Una dintre surprizele BIFE-SIM 2023 este prezența producătorului de instrumente muzicale HORA. Beneficiind de lemn de rezonanță de foarte bună calitate, meșteri pricepuți și tehnologie de ultimă generație, Hora Reghin produce peste 70.000 de instrumente muzicale anual, fiind cea mai mare fabrică de instrumente din lemn din Europa. Primele viori au fost fabricate la Reghin în 1951, iar una dintre cele 37 de viori fabricate în acel an va fi expusă la BIFE 2023 pentru a fi văzută de vizitatori. Este una dintre puținele rămase din acei ani de început. În stand vor fi prezentate și alte instrumente cu coarde, instrumente etno sau de percuție, dar și instrumente de concepție nouă.
Aproape 4,7 milioane de instrumente fabricate în peste 72 de ani de activitate
Tradiția fabricării instrumentelor muzicale a început în Reghin cu un mic atelier al maestrului Roman Boianciuc. În primul an de funcționare a atelierului au fost făcute doar 37 de viori. Datorită măiestriei cu care maestrul Boianciuc și cei 4 ucenici au lucrat, în anul următor s-au produs 435 de viori, cererea crescând datorită tonului deosebit oferit de lemnul de rezonanță de bună calitate cu care lucrau. Pe la finalul anilor ’50 a început producția de chitare, mandoline și instrumente tradiționale din diferite țări. În anii ’60, micul atelier s-a transformat treptat într-un producător industrial, instrumentele fabricate fiind din ce în ce mai multe și mai diverse.
Ora, TEMPO produce anual în jur de 70.000 de instrumente muzicale, dintre care 8.000 cu arcuș – viori, viole, violoncele, contrabași – și 60.000 instrumente ciupite – chitare clasice și acustice, mandoline, bouzouki, ukulele. Peste 80% din producție merge în afara țării ajungând la pasionați de muzică din peste 100 de țări din Europa, America sau Asia.
La sfârșitul anului 2022 numărul instrumentelor fabricate de HORA ajunsese la 4.675.949. Cel mai nou instrument produs este chitara SM 34, o chitară total nouă – concepție 2023 – încă nelansată pe piața muzicală din țară și străinătate. Este o chitară care dovedește potențialul deosebit al specialiștilor fabricii din Reghin.
Lemn de cea mai bună calitate și dotări de ultimă generație la HORA
Marele avantaj al fabricii de instrumente muzicale HORA este că are lemn de rezonanță de foarte bună calitate, molid și paltin din munții Carpați. Lemnul pentru instrumente muzicale este mai deosebit. Trebuie să fie vechi, să aibă structura omogenă cu inele anuale cât mai regulate și fără defecte de orice fel. Acest lemn este stocat în depozite timp de 5-10 ani pentru o uscare naturală, dobândind calități acustice și stabilitate de durată. Uscarea trebuie să fie lentă pentru a nu se crea tensiuni interne.
Nu doar molid și paltin din pădurile noastre se folosește la fabricarea instrumentelor muzicale ci și lemn exotic. Specii exotice ca abanos, palisandru, mahon, cedru roșu dau un aspect și un sunet deosebit instrumentelor. Calitatea foarte bună a lemnului, combinată cu măiestria specialiștilor, echipamentele de ultimă generație și cele mai noi tehnologii pentru obținerea instrumentelor muzicale sunt atuurile cu care fabrica a ajuns atât de cunoscută în întreaga lume.
De-a lungul timpului, măiestria instrumentelor a fost recunoscută de artiști de renume precum Ion Voicu, George Iarosevici, Sile Dinicu, Nicolae Botgros, Constantin Popescu, Gheorghe Zamfir, Radu Simion, artiști care au adus bucurie în suflete cântând la ele. Aveți ocazia să vedeți instrumentele muzicale produse de HORA, în perioada 21-24 septembrie, în cadrul târgului BIFE 2023 desfășurat la Romexpo, București.
BIFE-SIM 2023 è organizzato da ROMEXPO, in partnership con Associazione rumena dei produttori di mobili e Camere da Commercio e Industria Contea. È l'evento più importante dell'anno per l'industria del legno e riunisce l'intero settore dei mobili, delle attrezzature e degli accessori per la lavorazione del legno.
Aggiungi commento