Sobre mobiliário mate e cea lucioasă am mai vorbit. Am spus care se întreține mai ușor, care mai greu, care sunt avantajele și dezavantajele alegerii uneia sau a celeilalte. Există însă și un alt punct de vedere din care poate fi privită alegerea. Și anume acela al producătorului, al acelui tâmplar pasionat, care lucrează lemnul cu dragoste și dăruire și care își dorește ca în final, după aplicarea lacului, să nu piardă din frumusețea lemnului și chiar să-i crească valoarea. Așadar, pentru acești îndrăgostiți de lemn, care este cea mai bună alegere, lac mat sau lac lucios?
În primul rând trebuie spus că este foarte important ce vrea clientul și este bine să se respecte acest lucru, mai ales dacă acesta vine cu proiect făcut de arhitect sau designer. Ei au încadrat cu siguranță mobila într-un context și ea trebuie executată astfel încât, la final, totul să aibă coerență.
Sunt însă și situații când clientul lasă producătorul să decidă, sau când meșterul lucrează ceva pentru care alege și finisajul. Încă din titlu sugeram că există o alegere sigură și una cu riscuri. Dacă aplicarea unui lac mat nu prea pune probleme, finisarea cu luciu, mai ales cea cu luciu oglindă, se face greu și trebuie indeplinite câteva condiții pentru a avea un rezultat de calitate.
De multe ori luciul mobilei este asimilat cu existența lacului. Sunt persoane care cred că mobila nu a fost lăcuită atunci când nu strălucește. Nu este așa. Gradul de luciu al unui lac este dat de capacitatea acestuia de a reflecta lumina și este de la 0 la 100%, putând fi măsurat cu ajutorul unui aparat numit glossmetru. În acest interval există mai multe paliere. De la 0 la 7 vorbim de mat adânc (sau efect natural), 10-40 este mat, 45-65 semimat (sau satinat cum se mai spune uneori în producție), 70-90 lucios, 90-100 luciu înalt sau luciu oglindă.
Pentru un producător de mobilă este mult mai simplu de produs mobilă mată. Cu cât gradul de luciu crește cu atât devine mai dificil de a obține o suprafață frumoasă, cel mai greu fiind de obținut luciul oglindă. Dacă se dorește obținerea unor suprafețe lucioase, de la 70 în sus, nu este suficient ca lacul să aibă acel grad de luciu. Trebuie îndeplinite și câteva condiții:
- mediul de lucru trebuie să fie foarte curat. Orice urmă de praf prinsă în peliculă este cu atât mai vizibilă cu cât lacul este mai lucios. Cum este greu de păstrat un mediu fără praf în absența unor cabine de pulverizare presurizate sau a unor linii de finisare capsulate, atunci este nevoie de polișare pentru a fi îndepărtate impuritățile
- lacul lucios trebuie aplicat pe un grund foarte bine așezat și șlefuit. Pelicula nu trebuie să aibă aspect de casca de laranja, să nu fie foarte subțire, să nu aiba praf sau bule de aer incluse. De aceea se folosesc grunduri dure cu corp mare, ce pot fi bine șlefuite pentru a asigura baza necesară lacului. Pentru a vă face o idee de cum trebuie să arate grundul înaintea aplicării lacului lucios, vă spun că determinările de grad de luciu se fac aplicând lacul pe o bucată de sticlă.
- Lacul nu trebuie să se usuce foarte repede pentru a da timp peliculei să se așeze și să se întindă cât mai bine. Dacă nu este bine întinsă nu reflectă bine lumina și este nevoie de polișare pentru a îndepărta imperfecțiunile suprafeței.
Pentru a putea vedea diferența dintre un lac mat și unul lucios se poate face un experiment. Se aplică în aceeași incintă, pe 2 bucăți de lemn diferite, lac mat și lac lucios. După uscare vom avea senzația că praful a fost atras de finisajul lucios. De fapt praful s-a depus la fel pe ambele mostre, dar este vizibil numai pe lacul lucios.
Finisarea lucioasa este dificilă și pentru că scoate în evidență orice defect. Dacă prelucrările lemnului nu au fost bine făcute, cea mai mică zgârietură va fi scoasă în evidență și amplificată.
Gradul de luciu al lacului se alege și în funcție de ce vrem să obținem iar mobilierul rezultat trebuie să fie în concordanță cu spațiul unde va sta. Dacă se dorește un blat de masă cu aspect cât mai natural, atunci se va alege un lac mat adânc și finisajul va fi cât mai sărac (2 straturi subțiri, unul de grund si unul de lac) pentru a nu avea o peliculă sesizabilă.
De asemenea, dacă se lucrează mobilier rustic sau din madeira recuperada, totul arată mai natural dacă se aplică lacuri mate.
Când se dorește obținerea unei mobile luxoase, pe lângă un design elegant se poate alege și un lac lucios. Luciul a fost asociat întotdeauna cu luxul, cu bogăția. În fond aurul și pietrele prețioase strălucesc, nu? Iar pentru a nu fi foarte complicat nu este nevoie neapărat de luciu oglindă, se pot folosi și lacuri cu grad de luciu peste 70. În plus, lacurile lucioase, din cauza transparenței lor ridicate (ca urmare a lipsei agentului de mătuire), pun în evidență frumusețea naturală a lemnului.
