Deco&Design - Mobili

Stili di arredamento - Scandinavo

Linii simple, funcționalitate, comoditate, culori naturale și spații luminoase. Este stilul scandinav, un stil de viață caracteristic țărilor nordice, primitor, cald și liniștitor.

Stilul scandinav a apărut în anii ’20 ai secolului trecut, dar a devenit foarte cunoscut la nivel mondial în anii ’50. A fost o mișcare amplă de design care a influențat domenii diverse, de la arhitectură la decorațiuni interioare, mobilier sau iluminat. Este stilul modern cel mai longeviv, fiind la fel de actual acum ca și în primii ani când devenea stilul preferat în Europa și SUA. Liniile simple, funcționalitate, culorile naturale, luminozitatea, spațiile aerisite sunt elementele care l-au impus, transformându-l într-un mod de viață.

Stile scandinavo

Un stil minimalist, curat și funcțional, care nu face rabat la estetică

Stilul scandinav este caracterizat printr-o viziune minimalistă, curată, care îmbină funcționalitatea cu frumusețea. Accentul este pus pe liniile simple și spațiile luminoase lipsite de dezordine, pe funcționalitate. Nimic nu este de prisos, ceea ce nu folosește este eliminat pentru a nu îngreuna spațiul. Este stilul de viață caracteristic țărilor nordice care, departe de a fi rece, este primitor, cald și liniștitor.

Stilul scandinav a apărut la începutul secolului al XX-lea, iar în anii 30 cuprinsese deja toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. A pornit din Danemarca, în 1914, sub numele Skønvirke (Lucrări elegante – în daneză), așa cum era denumită o revistă care promova lucrările cu influențe romantice și Art Nouveau ale artizanilor danezi. Spre deosebire de Art Nouveau, stilul contemporan care se adresa în special elitelor, noul stil promova mai mult meșteșugurile, fiind mai accesibil și mai democratic.

În scurt timp au apărut și reprezentanți cunoscuți care au fabricat produse emblematice pentru stil, luând astfel naștere așa-numita epocă de aur a designului scandinav. Alvar Aalto, Olav Haug, Arne Jacobsen, Bruno Mathsson, Kaare Klint și Borge Mogensen sunt doar câțiva dintre designerii epocii. Conceptele de bază ale lucrărilor erau funcționalismul, constructivismul și uneori suprarealismul. Faima lor a rămas la nivel local până în anii 50 când noile posibilități de prezentare la nivel mondial au dus practic la o explozie a designul scandinav. Au urmat 20 de ani de dominație a pieței când marile premii pentru design mergeau doar în țările nordice.

De atunci, stilul scandinav a rămas în atenția publicului chiar și atunci când a fost contemporan și cu alte stiluri. Liniile simple și curate, liniștea dată de luminozitatea și aerisirea spațiilor, materialele și culorile naturale l-au impus în preferințele oamenilor devenind peren. Mulți îl identifică acum cu modul de viață scandinav, sincer și democratic, cu spațiul unde trăiesc unii dintre cei mai fericiți oameni ai planetei.

Stile scandinavo

Elementi specifici dello stile scandinavo

Funcționalitatea, simplitatea și meșteșugul sunt principalele elemente ale stilului. Pentru a crea produse în acest stil sunt folosite materialele naturale, mai ales lemnul deschis la culoare precum frasin o fagul, textilele din lână și in, pielea și sticla. Aspectul este minimalist, liniile drepte, culorile deschise și naturale, cu accente vibrante.

Come si può caratterizzare lo stile? Brevemente:

  • Estetică minimalistă
  • Design discret dedicat funcției
  • Culori deschise, luminoase și neutre combinate cu nuanțe mai închise, contrastante
  • Spații aerisite pline de lumină
  • Lipsa perdelelor și a draperiilor
  • Parchet din lemn neacoperit sau covoare discrete, simple și deschise la culoare
  • Mobilier din lemn în culoarea naturală
  • Lumini care delimitează spații având și rol decorativ
  • Design multifuncțional și flexibil
  • Canapele în culori neutre și țesături texturate
  • Materiale tessile naturale
  • Accente de inox, alamă sau cupru
  • Lucrări de artă ca puncte focale într-un spațiu minimalist.

Stile scandinavo

Mobilier comod, multifuncțional și simplu, lemn cât mai deschis la culoare

Mobilierul în stil scandinav este minimalist și practic. Puținele piese dintr-o cameră trebuie cu adevărat să fie importante și folositoare. Uneori piesele sunt multifuncționale, un scaun putând fi folosit și ca masă sau dulapuri care au și rol de împărțire a camerei. Spre deosebire de stilul minimalist care încearcă să reducă unele piese de mobilier la simbol, mobilierul scandinav pune accent pe comoditate. Scaunele sunt simple, dar nu incomode. Mobilierul este simplu, dar nu simplist.

Fiind vorba despre țările nordice pentru care natura și naturalul sunt foarte importante, pentru piesele de mobilier se folosește mult lemnul masiv în culoarea lui naturală. Sunt preferate speciile locale cu lemnul deschis la culoare cum sunt fagul, frasinul sau spillo, cu granulația fină și desenul discret. Lemnul este combinat cu materiale textile naturale, cu pielea sau cu elemente metalice. Designul este simplu, liniile curate.

Foarte importantă în designul scandinav este lumina. Zilele de iarnă lungi și întunecate și-au pus amprenta pe modul nordic de gândire așa că mobilierul este cât mai deschis la culoare, accentele vibrante sunt puține, pereții sunt albi, iar ferestrele mari și neacoperite de perdele sau draperii. Corpurile de iluminat sunt prezente atât pe tavan, cât și pe perete, delimitând spații și învăluind totul cu lumină caldă și discretă. Lămpile și lumânările sunt obiecte de decor obișnuite având, desigur și rol funcțional.

Stile scandinavo

Stilul scandinav, foarte popular și mereu la modă

Îmbinând estetica minimalistă cu funcționalitatea și confortul, stilul scandinav este încă astăzi unul dintre cele mai populare stiluri de mobilier sau design interior. Versatile și atemporale, mobilierul și iluminatul scandinav creează spații de locuit elegante, luminoase și confortabile. Materialele textile calde și naturale, modelele simple, culorile naturale, spațiile deschise și aerisite, toate contribuie la sporirea senzației de confort. Casele decorate în stil scandinav sunt rafinate, elegante și confortabile, devenind atemporale.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano