DIY - Techniki obróbki drewna

Wypalanie drewna - od ochrony do barwienia

La prima vedere, arderea lemnului poate fi un subiect care, dacă nu sperie, sigur întristează. În această idee chiar am avut la un moment dat un articol despre protejarea lemnului împotriva focului prin tratare cu substanțe ignifuge. Și totuși, cum am ajuns de la protecția împotriva focului la protecție și colorare cu ajutorul lui? De ce afirm ca îi faci bine lemnului dacă-l arzi? Este ceea ce intentionez să vă spun în continuare.

Protejarea lemnului cu ajutorul focului a fost descoperită de japonezi în anii 1700 (după unele documente chiar înainte). Metoda se numește Shou Sugi Ban (în traducere, scândură de cedru arsă) sau Yakisugi. Ei au văzut că arzând suprafața scândurii de cedru (sugi) până la carbonizare lemnul devine foarte rezistent la intemperii, putrezire și atacul insectelor, devenind astfel foarte potrivit pentru folosirea la exterior. Metoda a fost intens folosită până în urmă cu 100 de ani când, apariția materialelor moderne de construcție (cimentul și mai târziu, plasticele), combinată cu o lipsă a lemnului autohton în acea perioadă, a dus aproape la dispariția ei.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: blog.alexanderlamont.com

În anii 2000 tehnica a fost redescoperită și a intrat rapid în atenția designerilor și arhitecților din Europa și America de Nord. Entuziasmul a fost atât de mare încât lemnul ars a depășit faza de garduri și placarea caselor și a ajuns să fie folosit foarte mult în interior, la pardoseli, decorarea pereților, dar și la obținerea mobilei. Au aparut producători care obțin industrial lemn ars, prelucrându-l apoi pentru a-i spori frumusețea.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: homeklondike.site

Practic metoda constă în arderea lemnului folosind diverse procedee (arzător cu gaz, ardere cu flacără directă dând practic foc lemnului, etc), stingerea focului și răcirea suprafeței folosind apa și curățarea suprafeței arse. Acest ciclu poate fi reluat de mai multe ori până se ajunge la rezultatul dorit. Curățarea suprafeței se face cu perii de sârmă și poate fi făcută numai superficial sau în profunzime.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: deltamillworks.com

Lemnul astfel ars poate fi folosit la construcția caselor, a gardurilor sau pentru alte întrebuințări la exterior. Stratul de carbune are o bună protecție împotriva radiațiilor UV, considerându-se că un astfel de lemn poate rezista fără nici un fel de întreținere între 80 și 100 de ani. Lemnul poate fi folosit ca atare sau, după periere, poate fi tratat cu ulei.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: deltamillworks.com

Plecând de la etapele de bază ale metodei s-au dezvoltat tot felul de tehnici care permit obținerea de suprafețe cu diverse texturi și culori. Arderea poate fi făcută cu diferite grade de profunzime. Răcirea cu apă poate fi făcută și ea în diverse feluri: turnând direct o cantitate mare de apă pe scândură sau picurând încet apa. Se obțin astfel structuri diferite ale lemnului ars, controlând spargerea stratului de „cărbune” de deasupra.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: regex.info

Și curățarea lemnului poate duce la apariția diverselor efecte. El poate fi curățat numai pentru a îndepărta stratul de funingine de deasupra și a ajunge la partea arsă stabilă, sau poate fi îndepărtată și acea parte, mai mult sau mai puțin, în funcție de desenul dorit. Se poate obține așa strukturyzowane drewno.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: blog.alexanderlemont.com

Cum rezultă structurarea? Lemnul timpuriu, fiind mai moale și mai afânat, arde mai repede spre deosebire de cel târziu. Când este îndepărtată arsura prin periere cu peria de sârmă, în zona de lemn timpuriu va fi îndepărtat mai mult material și astfel lemnul târziu va ieși în evidență.

