Arte e Artigianato - Deco&Design

Nuova scala interna - opportunità per nuovi elementi di utilità e di design

Adăugarea sau modificarea unei scări poate fi o ocazie pentru a îmbunătăți designul interior al casei, pentru a fi create noi spații de depozitare sau pentru a face o nouă separare între spații. Primul lucru care trebuie făcut este proiectul scării pentru a vedea dacă modificarea este posibilă sau dacă noua scară se încadrează în spațiul dedicat respectând în același timp cerințele de siguranță și confort. Apelarea la firme specializate în proiectarea scărilor este cea mai bună variantă pentru a obține o amenajare de calitate. Firmele moderne oferă posibilitatea vizualizării 3D a variantelor, toate modificările necesare făcându-se înainte de a fi prea târziu. Dipproject by Dippanels îți oferă un astfel de serviciu profesionist. Dipproject colaborează cu echipa care execută lucrarea asigurând serviciul complet de proiectare și oferind toate informațiile necesare construcției modelului ales, atât pentru atelierele cu utilaje clasice, cât și pentru cele dotate cu CNC.

proiectare scari
Scară interioară combinație lemn metal
Motivele pentru care adaugi sau modifici o scară într-o locuință existentă

Pare destul de greu de înțeles de ce ai vrea să construiești o scară într-o casă deja construită. Se presupune că, încă de la început, ai prevăzut căile de acces către toate părțile casei – etaj, mansardă, pod sau beci. Și atunci, de ce să construiești o altă scară? Pentru că, în timp, îți dorești modificări ale casei, iar scara existentă nu se mai potrivește, este incomodă sau insuficientă. De exemplu, ai transformat podul în mansardă locuibilă. Mai mult ca sigur vechea scară către pod nu este potrivită pentru a duce mobila și pentru a cobor și urca de câteva ori pe zi. Pentru a rezolva problema va trebui să construiești o altă scară.

Un alt motiv poate fi o nouă împărțire a spațiului de la primul nivel al casei. Apariția unui copil sau un părinte care are nevoie de asistență face ca actuala configurare să nu mai corespundă. Modificările impun mutarea scării. Și astfel apare nevoia unei scări noi, la fel de rezistentă și sigură ca precedenta.

Poți alege să modifici scara și pentru a face mai mult spațiu de depozitare. Locurile pentru depozitare par că nu sunt niciodată suficiente, iar mobilierul suplimentar care ar rezolva problema înseamnă sufocarea spațiului de locuit.  Noua scară va fi o soluție 2-în-1, rezolvând atât accesul la celelalte nivele, cât și depozitarea hainelor sau a altor obiecte necesare într-o locuință.

Cu proiectarea 3D vezi cât de viabile și estetice sunt ideile tale

Indiferent care este motivul pentru care decizi să construiești o scară ai nevoie de un proiect bine făcut. Modelele 3D sau VR (virtual reality) te vor ajuta să vizualizezi cum se încadrează scara în arhitectura existentă sau dacă noile elemente de design sunt potrivite. Un serviciu profesionist de proiectare, cum este cel oferit de Dipproject, îți va da această posibilitate.

Înainte de a face proiectul trebuie să te decizi asupra materialului, dimensiunilor, a amplasării și modelului noii scări. Cum este greu de crezut că vrei să faci trepte din beton, materialul cel mai la îndemână rămâne lemnul, combinat eventual cu metal, sticlă sau inox. Lemnul are avantajul că este mult mai ușor decât betonul și sarcina suplimentară nu va fi așa de mare.

Dimensiunile locului de amplasare a scării determină în cele mai multe cazuri și modelul ales. Pornind de la distanța dintre nivele și în funcție de spațiul disponibil pentru amplasare se poate alege o scară dreaptă, una cu întoarcere și unu sau mai multe podeste sau o scară în spirală. Scara în spirală este cea mai bună variantă când spațiul disponibil este mic, dar este și cea mai dificilă din punct de vedere al folosirii.

Dacă ai modelul 3D al variantelor posibile va fi mult mai ușor să o alegi pe cea optimă. Dipproject are specialiști cu ani de vechime și experiență în proiectarea scărilor din lemn și va fi un partener important pentru echipa care construiește și montează scara. Firma este membru certificat al Asociatiei Internaționale a Producătorilor de Scări din SUA și deține cea mai avansată tehnologie în materie de proiectare a scărilor din lemn. Experiența lor va fi foarte utilă echipei astfel încât te vei bucura de o scară ușor de folosit care se încadrează perfect în arhitectura casei. Montarea elementelor scării se va face fără probleme pentru că firma pune la dispoziție șabloanele în mărime naturală a fiecărui element al scării pentru cei care prelucrează lemnul cu utilaje tradiționale sau programe pentru CNC.

proiectare scari
Scară interioară din lemn
Scara din lemn îți oferă mai multe posibilități de finisare și decorare

Lemnul este un material rezistent, versatil, ușor de lucrat și mereu actual. Pentru scară pot fi alese diverse specii rezultând un desen natural variat. Există o paletă largă de finisaje ce pot fi folosite – baițuri, vopsele, efecte speciale – personalizând astfe locuința.

Lemnul poate fi si prelucrat cu ușurință. Poți avea o scară cu modele tradiționale românești sau o scară modernă doar din prelucrarea lemnului. Pentru ca aspectul să fie cât mai autentic este important și cum este ales finisajul. O scară tradițională se va potrivi mult mai bine cu un finitura oliata, pe când una modernă va arăta bine vopsită în combinații de culori lucioase, chiar metallico.

Un alt avantaj al lemnului este că poate fi combinat cu sticla, metalul și inoxul. Materialele se potențează reciproc, rezultatul fiind unul remarcabil. Sticla este deseori preferată de designeri pentru că, în combinație cu lemnul, reușește sa dea acea senzație de trepte plutitoare fără a exista însă risc de cădere la urcare sau coborâre. Sticla permite luminii să treacă, spațiile în care sunt amplasate astfel de scări fiind foarte luminoase.

Adăugarea spoturilor luminoase, descopunerea unor imagini pe trepte sau contratrepte astfel încât să apară ca o imagine unitară de la o anumită distanță, alegerea sforii sau a fierului forjat pentru mâna curentă sunt alte idei care duc la o schimbare de desin a interiorului și la personalizarea casei. Dacă veți putea vedea aceste variante înainte de a începe lucrul șansele să fiți mulțumiți de rezultat vor fi maxime. De aceea aveți nevoie de proiectare de specialitate făcută de profesioniști și de o echipă de construcție și montaj care să înțeleagă avantajele colaborării cu ei.

proiectare scari
Scară interioară cu trepte din lemn și balustradă din sticlă

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano