Vă spuneam și în alte articole despre pasiunea mea pentru finisarea antichizată și cum poți transforma total o piesă de mobilier. O să vă arăt în continuare cum am transformat o comodă simplă, din lemn de plop și tei, într-o piesă de mobilier care se poate încadra foarte bine în stilul shabby chic. Inițial, comoda arăta așa:
Pentru a o „îmbătrâni” i-am teșit muchiile și blatul cu rașpelul, am lovit-o cu legătura de chei și cu un săculeț cu piulițe, practic am folosit o bună parte din tehnicile de antichizare în alb. Din păcate nu am o fotografie de la această etapă, dar „urmările” se pot vedea mai jos, după ce am aplicat baițul nuc roșcat. L-am aplicat cu pistolul pentru că era mai simplu pentru mine, dar se poate face și cu pensula, cârpa sau buretele, uniformitatea stratului nefiind o prioritate.
După uscare, am venit cu un strat de grund transparent. Am lucrat cu grund nitrocelulozic, dar se poate lucra foarte bine și cu produse hidrodiluabile. Grundul este util pentru fixarea culorii și pentru a face șlefuirea între straturi, condiție obligatorie pentru un tușeu plăcut.
Peste grundul incolor am aplicat, pe toată suprafața comodei, un grund crem.
Am așteptat să se usuce, după care l-am șlefuit pe muchii, părți din postament, laterale, blat până am ajuns la culoarea inițială. La finalul operației arăta așa:
Ca să accentuez efectul de vechi am aplicat, prin pulverizare, un strat foarte fin de patină de îmbătrânire nuc închis, pe toată suprafața, după care am șlefuit-o. Am „ajutat” astfel comoda să arate cu cel puțin 50 de ani ,ai veche.
La final am protejat tot efectul cu un lac acrilic transparent cu grad de luciu 10 care dă un aspect natural peliculei. Lacul acrilic nu dă acea tentă de galben și este foarte rezistent la îngălbenire în timp. De aceea, este preferat pentru protejarea culorilor deschise și a efectelor speciale. Am obținut o comodă foarte „bătrână”, după cum se vede mai jos.
Nu-i așa că transformarea este spectaculoasă? Dacă sunteți interesați și de alte efecte sau vreți să împărtășiți experiențele voastre în domeniu folosiți zona de comentarii a postării.
Imi reconditionez mobila de bucatarie achizitionata prin 1982. Usile si fetele sertarelor sunt din lemn ( asa pare). Am incercat sa realizez pe ele efectul de crapare. Nu am avut rezultate si nu inteleg de ce . Am folosit lac de crapare atat monocomponent cat si bicomponent ( sunt materiale din zona hobby craft). Nu-mi iese. Mi-ati putea face o recomandare ? Am folosit o vopsea cu ceara si un lac incolor.
Multumesc pentru timpul dumneavoastra.
La materialele pentru crapare conteaza foarte mult cantitatea. Un strat prea gros nu crapa dupa uscare. Incercati sa aplicati un strat cat mai subtire. Eventual diluati (5-10%) produsul cu apa (daca este hidrodiluabil) sau cu un solvent universal daca este pe baza de solvent si aplicati-l dupa aceea.
Va doresc succes!
Minunat articol! Cunoasteti pasta din lemn (Maserrini) ?O sa cumpar o cutiuta ca sa imi fac cateva ornamente tocmai ca sa schimb aspectul la o etajera sau la un dulap simplu.
Astept cu nerabdare si alte articole despre lemn si reconditionari.
Multumesc!
Buna ziua, bun articolul ! Rugaminte: unde gasesc acea patina de imbatranire nuc inchis?
Multumesc.
Buna ziua. Felicitari pentru lucrurile pe care le realizati.
V-as ruga daca puteti sa-mi spuneti ce lac mat as putea folosi pe obiecte din lemn de culoare deschisa pentru a nu se ingalbeni in timp. Am fost dezamagita de toate produsele folosite pana acum . Multumesc!
Buna ziua,
Lacurile acrilice pe solvent nu schimba culoarea lemnului si sunt foarte rezistente la ingalbenire in timp. In industrie sunt folosite in mod special la finisarea esentelor de lemn deschise la culoare sau pentru lemnul albit chimic. Ele mai au un avantaj. Sunt si variante cu grad de luciu foarte scazut, aspectul final fiind foarte natural, parca nelacuit (asa se si numesc – lac cu efect natural). Astfel de lacuri se gasesc la reprezentantii firmelor de lacuri si vopsele industriale pentru lemn sau la distribuitorii lor.
Multumim pentru aprecieri.
Toate cele bune!