Tot prin felul în care este curățat lemnul ars se poate face și colorarea lemnului. Periind lemnul, partea care se curăță prima este cea de lemn târziu, unde apare culoarea naturală a lemnului, iar în rest rămâne culoarea neagră a cărbunelui. Lemnul va avea astfel un aspect patinat.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: resowntimberco.com

Dar cel mai spectaculos este atunci când se combină arsura cu baițul. Lemnul se periază pentru a îndepărta parțial partea arsa și se aplică pe suprafață un baiț. Zona arsă nu absoarbe culoare, rămânând neagră, spre deosebire de zona unde s-a ajuns la lemn și unde baițul este absorbit normal, colorând lemnul. Combinația dintre culoarea aplicată și negrul de cărbune este cu adevarat spectaculoasă.

spalanie drewna

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: remodeller.com

Dacă la început metoda a fost aplicată pe cedru japonez, ea a fost extinsă treptat și pe alte esențe. Cel mai bine însă arată pe drewno żywiczne (brad, pin, molid, douglas) și mai ales când acesta este tăiat astfel încât să aibă fladere.

Colorarea prin ardere se poate face și fără  ca lemnul să fie carbonizat. Prin ardere superficială, lemnul timpuriu va fi primul care își va schimba culoarea, scoțând astfel în evidență desenul natural al lemnului. Arderea se face cu o torță simplă cu gaz, nefiind necesare instalații complicate cu multă putere și mult mai periculoase.

spalanie drewna
Drewno daglezji

După ce a fost astfel colorat, lemnul poate fi protejat prin aplicare de lacuri sau, mult mai bine, prin aplicarea oleje.

Metoda a depășit acum cu mult utilizarea ca protecție la exterior intrând în domeniul designului interior, dar și în cel al mobilei sau al obiectelor de decor. Efectele speciale ce se pot obține controlând cu atenție arderea, perierea sau colorarea au permis folosirea ei la decorarea unor obiecte mai speciale, cum sunt cutiile de bijuterii sau chiar chitarele electrice.

spalanie drewna
Źródło zdjęcia: tdpri.com

Aceasta este o metodă de colorare pe care o puteți folosi și voi în proiectele diy. Este bine să nu uitați însă că lemnul arde cu ușurință și să fiți foarte atenți când faceți acest lucru. Iar dacă nu aveți condițiile sau îndemânarea necesară este mai bine să lăsați colorarea prin ardere pe mâna profesioniștilor.

 

O altă metodă interesantă cu rezultate spectaculoase, dar și extrem de periculoasă, este elektryczne spalanie drewna. Nu o recomand, dar cred că orice informație este bine-venită chiar dacă nu o punem în practică.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • pięknie szczegółowe ze zdjęciami, gratulacje za artykuł. Nawet gdybym o tym wiedział, nadal chciałbym usłyszeć twoją opinię.

  • Czy ten proces byłby zalecany w przypadku ogrodzenia wykonanego z żywicy? Oczyszczone powierzchownie i zabezpieczone olejem lnianym.
    Po jakim czasie należy odnowić warstwę oleju?

    • Jest to bardzo dobry system ochrony zewnętrznej i może być również stosowany do drewna żywicznego. Im wyraźniejsze przypalenie, tym większa odporność. Węgiel drzewny na powierzchni bardzo dobrze chroni.
      Jeśli mocno wyczyścisz, a następnie nałożysz olej lniany, w zależności od tego, jak obfite są warunki atmosferyczne, będziesz musiał odmalowywać wykończenie co 1-3 lata. Pozostawienie większej ilości przypaleń na powierzchni zapewnia dłuższą trwałość.
      Wszystkiego najlepszego!

      Nie zapomnij zaprenumerować drukowanego czasopisma "Revista din Lemn"! Za jedyne 58 lei rocznie możesz dowiedzieć się o nowościach w branży, odkryć pomysły na rzemiosło lub sekrety handlu. Przypominamy, że w drukowanym magazynie treść różni się od tej na stronie internetowej. Szczegóły w linku poniżej. 

      Dziękuję!

      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Czy wiesz może, w którym stuleciu w Rumunii pojawiła się ta metoda? A teraz są domy z wędzonymi poddaszami/dachami lub spalonymi gontami. Świetny artykuł. Dzięki

  • We Francji wykonuje się dachy, okładziny zewnętrzne i meble z drewna wypalanego na wskroś w bardzo wysokiej temperaturze, które zabezpiecza się czarną żywicą. Ciekawy artykuł.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski