Fabbricazione di case in legno - pannelli

CLT - Pannelli in legno per la costruzione di case passive

Dacă ești interesat de construcția de case in legno și cauți informații în afară, vei vedea că cel mai întâlnit material este CLT (Cross Laminated Timber) – considerat de mulți materialul viitorului. Material aproape necunoscut la noi este folosit de ceva vreme în țări din Europa pentru construirea locuințelor cu 7 sau 10 etaje. Folosit la construcția de cella passiva, contribuie esențial la reducerea costurilor cu energia. Despre acest material, avantajele și dezavantajele folosirii lui, despre construcții înalte realizate integral din lemn și cum poți construi așa și în România va fi vorba în continuare.

Che cos'è il CLT

Este un material de construcție obținut prin încleierea mai multor straturi de lemn puse perpendicular unul peste celălalt. Panoul rezultat este asemănător unui placcaggio, cu diferența că în loc de foi de furnir sunt panouri din cherestea. Ca și în cazul placajului, numărul de straturi este impar. În funcție de proprietățile finale dorite pot fi 3,5, 7 sau 9 straturi de lemn.

Fabricarea acestor panouri este asemănătoare cu cea a grinzilor lamelare (legno lamellare) cu deosebirea că la glulam straturile de lemn au fibra paralelă. Este, însă, același mod de a prelungi elemente din lemn prin îmbinare în dinți și se folosesc adezivi foarte rezistenți la umiditate.

Materialul a apărut prima dată în Elveția în anii ’70, dar fabricarea lui industrială a început în Austria în anii ’90. Nu a avut mare succes la început din cauza prejudecăților legate de construcția cu lemn: construcții cu rezistență scăzută în timp, la umezeală, la foc sau la atacul insectelor. Grija tot mai mare pentru protejarea mediul si tendința de eliminare treptată a tehnologiilor cu emisii mari de bioxid de carbon au readus materialul în atenția constructorilor care i-au descoperit treptat potențialul și avantajele privind calitatea, rezistența, durabilitatea și rentabilitatea.

Dacă vă gândiți la o documentare mai serioasă, trebuie să știți că îl puteți găsi și sub alte denumiri: KLH (denumire întâlnită mai ales în Austria și Germania), cross-lam, X-lam sau jumpo plywood.

clt
fonte: thelens.news
Cum se  obțin panourile CLT

Fabricarea CLT si construirea cu el este diferiă de a materialelor de construcție convenționale. Materialul nu este fabricat și trimis la depozitele de materiale de construcții de unde îl luăm pentru a construi casa. Procesul începe de la proiectarea casei și toate calculele necesare de rezistență, împărțire, dimensionare, etc. Ca și la casele din structuri prefabricate, mai întâi trebuie să existe proiectul.

După ce este finalizat proiectul ajunge în fabrică. Aici incepe construcția fiecărui perete în parte conform proiectului. Totul este computerizat, dimensiunile fiind transmise roboților care fac așezarea bucăților de cherestea și încleierea lor. După ce este aplicat adezivul, straturile de lemn sunt transportate cu macarale și puse unele peste altele perpendicular. Apoi panoul este strans pentru a elimina spațiile goale și băgat în presa care întărește adezivul cu ajutorul curenților de înaltă frecvență (CIF).

După încleiere panourile sunt șlefuite, formatate, după care se fac toate prelucrările necesare: golul ferestrei, al ușii, se frezeaza spatii sau trasee pentru diferite instalații, etc. Pereții casei devin imense piese Lego care sunt ambalate și transportate pentru a fi asamblate pe fundația construită între timp.

clt
fonte: evocasa.eu
Perché costruire con il CLT. I principali vantaggi dell'utilizzo del materiale

Marele avantaj este că materialul este mult mai ușor comparativ cu un perete similar din caramidă sau beton. Construcția în sine va fi mult mai ușoară ceea ce însemnă că nici fundația nu mai trebuie construită ca pentru o casă din beton sau caramidă, reducându-se astfel costurile.

Rezistența și stabilitatea foarte mare. Așezarea perpendiculară a straturilor și eliminarea defectelor lemnului inainte de încleiere fac ca panoul să aibă aceste calități. Posibilitatea de a obține pereții cu un numar diferit de straturi permite obținerea unor pereți mai groși – pereți de rezistență – sau mai subțiri – pereții despărțitori. Portanța foarte mare a pereților de rezistență permite eliminarea stâlpilor de rezistență și obținerea de spații deschise largi, dar și o mai mare flexibilitate în design.

Timpul redus de construcție este un alt avantaj. Pereții fiind făcuți integral în fabrică, pe șantier se face numai asamblarea lor. Se elimină timpii de reacție – întărirea betonului – sau timpii cu aprovizionarea. Andrew Waugh, arhitectul care a construit cea mai înaltă construcție din CLT din lume la acest moment – Dalton Works, din estul Londrei – a spus că timpul de construcție s-a redus de 6 ori, iar livrările de materiale au scăzut de la 800, în cazul în care construcția s-ar fi făcut din beton, la 111.

