Deco&Design

Aspetti del design d'interni a cui rinunciare nel 2019

Încă din a doua jumătate a anului trecut reviste și blog-uri de specialitate, prin vocea unor designeri apreciați din SUA, UK, Europa sau Australia, au început să prezinte tendințele pentru anul urmator. În general, își exprimă părerile despre „cosa indossare„, dar și ce le-ar plăcea să nu mai vadă în design interior in 2019.  Fiind destul de multe recomandări la rubrica „așa, nu” am încercat să găsesc numitorul comun. Au rezultat recomandările de mai jos, mare parte dintre cei care ne spun cum ar trebui să decorăm în 2019 fiind de acord că aceste tendințe ar trebui să dispară.

Fără griuri, decor monocromatic sau alb predominant în design interior in 2019

Griul, atât de folosit în anii trecuți, a ajuns să provoace saturație și să iasă din preferințe. Recomandarea este întoarcerea la tonurile calde de brun. Suntem îndemnați să abandonăm culorile neutre și să ne îndreptăm spre cele cu mai multă personalitate.

Nici decorarea monocromatică nu mai este în atenția designerilor. Ar trebui să evităm combinațiile”ton sur ton”, cu pereți, canapele și draperii în tonuri ale aceleiași culori. Să alegem mai multă culoare care să ne aducă un tonus mai bun și dorința de aventură.

Printre decorările monocromatice greu de acceptat este și cea alba. Keita Turner, de la Keita Turner Design New York, e de părere că interioarele trebuie să aibă culoare, personalitate, să evoce aventura și să te facă să fii vesel. Așa că „lăsați paleta plictisitoare de alb afară și aduceți culorile”, spune ea.

Designul industrial și rustic industrial este în cădere liberă

Designerii s-au săturat de țevi la vedere, decoruri de fabrică și grinzi agresiv expuse. Design industriale, care a fost în centrul atenției în ultimii ani, a avut în 2018 ultimile clipe de glorie. Gata cu polițele din lemn și țevi vechi, măsuțe asemănătoare cărucioarelor din fabrică sau lămpi din grinzi și lanțuri groase. În 2019 suntem îndemnați spre tonuri mai calde, spre stiluri care să permită o exprimare cât mai personală.

design interior in 2019
fonte: freshome.com
Il design massimalista sostituisce il design minimalista

Per anni design minimalista este cel care domină interioarele. Stilul scandinav, prezent în multe magazine de mobilă și decorațiuni interioare ce vin din zonele nordice, este simplu și ușor de adaptat spațiilor mai puțin generoase din apartamente. Este un stil pe placul tinerilor, caracterizat prin luminozitate, natural și simplitate, care oferă strictul necesar.

Designerii încep să-l considere mult prea simplu și lipsit de personalitate. Drept urmare, își îndreaptă atenția spre alte stiluri cu mijloace de exprimare mai aproape de personalitatea fiecăruia. Unii chiar spun că anul acesta tendința va fi opusă și mulți designeri vor adopta stilul maximalist. Am să revin asupra lui cât de curând.

Living-ul foarte mare, fără masă în jurul căreia să se adune familia și prietenii, va suporta ceva schimbări

Living-ul cât mai spațios a fost obsesia anilor trecuți. In apartamentele nu foarte mari din blocuri visul unui living spațios se realiza  spărgând pereți și unind sufrageria cu bucătăria și cămara. Masa a fost eliminată pentru că ocupa mult loc. Pentru a mânca erau făcute insule, polițe gen bar sau se foloseau măsuțele de cafea. Petrecerile însemnau bufet suedez și socializare pe grupulețe.

Mulți consideră că o astfel de organizare îndepărtează în loc să apropie. „Save the dinning room!”, este strigătul designer-ului Janie Molster care ne îndeamnă să renunțăm la living-urile foarte mari și să lăsăm loc pentru masa tradițională în jurul căreia să ne aducem prietenii și familia.

design interior in 2019
fonte: nicolefullerinteriors.com
Mobila în culori reci, metalizate nu mai este pe placul designerilor. Cărucioarele de bar părăsesc interioarele lăsând locul bibliotecilor și consolelor

Din designul interior în 2019 vor dispărea, odată cu griurile reci și designul industrial și accentele metalice puse pe mobilier. În cazul mobilierului se revine la tonuri calde, la muchii rotunjite și la confort.

Cărucioarele de bar cu tot arsenalul lor metalic ies din peisaj lăsând locul bibliotecilor, polițelor și consolelor. Să ni se sugereze subtil o întoarcere la cărți și lectură? Cine știe, dar îmi place să cred!

design interior in 2019
fonte: aji.co.uk
Designul tematic sau cel cu influențe populare, marocane sau tropicale nu vor mai fi printre recomandările designerilor

A fost un curent în urmă cu câțiva ani de a decora interiorul locuinței pornind de la o temă. Acest trend va dispărea începând cu 2019 fiind preferat amestecul subtil de stiluri.

S-au dus și vremurile când casele se decorau în stil tradițional marocan, cand magazinele de profil vindeau mileuri inrămate, figurine din abanos sau alte decorațiuni specifice unor țări exotice.  În 2019 designerii recomandă îmbinarea stilurilor pentru evitarea monotoniei.

Cultura populară autohtonă sau a altor țări nu va mai pune stăpânire pe toată încăperea ci vor fi doar accente reprezentate printr-un obiect specific. Recomandarea este ca obiectele să fie autentice, să evităm copiile și imitațiile.

NU decorare de dragul decorării, pereți stil galerie de artă sau cuvinte imense pe perete

Aceeași recomandare de a avea un obiect de artă autentic, valoros și nu o mulțime de alte obiecte mici care să încarce aspectul casei este valabil și în acest caz.

„Mai bine lăsați pereții albi, curați, dacă nu aveți nimic de spus. A fi eclectic nu înseamnă să pui de-a valma tablouri pe perete, indiferent cum. Pentru mine înseamnă să-ți canalizezi personalitatea astfel încât să creezi un spațiu minunat în care să poți respira” – spune designer-ul newyorkez Nicol Fuller.

În aceeași idee se încadrează și pereții tip „galerie de artă”, cu multe rame ce încadrează fotografii sau tablouri tematice. Totul va fi înlocuit de o singură piesă de dimensiuni mari, eventual o imagine divizată în 2-3 tablouri.

O altă tendință care și-a trăit perioada de glorie este decorarea pereților cu cifre mari sau litere ce compun un cuvânt. De exemplu, în spațiul dedicat mesei, pe perete este scris cu litere de jumătate de metru „EAT”. Și în acest caz, mai bine lăsați peretele alb.

design interior in 2019
fonte: 12q.access.ly
Locul ideal este acela care vă reprezintă, unde vă simțiți „acasă”

Designerii au fost întotdeauna cei care au adus sau au îndepărtat tendințele în decorarea spațiilor. Ne-au arătat cum putem combina materiale, stiluri, culori astfel încât amenajările să fie cât mai armonioase și cât mai de efect. Dar alegerile le facem noi. Și le facem pentru că ne reprezintă și ne dau o stare de bine. Așa că, dacă vă place să aveți pe perete fotografii înrămate ale celor mai frumoase momente petrecute cu familia în vacanță, nu o să le dați jos pentru că nu este în tendințe. Important este ca acolo unde locuiți să vă simțiți „acasă”.

Anamaria

Anamaria ha oltre 15 anni di esperienza nel marketing e nella comunicazione per aziende del settore dell'arredamento e della vendita al dettaglio. Prima di entrare in Ces Brands ha coordinato le attività di marketing di ICLA Romania.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano