Casa ce are în spate munții Alpi și în față coasta Adriaticii era într-o stare avansată de degradare când a fost descoperită de Adela și Andrew, un cuplu româno-englez aflat în vizită în regiunea Pescara din Italia. Zona era însă superbă și au știut imediat că au găsit locul unde se vor retrage la pensie. De ani de zile se gândeau la un astfel de loc și iată, el se desfășura în fața lor în toată splendoarea. Mai aveau nevoie de oameni pricepuți care să înțeleagă și să respecte istoria locului. I-au găsit. Printre ei fiind și Holze, care a realizat, pe lângă ușile, ferestrele și obloanele care se potrivesc perfect locului, inclusiv mobilierul personalizat, șemineul sau cel care îmbracă bucătăria. Lemnul lucrat cu grijă și atenție la detalii s-a armonizat perfect cu casa veche de peste 200 de ani, perfect reabilitată.
Casa Vesta
Casa Vesta – după numele proprietarilor italieni – a fost trainic construită, cu pereți groși din cărămidă. Nelocuită de foarte multă vreme, s-a deteriorat puternic și a ajuns o ruină. Pereții s-au coșcovit, unii chiar s-au dărâmat, lemnul ușilor și ferestrelor a putrezit. Erau multe de înlocuit și trebuia multă muncă pentru a păstra, pe cât posibil, aspectul inițial al casei. Din fericire, Adela și Andrew au avut un ajutor important – mama Adelei – un foarte bun inginer constructor, cunoscător al tehnicilor de reabilitare a caselor vechi, o doamnă cu o concepție foarte clară în ceea ce privește construcțiile de calitate.
Au fost refăcute atât casa – parter și etaj – cât și anexa. Privită din deal, casa pare că are doar parter, primul etaj fiind ascuns de un mal de pământ consolidat pe care a fost construit un perete de cărămidă. Între perete și casă este un culoar de peste 1 m astfel încât ferestrele primesc suficientă lumină. La parter este bucătăria, un living, un birou și holul cu scara de acces spre etaj, unde sunt dormitoarele, băile și un dresing. În față, pe toată lungimea casei, se întinde o terasă din lemn, sprijinită pe coloane din cărămidă, acoperită cu olane de teracotă, la fel ca întreaga casă.
În living, o arcadă de cărămidă sprijinită de coloane asemănătoare celor exterioare separă zona de lângă șemineu de restul încăperii. Șemineul, o sobă modernă neîncastrată în perete, este așezat pe locul vechii vetre a casei și are deasupra o poliță din lemn masiv specifică șemineelor britanice. Bucata de lemn de stejar, cu greutate de 30 kg și vechime de peste 100 de ani, a fost adusă din România fiind legno di recupero de la o veche șură. Piese vechi de mobilier, în perfectă armonie cu rafturile înzidite pentru cărți, desăvârșesc aspectul încăperii.
Din living se poate ajunge în bucătăria clasică a cărei piesă de rezistență este masa cu blat dintr-o „felie” de legno di noce. Mobili semplici, fatti di rovere massiccio colorat gri albăstrui, se îmbină perfect cu lemnul și cu ușile bej pastel. Ieșirea pe terasă se face prin patru uși mari pliabile, vitrate, care se deschid total, unind terasa cu bucătăria. Candelabrul de deasupra mesei, ceasul din lemn recuperat, tabloul cu temă marină, polițele cu mirodenii, obiectele vechi și aparatura modernă creează o imagine de revistă.
Mobilierul încastrat, cel de hol și din bucătărie realizat de aceeași firmă care a făcut ferestrele, ușile și obloanele
Față de altri progetti ale firmei Holze pe care le-am văzut, aici au venit cu o noutate: mobilierul inzidit din living, cel din bucătărie și din hol. Una dintre specializările firmei este refacerea e recondiționarea ușilor și ferestrelor din casele vechi, deci realizarea tocurilor din lemn inzidite pentru pereți de cărămidă foarte groși nu este ceva neobișnuit pentru ei. Doar că, de data aceasta, au realizat și mobilier funcțional.
Cele două corpuri de bibliotecă din stejar masiv, aflate de-o parte și de alta a șemineului, au fost făcute special pentru a se încadra în acel spațiu. Mobilierul a fost incastrat în perete, senzatia fiind că a fost acolo dintotdeauna. Culoarea plăcută, ca cea a ușilor și tocurilor ferestrelor, feroneria de calitate, detaliile atent executate au transformat aceste rafturi simple într-un mobilier de calitate.
Liniile simple și elegante au fost păstrate și la mobilierul din hol și la cel de bucătărie. Culoarea este însă diferită, mobilierul din hol păstrând bejul gălbui al lemnăriei, cea din bucătărie ducându-se spre un gri albăstrui, în rezonanță cu obloanele mari ale ușilor pliabile. Privit de afară, mobilierul face legătura între albastrul de cer senin al obloanelor și tabloul marin de pe peretele bucătăriei.
Albastru deschis și bej pentru uși, ferestre și obloane
Tutti finestre și ușile pliabile ale bucătăriei au obloane simple, din lemn, vopsite într-un albastru deschis, de cer de vară la mare. Culoarea se potrivește perfect cu cea bej gălbui a ferestrelor, amândouă fiind pastelate. Aceeași culoare albastră a fost folosită și la ușile de intrare în casă și anexă.
Ușile, ferestrele și obloanele au fost făcute de firma Holze din Arad respectând toate specificațiile tehnice venite din Italia. Toate accesoriile au fost alese cu grijă pentru a se potrivi cu locul și casa. Modelul ales pentru obloane, accesoriile, culorile, armonizarea lor să sugereze apropierea de coasta Adriaticii. Obloanele, cu acel albastru perfect, personalizează casa și îi legitimează poziția aproape de mare.
Ușa de intrare, precum și ușile de la anexă sunt din lemn masiv vopsit albastru. Cea de la intrarea în casă este vitrată și are grilaj din fier forjat bătut manual. Culoarea neagră a clanței se așează perfect pe albastrul ușii, asemenea feroneriei obloanelor.
O casa ce este cu adevărat visul devenit realitate
Întregul proces de refacere a casei Vesta a durat aproape trei ani, din 2016 până în 2018. Pare mult, dar privind cât de bine arată totul și cât de atent s-a lucrat pentru a păstra cât mai mult din casa inițială, nu mai pare atât de mult. Mai ales că totul a fost făcut cu atenție și migală, iar rezultatul este deosebit.
Am vizitat Italia de multe ori și am admirat mereu casele cu terasa la nivelul gazonului, obloanele simple, îmbinarea perfectă dintre caramidă, lemn și piatră. Casa Vesta a fost refăcută în acest spirit, fiind din punctul meu de vedere imaginea perfecțiunii. Totul este îmbinat armonios, fiecare combinație atent studiată. Un vis devenit realitate pentru un cuplu ce și-a dorit să se retragă într-o oază de lumină, armonie și frumusețe.
Aggiungi commento