Techniki obróbki drewna

Jaskółczy ogon, typowy dla starych drewnianych domów i kościołów

Am scris de câteva ori despre îmbinările lemnului, punând accent pe cele din tradycyjne japońskie stolarstwo de care recunosc că sunt fascinată. De fiecare dată comentariile apreciau acele îmbinări, dar aminteau și de măiestria meșterilor populari români care au construit case și biserici din lemn folosind îmbinarea în coadă de rândunică, construcții care au rezistat vremurilor și trecerii timpului, rămânând în picioare. Fiind o îmbinare frumoasă și trainică voi dezvolta puțin subiectul.

jaskółczy ogon
Biserica din lemn Stolniceni Prăjescu construită în 1733

Îmbinarea în coadă de rândunică este o îmbinare de colț care nu se folosește numai la case. A fost folosită de-a lungul timpului la construcția mobilierului, de exemplu la îmbinările dulapurilor sau a sertarelor. Are rezistență foarte mare la tracțiune, ceea ce explică preferința pentru îmbinarea fețelor de sertare.

Există mai multe moduri de a realiza tăieturile și îmbinarea, fiind și un  mod de a identifica perioada căreia îi aparține piesa de mobilier. În toate aceste îmbinări lemnul este decupat la capete sub formă trapezoidală, iar „dinții” astfel formați se întrepătrund realizând o legătură foarte rezistentă în timp.

Se fac la capetele bucăților ce urmează a fi îmbinate mai mulți astfel de dinți, tăierea fiind făcută sub diverse unghiuri. Dinții pot fi îmbinați cu sau fără adeziv, dar nu se folosesc niciodată cuie sau șuruburi. Îmbinarea rezistă foarte bine și fără adeziv.

Sunt mai multe tipuri de îmbinări în coadă de rândunică:

  • îmbinare propriu-zisă – după ce bucățile de lemn au fost îmbinate capetele de fibră sunt vizibile pe ambele părți ale îmbinării;
jaskółczy ogon
Źródło zdjęcia: technologystudent.com
  • îmbinare jumătate de coadă de rândunică  (jumătate de cep) – decuparea dinților este astfel făcută încât după îmbinare capetele de fibră se văd numai pe o parte a îmbinării;
jaskółczy ogon
Źródło zdjęcia: technologystudent.com
  • îmbinare cu scobitură (prin alunecare) – pe o bucată de lemn se decupează un șanț cu secțiunea trapezoidală iar cealaltă bucată are la capăt un dinte în formă de trapez. Îmbinarea se realizează prin alunecarea (translatarea) dintelui de la un capăt la altul al șanțului
jaskółczy ogon
Źródło zdjęcia: wikipedia.org

Îmbinarea fețelor de sertare se face de multe ori folosind cea ce-a doua metodă pentru a rămâne ascunsă.

jaskółczy ogon
Źródło zdjęcia: popularmechanics.com

Cum coada de rândunică este o îmbinare estetică, care dacă este bine făcută adaugă valoare obiectului, sunt și meșteri care aleg să facă îmbinarea normală, vizibilă pe ambele laturi.

jaskółczy ogon
Źródło zdjęcia: byhyu.com

În trecut toate aceste decupări ale lemnului erau realizate manual, cu foarte mare precizie, astfel încât îmbinarea lemnului să fie perfectă. După ce era desenată, tăierea era făcută cu ferăstrăul, iar prelucrările fine cu dalta.

jaskółczy ogon
Źródło zdjęcia: craftsy.com

Acum există freze (routere) cu ajutorul cărora pot fi realizate cu ușurință decupajele, iar la nivel industrial sunt realizate cu mare precizie cu ajutorul CNC. Totuși, meșterii clasici, care merg pe varianta tradițională, continuă să facă îmbinările manual, obiectele fiind foarte apreciate de adepții lucrărilor tradiționale.

