a solvente, ma alla fine ha acconsentito a chiedere se le ditte da cui acquista le vernici vendono anche vernici colorate. Per favore, fatemi sapere se è possibile verniciare le tavole di MDF, così come le acquista, trattate o meno con il primer, con vernici colorate o all'acqua, e se queste vernici resistono. Ho trovato più facile usare una vernice a solvente, ma mi interessano altri aspetti, non solo la bellezza, come il fatto di non avere un cattivo odore e di non inquinare l'aria della casa. Grazie in anticipo.
Buona sera.
Esistono prodotti a base d'acqua molto resistenti che possono essere utilizzati per verniciare i pannelli MDF. Il titolare dell'azienda dovrebbe parlare con il fornitore di vernici e pitture e richiederlo. Se l'MDF è pre-rivestito (dalla fabbrica), deve essere preventivamente carteggiato per far aderire la vernice applicata. Non ci sarà incompatibilità tra i prodotti perché anche questi fondi applicati in fabbrica sono a base d'acqua.
Tutto il meglio!
Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete trovare le notizie di
campo, si possono scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che nella rivista
Il contenuto stampato è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante.
Grazie!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Buonasera! Vorrei sapere se sopra una mano di olio di lino è possibile applicare una vernice all'acqua su una coperta in legno (esterna) e se la vernice può essere mescolata con una vernice, essendo data insieme nello stesso momento. Grazie mille! Grazie mille!
Buona sera!
Le vernici a base d'acqua non possono essere applicate sugli oli naturali. Gli unici materiali che possono essere applicati sono le vernici a olio o le vernici alchidiche (in generale, i prodotti che hanno come diluente l'acqua ragia - petrosina o trementina).
Pitture, vernici e lacche possono essere miscelate tra loro solo se appartengono alla stessa categoria, fanno parte dello stesso sistema (prodotti a base d'acqua tra loro, a base di solventi organici, ecc.) È possibile che altri materiali siano compatibili, ma devono essere testati prima dell'uso.
Tutto il meglio!
Parametri si scrive con una i, non con due. Come in members, membri. Quando members può essere sostituito da members è con 2 i. Lo stesso vale per il vostro caso, whose parameters è corretto. Scritto con 2 i è come dire: i cui parametri ...
Sei molto intelligente, BRAVO! Senza di te moriremmo tutti stupidi.
Se ho verniciato il legno con una vernice all'acqua e voglio verniciarlo con una vernice all'acqua, è possibile? C'è qualche problema?
Si può fare, basta carteggiare leggermente la superficie per ottenere una presa migliore. La carteggiatura si effettua con carta vetrata a grana 280 o 320 o con una spugna abrasiva fine. Quanto più a lungo è stata applicata la vernice, tanto più è necessaria questa levigatura per garantire che lo strato di vernice rimanga attaccato allo strato di vernice. Se la vernice è lucida, la carteggiatura è obbligatoria.
È possibile saltare la fase di carteggiatura solo se si utilizzano vernici gessose tipo Annie Sloan.