Fabbricazione di case in legno

A Doralnic abbiamo parlato di costipazione di case di tronchi, posizionamento di pareti di tronchi, mentori e progetti futuri.

I più visti video dal canale youtube Wooden magazine este despre case din bușteni. Este un subiect care a trezit mereu interesul, iar informațiile transmise de Dorin Văideanu și siguranța cu care vorbește este, după părerea mea, ceea ce îi cucerește pe cei interesați. Doralnic, firma reprezentată de Dorin, este unul dintre cei mai cunoscuți constructori de case din bușteni întregi din țară. De curând am ajuns din nou la Coșna, în șantierul Doralnic, pentru a vedea ce a mai făcut de când  nu ne-am văzut, ce case a mai construit, ce planuri are pentru viitor. Pentru mine, întâlnirile cu Dorin înseamnă întotdeauna și discuții tehnice interesante într-un domeniu în care informația de calitate este greu de găsit.

Tasarea, arbori de stânga și de dreapta și alte subiecte tehnice

Tema cu care plecasem din București era tasarea caselor din bușteni. Este unul din aspectele foarte importante ale caselor de acest tip și dacă nu i se acordă atenția cuvenită pot apărea mari probleme. Am avut ocazia să văd urmările tasării într-o cabană de pe lângă Gheorgheni unde ne-am cazat pentru o noapte. Etajul, unde erau camerele, era înclinat tot. După puțin timp petrecut în cameră aveam senzația continuă că îmi pierd echilibrul, eram amețită. Ușile se închideau cu greu (dacă se închideau), iar apa la duș nu reușea să se scurgă.

Tasarea are loc din cauza uscării lemnului. Trunchiurile fiind întregi, apa iese mai greu și este nevoie de 3-5 ani până la atingerea echilibrului. Imediat după tăiere iese apa liberă, cea care a dus nutrienții în arbore. Lemnul ajunge repede la umiditate de cca.30%, fără modificări dimensionale sau tensiuni. Acestea apar când iese apa legată, cea care face parte din peretele celulei lemnoase. Așa apare contrattazione în urma căreia bușteanul își modifică dimensiunile. Cele mai importante modificări sunt pe direcție radială și tangențială, cele în lungul fibrei (longitudinal) fiind neînsemnate. În urma pierderii apei, diametrul bușteanului scade ceea ce duce la reașezarea lui în perete.

Construcția unei case de bușteni se face în două etape. Prima se desfășoară pe șantierul constructorului, unde buștenii sunt prelucrați și așezați pentru a forma peretele. Este și prima etapă a tasării. În urma prelucrării, între bușteni rămâne o distanță de 1-2 cm, care dispare în cele 3-4 luni cât casa stă în șantier. La finalul perioadei este dezasamblată, buștenii sunt numerotați și transportați la client unde are loc a doua etapă a construcției. Casa este ridicată din nou conform planului, după care este lăsată alte 6-8 luni înainte de montarea ferestrelor, ușilor și trecerea la instalații și finisaje. Modul cum au fost prelucrați buștenii este determinant în această etapă. Prelucrarea corectă va face ca ei să găsească locul corect în perete rezultând case trainice, bine închegate. O prelucrare greșită va aduce cu sine pierderea etanșeității și găuri în perete, planșee lăsate inegal.

Tasarea continuă și după această perioadă, dar într-un ritm mai lent. Pentru a nu fi afectate ușile și ferestrele acestea se montează într-un cadru special cu casetă de tasare deasupra. Caseta va prelua presiunea, ferestrele nu se vor mai deforma sau sparge, iar ușile se vor închide normal.

Discutând cu Dorin am aflat că buștenii nu se pot pune oricum în peretele casei. Adăugarea masei lemnoase în inelul anual urmează un model elicoidal la rășinoase, la fel ca cel al ramurilor crescute într-un an pe trunchi. La majoritatea arborilor această întoarcere a fibrei este spre dreapta. Există însă și arbori de stânga. Contragerea lor este diferită în timpul uscării și de aceea nu se pot așeza la întâmplare. Felul arborelui se vede după îndepărtarea scoarței, mai ales dacă este făcută cu jet de apă. De aceea, Dorin a achiziționat un astfel de sistem pentru decojire.

Mentori – profesori și constructori de case de bușteni din SUA și Canada

Pentru a avea toate aceste informații tehnice, Dorin urmărește profesori și constructori celebri de case de bușteni din SUA și Canada. În biroul din șantier, printre drujbe, lanțuri și tratamente pentru lemn, există și o mică bibliotecă cu cărțile lui Robert Chambers, Allen Mackie și ale altor specialiști în domeniu. Chambers este un cunoscut profesor, consultant și constructor de case din SUA, iar Mackie este profesor și constructor de case din bușteni în Canada, acolo unde a fondat școala de case din bușteni care-i poartă numele.

Pentru a fi permanent informat este membru în Asociația internațională a producătorilor de case din bușteni (ILBA) de unde primește periodic buletine de informații cu cele mai noi tehnici, metode și materiale de construcții. Așa a ajuns să aducă din Canada benzi speciale pentru o mai bună etanșare între bușteni.