Capacità di isolamento termico foarte bună. Este bine cunoscut faptul că lemnul este un material izolator foarte bun. În plus, în mod natural el este cald, păstrând o atmosferă foarte plăcută in interior. Folosirea unor astfel de pereți, determinarea și rezolvarea punctelor pe unde poate fi pierdută căldura, duce la obținerea unei case pasive ale căror costuri cu energia sunt aproape inexistente.

clt
fonte: bdcnetwork.com
Ca în cazul oricărui material, există și puncte slabe

Cum nu există materialul perfect și în cazul folosirii acestor panouri există unele dezavantaje. Unul ar fi grosimea podelelor. Pentru aceeași rezistență podeaua din CLT va fi mai groasă decât cea din beton. În plus, izolația fonică este mai redusă și trebuie îmbunătățită cu materiale speciale.

Limitarea lungimii neîntrerupte a panoului este un alt dezavantaj. Dimensiunile maxime la care se pot obține acum panourile sunt 16 m lungime și 4-5 m lățime. Pentru a face construcții mai înalte este nevoie ca potrivirea acestor elemente să fie foarte bine făcută. Existența încă din 2012 a unei clădiri cu 7 etaje în Norvegia și a celei de 10 etaje din Londra (din 2015) demonstrează că acesta este un inconvenient peste care se poate trece. În plus, avântul luat de acest tip de construcții în toată lumea arată că reticențele legate de acest material de construcție inovator au fost depășite chiar și de cei mai sceptici dintre constructori.

clt
fonte: rhisisedvin.com
Resistenza al fuoco

Am ales sa tratez separat rezistența la foc a panourilor tip CLT pentru că sunt convinsă că până acum au fost mulți care s-au întrebat continuu ce se întâmplă dacă izbucnește un incendiu. Materialul este foarte rezistent la ardere și la fel ca grinzile glulam, își păstrează portanța în cazul unui incendiu. Focul înaintează numai în primul strat de lemn oprindu-se în stratul de adeziv. Stratul de cărbune format acționează ca o protecție, iar lemnul nu-și pierde rezistența.

Spre deosebire de lemn, fierul (inclusiv cel din betonul armat) își pierde rezistența la peste 700 ºC și nu mai are forța de a susține construcția, aceasta prăbușindu-se. Așa că, nu numai că nu există un pericol mai mare în cazul construcțiilor din CLT ci dimpotriva, construcția este mai rezistentă comparativ cu una din beton.

clt
fonte: nrcan.gc.ca
Construcția cu CLT în România

Spuneam la început ca în România materialul este puțin cunoscut. Totuși există câteva astfel de construcții. Cel care a atras cel mai mult atenția asupra caselor pasive și a materialelor de construcție pentru ele este George Buhnici, fostul realizator ProTV pasionat de IT. El și-a construit casa apelând la noul val de arhitecți și constructori, tineri pasionați în egală măsură de produse și tehnologii moderne, dar și de protecția mediului.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

10 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve, il nome in tedesco (Austria, Germania) è BBS, un acronimo. KLH è solo il nome di un produttore.
    Non è vero che lo spessore di una lastra è maggiore di quello del calcestruzzo a parità di luce, anzi è vero il contrario.

    Grazie.

  • Per la ristrutturazione di un sottotetto in cui la soletta in cemento (pavimento) è sottile e a "onde", è possibile utilizzare questo materiale?

    Esiste un articolo sui costi?

    Grazie!

    • Ciao!
      Il CLT è un materiale pesante per la costruzione di pareti domestiche. Sarebbe una richiesta molto seria per la lastra di cemento e per la casa in generale. A mio parere, il materiale più adatto sarebbe l'OSB. Un'intelaiatura in legno sulla soletta in calcestruzzo, che si riempie di isolante e sopra la quale si mettono i pannelli OSB, risolverebbe il problema degli urti, ma anche dell'isolamento termico e acustico tra il sottotetto e il livello inferiore.
      Tutto il meglio!
      https://revistadinlemn.ro/2017/10/19/osb-ce-este-si-la-ce-se-foloseste/

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante. 
      Grazie!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

      • Signora Mihaela! La sua risposta non è corretta: il CLT pesa 500 kg al metro cubo e il cemento armato tra i 2000 e i 2500 (a seconda del ferro del calcestruzzo). Naturalmente è necessaria una verifica delle strutture in calcestruzzo per capire quali sono i carichi del CLT, ma questo non significa che non sia possibile. In Europa e in altri paesi del mondo questo sistema è autorizzato dalle autorità più rapidamente che in altri. Potrei documentarle in qualsiasi momento che si sbaglia. Buona giornata

        • Buona sera!
          Grazie per il chiarimento. Lo scopo dell'articolo è quello di presentare uno dei nuovi materiali da costruzione in legno considerato un materiale del futuro. Qualsiasi chiarimento o aggiunta sulle qualità del materiale è molto gradito.
          Tutto il meglio!

  • Dove posso comprare il CLT in Romania...mi piace molto l'idea di costruire una casa e voglio sapere i costi...la prossima settimana inizierò le fondamenta e voglio sapere cosa e come fare!

    • Ciao!
      Ho visto commenti in cui si dice che ci sono anche produttori rumeni di CLT. So che la maggior parte dei costruttori di pareti in CLT lavora con produttori austriaci o tedeschi. Le pareti in CLT vengono portate da lì su misura, in base al progetto.
      CLT prodotto in Austria trovato a Holver.
      Tutto il meglio!

  • Ciao!
    Qual è il costo della finitura delle pareti (carteggiatura, levigatura, fondo e verniciatura) al metro quadro?
    Grazie.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano