Galeria 98, firmă producătoare de mobilă din Piatra Neamț, face mobilier de baie, mic mobilier și mobilă la comanda la un nivel înalt de calitate încadrat la categoria mobilier de lux. Calitatea mobilierului se vede la materialele folosite și finisajul deosebit, foarte elaborat, dar și la modul cum sunt realizate și părțile care nu sunt vizibile. Totul este bine șlefuit și vopsit astfel încât, la atingere, mobil pare de mătase. Firma este deținută de familia Dascălu pe care am cunoscut-o cu mulți ani în urmă. Doamna Dascălu – o persoană volubilă, simpatică și veselă pe care este imposibil să nu o îndrăgești, este autoarea finisajelor deosebite care fac atât de apreciat mobilierul marca Galeria 98.
Începutul, în urmă cu 20 de ani
Discuția cu doamna Dascălu de leagă întotdeauna natural. Deși este foarte ocupată fiind mai tot timpul în fabrică printre muncitori, unde șlefuiește un corp de mobilă, aplică patină sau amestecă diverse culori încercând să o găsească pe cea perfectă, a reușit până la urmă să stăm de vorbă despre începuturile activității. Văzând ce finisaje îi ies din mână ai crede că a fost toată viața în contact cu mobilierul de lux. Începutul a fost însă altfel:
Suntem mobiliști, putem spune, de 20 de ani. Am început într-un fost grajd al CAP-ului. Da, exact. Sună groaznic, dar așa a fost. Am muncit 16 ore pe zi să-l transformăm într-un atelier pentru mobilă. Acum nu aș mai lua-o de la capăt. Erau alte vremuri. Să începi o afacere, orice afacere, îți trebuie bani, multă muncă și o doză mare de inconștiență. Am plecat de la zero. A fost greu, am riscat mult.
Eu nu am avut nici un fel de experiență în domeniu. Soțul meu a lucrat la fostul combinat de prelucrarea lemnului din Piatra Neamț. Am fost nevoită să învăț exersând. Era afacerea familiei, investiția noastră și a trebuit să mă implic. Pot zice că am pășit țanțoș de pe tocuri de 12 cm direct în grajdul-atelier, în praf, în miros de lacuri și diluanți, dar am învațat să lăcuiesc și am făcut mobilă.
Începutul a fost anevoios. Secția de finisaj era afară, sub o prelată – o folie legată de 2 stâlpi, să nu bată vântul și să aducă gunoaiele peste prețioasa mobilă. Așa am învățat ce înseamnă lacuri, diluanți, grund… nu știam nimic, am stricat produse, am stricat vopsea, dar am învățat. 80% din producția realizată era mobilă de serie în stilul “arte povera” și asta m-a ajutat mult să capăt experiență.
Aveam afacerea noastră și mi-am permis luxul de a experimenta finisaje, am făcut încercări, am amestecat culori, patine, am inovat.
Criza din 2009 i-a dus către un nou început și mobilierul de lux
La început lucrau numai mobilă arte povera din plop sau tei și făceau export în Italia. Din păcate a venit criza și piața italiană a căzut. Comenzile erau din ce în ce mai mici, iar termenele de plată din ce în ce mai mari. Au hotărât să se reorienteze și să încerce și alte piețe pentru a putea continua activitatea. Una dintre variante a fost piața românească. Așa au început să facă mobilă de lux, cu patine și finisaje speciale, mobilă la cerere pentru cele mai extravagante gusturi.
Primele proiecte de mare anvergură pe piața internă le-am făcut în 2009. Criza economică ne-a impus să ne reinventăm. Am fost nevoiți să acordăm o mai mare atenție pieței interne. Faptul că am colaborat direct cu designeri a însemnat un nou nivel de calitate, a trebuit să ne apropiem cât mai mult de perfecțiune. Am început să lucrăm cu culori roșu Ferarri sau alb titan, să folosim patine, paletare de culori, scheme de finisaj.
Reacția de la final a clientului este confirmarea lucrului bine făcut
Galeria face mobilă la comandă și chiar are succes. Ai crede că, această nouă piață de mobilier la comandă duce către mai multe problemele și o afacere mult mai greu de controlat. Dacă o asculți însă pe doamna Dascălu îți dai seama că nu este chiar așa. Dimpotrivă!
De cele mai multe ori un finisaj pleacă de la o poveste. Un client vine cu o cerere și … o eșarfă, de exemplu și vrea culorile din eșarfă în dormitor. Și începem să vorbim, să povestim și tot povestind așa se naște un finisaj. Nu pot spune că știu întotdeauna ce va ieși la final, dar am o imagine, un paletar de culori și multă, foarte multă imaginație. Orice comandă pleacă de la niște poze și o schiță de mână cu cote și compartimentări. Reacția clientului la final, atunci când vede produsul, e confirmarea lucrului bine făcut. Uneori suntem profund surprinși. Gestul unui client de a îmbrățișa un corp de mobilă cu obrazul sprijinit de tăblie zicând “parcă-i de mătase”, spune totul.
Adaugă comentariul