Nu cantitate ci calitate. Case mai performante și cât mai aproape de ”la cheie”

Pentru Dorin nu este important să construiască mai mult ci mai bine. Nu vrea să construiască mai multe case ca anul trecut ci să facă unele mai deosebite, care să vină cu noi provocări. Vrea să facă case combinate bușteni – timber frame, să aibă ocazia să construiască clădiri de dimensiuni mari care să-i pună priceperea la încercare.

Un proiect de viitor este să ofere clienților un serviciu cât mai complet. Adică de la idei privind proiectul arhitectural, la calcularea proiectului de rezistență și până la amenajarea interioară astfel încât clientul să primească casa ”la cheie”. Așa va putea să asigure calitatea până la final conform standardelor Doralnic. Este însă un proiect greu care are nevoie de timp, bani și energie. Pentru că o casă din bușteni se face greu, are mulți timpi de așteptare, iar investiția se justifică doar dacă proiectul are o anumită anvergură.

Am vorbit mult cu Dorin, iar pe șantier am stat de dimineață până seara, la finalul programului. Am și filmat așa că despre toate aceste subiecte, dar și despre prețul caselor din bușteni, aveți acum ocazia să aflați mai multe videoclipul de mai jos, realizat împreună cu Dorin Văideanu, la Coșna.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

3 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Abbiamo anche una casa realizzata nel 2016 dai signori di Doralnic. E sono stati forse tra i più seri tra i commercianti con cui abbiamo lavorato. Purtroppo non ci hanno consegnato un prodotto finito, una casa "chiavi in mano". Nel momento in cui si fanno le fondamenta con un costruttore, la casa viene assemblata da un'altra squadra, la carpenteria, la pittura con qualcun altro, si finisce per avere una catena di questo tipo in cui una squadra incolpa la precedente e nessuno è responsabile degli errori e degli sbagli che si verificano. Il fatto che le finestre e le porte vengano successivamente montate dal destinatario (con un'altra azienda, ovviamente) e che non riceva alcuna garanzia sul loro montaggio, perché qualsiasi falegname decente che veda la struttura della casa sa che si verificheranno dei cambiamenti (il legno si muove sempre). Il fatto che quasi tutti gli aspetti dell'arredamento, dai mobili per la cucina alle mensole - le cose più semplici in una casa normale con pareti dritte - debbano essere realizzati su misura, diventa difficile (lo stesso vale per i sanitari, il montaggio dei radiatori). Se non si conoscono artigiani esperti che si interessano, si finisce per farli due, tre volte o per doverli riparare in continuazione. Dovreste mostrare le casette e le case realizzate da Doralnic che hanno già qualche anno e spiegare cosa succede a questi muri e alle fessure tra questi tronchi che non si asciugano in modo uniforme nel corso degli anni? Abbiamo avuto vespe, api selvatiche, grilli, topi, pipistrelli che si sono fatti strada in questi spazi tra i tronchi che (anche dopo 6 anni) non si sono asciugati come spiegano. Inoltre, il volume dei tronchi è diminuito e questi spazi sono diventati ancora più grandi, 3-4 cm in alcuni punti. Del vento e del freddo in inverno non parlo nemmeno. Sì, a prima vista è una bella casa, ma se avessi la mia idea in questo momento farei una classica casa in mattoni o cemento e userei il legno solo come accento.

    • Ho dimenticato di dire che ho rispettato i tempi di attesa e le scadenze raccomandate da Doralnic all'epoca. Anche se le loro raccomandazioni sono cambiate nel corso del tempo (all'inizio consigliavano di usare un'esca a base d'acqua - marca italiana) poi hanno cambiato la raccomandazione con una vernice a base d'olio. Vi rendete conto di cosa significhi pulire un'esca a base d'acqua e ritrattare un'intera casa con una vernice a base d'olio? Solo perché la gente sappia a cosa va incontro quando si tratta di legno.

  • Ciao!
    Abbiamo sempre voluto offrire ai nostri clienti i servizi più completi e di alta qualità, cosa che abbiamo realizzato e raggiunto nel corso degli anni.
    La tecnica di lavorazione da noi utilizzata è stata ed è costantemente migliorata secondo gli standard attuali, ma come abbiamo discusso e come siamo stati guidati dai nostri insegnanti, la tecnica di lavorazione era corretta all'epoca, i punti a sfavore erano la mancanza di studi, di materiali sigillanti e di protezione del legno rotondo.
    Tutti i costruttori in questo campo hanno affrontato situazioni di questo tipo in passato, non a causa di una cattiva implementazione della tecnica, ma a causa dei suoi limiti.
    A causa di queste carenze, sono apparsi sul mercato canadese e non solo, materiali che correggono queste imperfezioni nelle case già abitate, dando così ai proprietari di casa il comfort della loro abitazione!
    Abbiamo accesso a questi nuovi materiali e vi invitiamo a contattarci per porre rimedio a eventuali situazioni spiacevoli che si sono verificate nella vostra casa. Grazie!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano