Osiągnęliśmy I-FRONT Cluj-Napoca la scurt timp după ce am filmat materialul despre finisarea MDF-ului, pe care-l puteți vedea tutaj. Încă aveam în minte ceea ce afirmasem despre calitatea peliculei de vopsea și condițiile din zona de finisare, când a venit propunerea de a vizita un nou producător de fronturi de MDF vopsit dotat cu cabină de pulverizare presurizată. Se potrivea perfect, era ca o concluzie a video-ului filmat, prin urmare am acceptat imediat. Așa i-am cunoscut pe Marius (Marius Bob) și Miși (Kiss Mihaly), doi dintre cei patru acționari ai firmei, care ne-au povestit cum a apărut ideea fabricii de fronturi din MDF vopsit și despre planurile de viitor (vezi video la finalul articolului).
Nașterea unui nou brand de fronturi din MDF
I-FRONT a apărut dintr-o nevoie. Marius, prieten cu ceilalți trei acționari încă din facultate, a început cu ceva vreme în urmă un business legat de mobilă. Una dintre problemele cu care s-a confruntat a fost lupta din ce în ce mai grea cu respectarea termenelor de livrare din cauza lipsei fronturilor din Malowana płyta MDF. Deși există doi mari producători de fronturi din MDF vopsit, cererea în creștere a dus la mărirea considerabilă a termenelor de livrare. Marius a văzut că nu este singurul care are astfel de probleme, cererea fiind mare peste tot în țară, nu doar în Cluj, unde își desfășoară activitatea. Așa i-a venit ideea înființării unei fabrici care să vopsească MDF la cel mai înalt nivel de calitate.
Cum calitatea înaltă însemna investiții importante, a documentat serios ideea și le-a prezentat propunerea de afacere vechilor săi prieteni. Momentul a fost cum nu se poate mai bun. Cu toate că aveau deja afaceri în domeniul construcțiilor, lui Miși și partenerilor lui le-a plăcut ideea lui Marius și au pornit și pe acest drum împreună.
Tot ce au făcut din momentul deciziei de a vopsi industrial MDF-ul a fost sub semnul calității. Au achiziționat echipamente care să le asigure un flux de producție continuu, rapiditate în executarea comenzilor, obținerea unor frezări deosebite și o calitate înaltă a finisajului. Au pornit încă de la început cu utilaje pentru prelucrarea MDF-ului și cu echipamente pentru zona de finisare: cu circular de debitat în pachet, CNC, mașină de șlefuit, cabină de pulverizare presurizată și sistem de exhaustare performant.
Primele fronturi din MDF vopsit le-au făcut pentru fabrica lui Marius. Așa au putut verifica calitatea și au îmbunătățit acolo unde a fost nevoie. Doar când au fost mulțumiți și sunt greu de mulțumit când e vorba de calitate, au început să accepte comenzi de la fabrici din zonă. Între timp, testează modele și finisaje noi și dezvoltă o linie de MDF furniruit finisat transparent. Pentru moment se concentrează asupra pieței din Cluj și împrejurimi, dar nu exclud extinderea dacă va exista cerere. Accentul este pus pe calitate și pe ea mizează pentru a cuceri piața.
Calitatea ridicată a peliculei se obține doar într-un mediu curat
Calitatea foarte bună a suprafețelor vopsite se datorează mediului curat în care se lucrează. Eliminarea prafului este foarte bine gestionată și lipsește chiar și acolo unde șlefuirea se face manual. Praful este eliminat imediat ce este generat, nu este lăsat să se acumuleze.
Zona de pulverizare este bine delimitată de cea unde se fac prelucrări mecanice. Chiar dacă se încearcă eliminarea lui cât mai bine, ceva praf tot mai rămâne și nu este nevoie de mult pentru a strica o peliculă de vopsea udă. Între cabina de pulverizare și atelierul de prelucrări mecanice au amenajat o zonă tampon, folosită mai mult pentru trecere și depozitarea de moment a unor materiale de finisare. De aici se intră în cabina de pulverizare presurizată și în zona de uscare a plăcilor vopsite.
Presiunea ridicată din cabină ține praful la distanță. Aici se aplică materialele de finisare, iar sistemul de aspirare îndepărtează particulele de lac ce plutesc în aer (over-spray). Ce rămâne este atras electrostatic de folia de pe pereți. Panourile sunt lăsate în această zonă pentru uscarea la praf și la amprentă. Doar după aceea sunt mutate în zona de uscare.
Șlefuirea, atât cea a MDF-ului frezat, cât și cea a izolatorului și a grundului este făcută foarte bine și cu mare atenție. Pe suprafețe plane se folosește mașină de șlefuit cu perii și tamburi. În frezările unde este greu de ajuns se șlefuiește cu mașini manuale cu aspirator și chiar manual. La final, plăcile vopsite au suprafața netedă și tușeu foarte plăcut la atingere.
Produsele de finisare și relația cu furnizorul
Nu în ultimul rând, calitatea bună a finisajului ține de materialele folosite și de relația creată cu furnizorul lor. Materialele trebuie să fie de nivel profesional, create special pentru uz industrial, nu cele din magazinele de bricolaj. Sunt sisteme de finisare cu straturi succesive, fiecare cu rolul său, care fac ca la final să se obțină suprafețe finisate de calitate. Etapele nu se sar, timpii de uscare nu se reduc, tehnologia de aplicare nu se schimbă! Nu există scurtături dacă îți dorești calitate.
Relația cu furnizorul este importantă pentru că el alege sistemul potrivit și stabilește tehnologia. El știe care este calea pentru a obține finisajele dorite de clienți. I-FRONT lucrează cu Lomilux și folosesc materiale de finisare marca ICA, dar recomandarea de mai sus este valabilă indiferent de furnizorul ales. Marius și Miși au o relație foarte bună cu Lomilux și Cristi, cel care a stabilit tehnologia și materialele cu care se lucrează. Este acolo când se dorește un finisaj nou sau dacă apare cea mai mică problemă. Pe Cristi îl vedeți tutaj prezentând diverse baițuri pentru colorarea lemnului.
Discuția cu Marius și Miși în noua lor fabrică de MDF vopsit o puteți urmări mai jos. Succes I-FRONT!
Dodaj komentarz