Ca stil, Biedermeier este situat între Neoclasic și Romantism. A fost specific burgheziei care se formase în Germania, Austria, nordul Italiei și țările Scandinave ca urmare a avântului economic apărut după războaiele Napoleoniene. Perioada este cuprinsă între anii 1815 – 1848, până la începutul revoluției europene.
Papież Biedermeier, symbol klasy średniej
Numele stilului vine de la o caricatură a timpului, „Papa Biedermeier”, care simbolizează confortul clasei de mijloc. Este perioada în care viața și activitățile familiei se împletesc cu pasiunile. În casă apar piese noi: biroul pentru a scrie scrisori, dulapul tip secreter și pianul – piesa centrală a întâlnirilor culturale. În jurul acestuia din urmă se recitau poezii, aveau loc discuții, se asculta muzică și se dansa.
Mobilierul Biedermeier derivă în principal din stilul French Empire al lui Napoleon, căruia îi îndulcește rigiditatea și-l face mai realist și de la Directoire, căruia îi adaugă un plus de greutate, transformându-i delicatețea în durabilitate. În locul lemnului de mahon, adus din colonii și mult mai scump din cauza taxelor, sunt folosite esențe locale ca wiśnia, părul, frasinul oraz dąb. Lemnul este lăsat natur sau sunt folosite culori deschise. Uneori sunt folosite culori care imită mahonul, care sunt aplicate pe lemnul de cireș sau păr. Este evitată folosirea ornamentelor din metal, stilul fiind simplu și elegant.
Un stil mai simplă care renunță la elemente fără utilitate
Este un stil mai puțin prețios, mai apropiat de oameni. Suprafețele nu mai sunt atât de acoperite cu lac, lăsând să se vadă porii lemnului iar nodurile nu mai sunt eliminate. Rareori, în contrast cu culorile deschise, sunt folosite accente de abanos. Este un stil cu o geometrie simplă, fără înflorituri și alte elemente fără utilitate. Caracteristic perioadei este că unele piese de mobilier capătă alte roluri, devenind mai utile. De exemplu, masa rotundă folosită pentru a expune obiecte devine masa familiei, înconjurată de scaune, unde seara se desfășoară diverse activități.
În general, stilul Biedermeier din prima jumătate a secolului al XIX-lea este un conflict de idei între Clasicism și Romantism. Cu timpul, stilul s-a îndreptat mai mult spre partea romantică. Liniile simple și drepte au devenit curbe, suprafețele simple și austere au fost înfrumusețate, au apărut elemente fantastice în decorare. Cu toate acestea, rămân în continuare caracteristice concentrarea pe luminozitate, simplitate și utilitate.
Dacă v-a plăcut, puteți afla lucruri interesante și despre stilurile Secesja, Rokoko, Neogotyk, Baroc, Chippendale lub Shabby Chic.
[...] Jest to jeden z klasycznych stylów, który można znaleźć w wielu miejscach, takich jak Chippendale i Biedermeier. [...]
Dobry wieczór!
Nazywam się Larisa i pochodzę z Konstancy.
Jestem właścicielem 3 mebli ponad 50-letnich, wykonanych z litego drewna, stołu na 8 osób, przeszklonej witryny z kryształowym szkłem oraz dużej komody i kredensu z kryształowym lustrem.
Meble zostały zakupione przez moich rodziców 45 lat temu od rodziny lekarzy, którzy w tym czasie osiedlili się za granicą.
Ponieważ mieszkam w bloku z ograniczoną powierzchnią użytkową, czuję się zmuszony z niego zrezygnować.
Z rozwagą pytam, czy ktoś byłby zainteresowany, jestem skłonny dawać to w ratach, a nawet jako niezależne kawałki.
cena podlega negocjacji, meble wymagają remontu.
Dziękuję