Îmbinarea cu scobitură este modul în care se face îmbinarea buștenilor/grinzilor/dulapilor pentru casele din lemn. Specific țării noastre sunt casele din bușteni cu secțiunea dreptunghiulară sau pătrată, asa cum se poate vedea la vechile case maramureșene sau la bisericile din lemn din toată țara. Prietenii noștri mai vechi poate își mai amintesc de kościół w Leleasca, despre care am scris după o vizită făcută în zonă. Astfel de îmbinări am văzut la bisericile din lemn din toată țara, așa că nu pot spune că sunt specifice unei anumite zone.

jaskółczy ogon
Biserica din Leleasca – îmbinare de colț

Îmbinarea dulapilor cu secțiune dreptunghi sau pătrat este practic cea mai trainică, cea mai rezistentă variantă pentru case din lemn. Ea are rezistență la tracțiune și este foarte mobilă în caz de cutremur. Este mult mai sigură decât varianta din bușteni rotunzi. Practic, strămoșii noștri au găsit cel mai eficient sistem pentru a face case rezistente și sigure.

Modul de realizare este la fel ca la îmbinările pentru mobilă, cu deosebirea că se fac la nivel macro. Forma decupării este și de această dată trapezoidală imitând coada de rândunică. În trecut modelul se cioplea cu toporul, așa că va dați seama cât de pricepuți erau acei meșteri care reușeau să îmbine perfect dulapii făcând tăieturile doar din topor. Acum apelează la drujba și la șabloane pentru a face cât mai corect și repede îmbinarea. În cazul prelucrărilor industriale se apelează tot la CNC.

Nu mi-am propus să scriu despre realizarea îmbinării în coadă de rândunică. Cu siguranță nu sunt cea mai îndreptățită să vă spun despre unghiuri și cote de tăiere, mulți dintre voi fiind specialiști cu ani de experiență în spate. Este, însă, o îmbinare aproape de inimile noastre, o îmbinare cu care am început să ne identificăm. Este o carte de vizită a vechilor meșteri realizatori de case și biserici care au rezistat în timp, aducând în prezent dovada priceperii lor. Este un fel de recunoștință către un lung și vechi șir de cioplitori în lemn.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Istnieje różnica między połączeniem typu "jaskółczy ogon" stosowanym w meblach i tym stosowanym w domach. Złącza meblowe mają ogony po jednej stronie i kołki po drugiej. Można je ciągnąć tylko w jednym kierunku, a w drugim w drugim. Domy są łączone na jaskółczy ogon w obu kierunkach, dzięki czemu są odporne na naprężenia w obu kierunkach, ale połączenie jest montowane poprzez naprzemienne nakładanie belek. Po nałożeniu na siebie, połączenie nie może zostać rozerwane.
    Porównaj narożnik domu (zęby są trapezowe po obu stronach) z narożnikiem szuflady (zęby są trapezowe po jednej stronie i prostokątne po drugiej).

  • Zbudowaliśmy dom z drewnianych belek, uformowanych, poddanych obróbce, ponumerowanych i połączonych jeden po drugim w systemie na jaskółczy ogon, parter i pierwsze piętro na fundamencie 3,20 m z 22 filarami i trzema rzędami żelbetowych belek 16 mm i strzemion 8 mm, obliczonych przez inżynierów, aby wytrzymać trzęsienie ziemi o sile 9 na Rihter. Zostawiłem go na 3 lata w początkowej fazie, potraktowałem go ognioodpornym, przeciwgrzybiczym wewnątrz i na zewnątrz przez trzy lata, a następnie owinąłem go na zewnątrz gęstym ognioodpornym pilistirenem 10 cm, a wewnątrz wełną mineralną i ognioodpornym tynkiem. Posiada specjalną izolację termiczną, akustyczną i elektromagnetyczną (na dachu zastosowaliśmy autoklawowaną folię aluminiową, a wewnątrz wełnę mineralną z aluminium). W sprawie szczegółów jestem do dyspozycji.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski