Artista Olga Oreshyna s-a născut și a studiat în Rusia, dar numai după mutarea în Canada a putut da viață visurilor sale artistice. Aici a descoperit lemnul și pasiunea pentru lucrul cu lemnul, având credința și convingerea că lemnul păstrează întotdeauna spiritul viu al copacului. De aceea, ideea de a face artă din lemn recuperat îi dă împlinire, atât prin lucrarea artistica în sine, cât mai ales prin faptul de a da o nouă viață unei bucăți de lemn care deja a folosit cuiva.
Cum se nasc tablourile
Totul începe cu o imagine pe care artista o are în minte. Apoi lemnul este tăiat, modelat și montat într-o poziție clară, astfel încât, încet-încet, imaginea din mintea artistei începe să capete contur. După ce toate bucățile de lemn au fost puse le locul lor, sunt vopsite cu straturi succesive de vopsea de diferite culori. Apoi, după uscare, sunt șlefuite, reliefând, mai mult sau mai puțin, fiecare strat de culoare în parte.
Olga Oreshyna spune că acest procedeu de șlefuire a straturilor de vopsea îi pare foarte asemănător vieții noastre. Cu toții avem viața formată din straturi suprapuse care foarte rar sunt vizibile. Descoperirea profunzimii acestor straturi este ceea ce ne face interesanți și face interesantă și arta.
Artista este încântată de lemn spunând că este un material uimitor. Este dur, ușor și flexibil în același timp. Lemnul poate fi cioplit, căpătând diverse fațete, muchii și umbre, poate fi curbat, obținându-se minunate rotunjimi și colorat pentru a-i scoate în evidență fibra și desenul specific.
Mare parte din inspirația artistei pornește chiar cu momentul găsirii lemnului. Adunatul bucăților de lemn pentru frumusețea lui naturală reprezintă chiar începutul lucrărilor. Iar faptul că acesta va căpăta din nou viață, va deveni artă, o inspiră conducând-o spre rezultatul final.
Realizarea obiectelor de artă din lemn recuperat este modul artistei de a face mediul înconjurător mai frumos și mai sănătos. Își dorește ca oamenii să descopere căldura, energia și frumusetea naturii și a soarelui în fiecare din lucrările sale. Cât despre ea, artista spune că se simte ca și cum ar descoperi în fiecare zi o comoară ascunsă.
multumesc, cum nu am aruncat nimic din lemnul ce zace prin curtea mea, ideea este super.
o ideea de realizare pentru backsplash (nu stiu cum ii zice in romana 🙂 ), am vazut la o emisiune la tv, dar m-ar interesa detalii tehnice
mersi mult, va urmaresc cu drag si interes
Va multumim si noi. Nu cred ca avem termen pentru „backsplash”. Se foloseste termenul de „pereti decorativi”, in cazul nostru, din lemn. ☺ Nu-mi dau seama exact ce detalii tehnice v-ar interesa – legate de realizarea peretelui decorativ sau de finisarea lui? Si daca este vorba de finisare, cum ati dori sa fie acest perete? Daca imi dati mai multe date, va ajut cu multa placere.
Toate cele bune!