Unul dintre elementele functionale ale unui living-room (sufragerie) care leagă întreaga cameră, și adună într-un punct fix de interes aproape toate privirile, este măsuța de cafea.
Designerii de produs și arhitecții se întrec an de an în a produce cele mai interesante obiecte sculpturale care să îndeplinească rolul de măsuță pentru cafea.
Dacă nu aveți o pasiune nebună în a desena obiecte de mobilier, dar totuși vreți să vă aduceți un suflu proaspăt în camera de zi, articolul de astăzi ar trebui să vă familiarizeze cu câteva proiecte ordonate crescător dupa gradul de dificultate în realizare.
Respectiv cinci abordări „fă-ți singurel” (en. „DIY – do it yourself”) pentru a aduce un element interesant în spațiul dumneavoastră și cu care să vă puteți mândri la petreceri.
1. EuroPaleți și o mână de cuie
Sau cum ar spune mama: „abordarea studentului”, se pretează foarte bine în spațiile tinerești cu influențe scandinave, pereți deschiși la culoare (sau chiar albi) și câteva accente industriale. Se poate obține din unul-doi paleți de dimensiuni standard, câteva duzini de cuie, 4 picioare tip „ac” (acestea din urmă, greu de gasit, deja făcute, pe plaiurile mioritice) și un agent protector bine întins cu pensula în cateva straturi.
Nota: Nu uitați să citiți articolul scris de Dan despre paleții de lemn, căci vă explică foarte bine care sunt cei buni de folosit în astfel de proiecte.
2. Cherestea
Dacă ați trecut vreodată prin zona de cherestea a magazinelor Dedeman, MrBricolage, Praktiker etc. și mirosul de lemn v-a trezit un chef inexplicabil de a produce un obiect de mobilier, aveți în cele ce urmează un model de de luat în seamă pentru viitoarele proiecte personale de Sâmbăta (căci Duminica nici iarba nu crește).
3. Bucăți de plop aranjate soldățește
Un proiect foarte simplu cu un secret de execuție foarte interesant. La prima vedere ai crede că sunt 70 de bucăți egale de plop aranjate perfect pe o placă de lemn și „sudate” cu un liant epoxilic, dar în spatele design-ului există un șiretlic care face obiectul să fie mai usor în masă și mai simplu de manevrat: este gol pe dinăuntru, iar bucățile de plop flanchează de fapt o cutie din PAL sau PFL.
4. Cadru și sticlă – Evan’s Coffee Table
Dacă totuși simțiți că proiectele anterioare nu au fost suficient de provocatoare, vă invit să admirați creația celor de la BrickerAndBeam și să încercați un proiect similar pentru spațiul dumneavoastră. În teorie e simplu: aveți nevoie de 12 piese de lemn și o bucată de sticlă. În practică vă recomand a folosi lemn stratificat pentru suprafețele care țin bucata de sticlă, și sticlă securizată (de tipul celei care se instalează la dușuri) cu o grosime calculată corect în funcție de deschiderea pe care o gândiți pentru proiectul dumneavoastră.
5. Rising Table – Robert Van Embricqs
Iar pentru final am păstrat unul dintre proiectele mele preferate (în special pentru că îmi plac lucrurile complicate cu multe piese în mișcare și multe puncte în care ceva poate să meargă prost), respectiv o măsuță de cafea din seria Rising Furniture (mobilier obținut prin pliere și translație verticală) a arhitectului Robert Van Embricqs.
Dacă aveți ceva nelămuriri legate de metodele de construcție ale pieselor prezentate, adresați-ne întrebările în zona de comentarii și vă vom răspunde în cel mai scurt timp, cu plăcere.
Spor la treabă!
[…] daca tot suntem aici, nu uitati sa va uitati si la cele 5 masutele de cafea fabuloase din articolul scris de Vlad! Mie imi place mult varianta 5, […]