Cel mai simplu și mai „acoperitor” este folosirea lacurilor cu grad de luciu 30-40. Sunt și lacurile cele mai vândute. Spun acoperitor pentru că vor luci atât cât să se vadă că mobila este lăcuită, fără însă a avea problemele date de lacurile cu un luciu mai ridicat.
Și din punct de vedere al întreținerii câștigătoarea este tot mobila mată. Urmele degetelor sunt mai puțin vizibile, praful de asemenea, nu trebuie lustruită fiind suficientă ștergerea ei, nu se văd zgârieturile fine făcute de particulele de praf.
Atunci când vorbim de luciul mobilei, nu este vorba de frumos sau urât. Suntem foarte diferiți și ceea ce este foarte frumos pentru unul poate fi imposibil de privit pentru altul. Există modă și stiluri care ne pot influența alegerile, dar în final tot despre ceea ce ne place este vorba. Pentru un producător însă important este să aleagă finisajul pe care-l poate realiza și să spună clientului cu ce se poate confrunta atunci când alege un finisaj mai special pentru mobila lui.
Parabéns pelos artigos interessantes! Leio-os com prazer.
Obrigado!
Artigo muito interessante. Preciso de um verniz para as bancadas de madeira de pinho da minha escadaria interior. Inicialmente ia optar por um brilhante mas depois de ler o artigo mudei de ideias e vou optar por um verniz de "cobertura" com um brilho de 30-40. Mas não sei que marca de verniz escolher e como medir o nível de brilho porque não tenho um medidor de brilho. Este nível de brilho está escrito na lata? Pode recomendar uma marca?
E tenho outra pergunta. Neste vídeo é aplicado o primário, deixado durante algum tempo e depois são aplicadas 2 camadas de verniz por cima. Entre a aplicação do primário e a do verniz não vejo qualquer acabamento (lixagem). Isto está correto?
As caixas dos produtos de bricolage não indicam o nível exato de brilho, mas dizem brilhante ou mate. Compre o mate, normalmente o brilho é de 30-40.
Não sei a que vídeo se refere, mas normalmente deve lixar o primário depois de secar. A lixagem ajuda tanto a aderência como o bom aspeto da película. A lixagem remove a fibra levantada, a gaseificação, a casca de laranja, tudo o que estraga o aspeto de uma película. A minha recomendação é lixar o primário antes de aplicar o verniz.
https://youtu.be/BntHwrC2Wdg
O que significa bricolage?
Produtos de bricolage (faça você mesmo) - produtos de lojas de bricolage, como as da hiperligação que colocou acima, que utiliza para fazer várias coisas em casa. Estes produtos não são industriais, não são os utilizados nas fábricas.
Obrigado! Foi uma grande ajuda. Tudo de bom
Olá
Estou a pintar em tábuas de madeira; por favor, aconselhem-me qual o verniz que posso utilizar para que, aplicado tanto na área pintada como na área não pintada da tábua de madeira, possa obter um verniz mate que não distorça a pintura devido aos reflexos da luz. Infelizmente não vejo forma de anexar uma fotografia de um trabalho. A placa de madeira está parcialmente pintada, funcionando a zona não pintada como moldura.
Estava a pensar mascarar as duas áreas, uma de cada vez, com fita de papel e aplicar um óleo na madeira e um verniz à base de água na pintura, mas não sei se não há problemas na área de contacto. Experimentei goma-laca desparafinada que parece boa para as duas superfícies, mas afecta um pouco as cores.
Obrigado.
Olá. Se as pinturas forem feitas com cores à base de água, pode usar um verniz de baixo brilho (entre 0 e 10) à base de solvente (acrílico, por exemplo) por cima. Desta forma não haverá interação entre as cores e o verniz nem brilho.
Também pode utilizar verniz à base de óleo e de água. Aplique primeiro o verniz e, depois de este estar completamente seco, pode aplicar óleo na área protegida. Não haverá repulsão na área de contacto. Se aplicar primeiro o óleo e depois o verniz, ou se os aplicar ao mesmo tempo, podem ocorrer problemas de incompatibilidade.
Tudo de bom.
Olá,
Quero envernizar uma cama de pinho maciço com um verniz incolor mate. Acham que isto é bom? https://www.dedeman.ro/buzau/lac-pentru-lemn-spor-incolor-mat-interior/-exterior-0-75-l/p/5014513 ?
Vai secar bem?
Olá!
Trata-se de um verniz alquídico que seca mais lentamente (mínimo 24 horas) e o odor persistirá. Para a cama, é preferível escolher um verniz de interior à base de água (diluível em água). Não escolher vernizes universais, que são bons tanto para o interior como para o exterior, como o mencionado. Os vernizes para exteriores têm de ser mais elásticos, pelo que não são muito duros e riscam facilmente.
Tudo de bom!