Deco&Design Scări de lemn

Scara din lemn ca element de design interior

Scara interioară este un element important în locuință. Nu este doar utilă pentru accesarea nivelului superior, ci este și un element de design interior. O scară elaborată, armonizată cu restul elementelor din interior, poate deveni elementul central al casei. Materialele din care scara poate fi construită, dar când este făcută din lemn interiorul primește din căldura și intimitatea acestui material. De aceea, de multe ori, lemnul devine prima opțiune a unui designer de interior.

scările din lemn
sursa foto: tendir.com

Stilurile scărilor interioare

Stilurile ce pot fi alese pentru o scară interioară sunt nenumărate. Pentru ca interiorul să fie armonios este important ca dodum în care este construită scara să fie în concordanță cu stilul casei, cu celelalte decoruri, să nu facă notă discordantă. De exemplu, o casă rustică ar trebui să aibă tot o scară rustică sau măcar cu câteva elemente care să sugereze stilul rustic: trepte din scânduri groase puțin prelucrate, lemn recuperat ca treaptă sau contratreaptă, finisare cât mai naturală.

Scările în spirală pot fi atât de spectaculoase că pot deveni cu ușurință element central al interirului. Doar din lemn sau combinate cu alte materiale – metal, ciment, sticlă – cu un pilon central sau realizate în așa fel încât pare că plutesc, scările elicoidale sunt fascinante.

Un principiu spune că mai puțin poate însemna mai mult. De aceea unele scări sunt atrăgătoare tocmai prin simplitatea lor. Construite minimalist, părând niște trepte de lemn care plutesc de-a lungul peretelui, fascinează tocmai prin discreția designului.

scările din lemn
sursa foto: lephre.com
scările din lemn
sursa foto: uniquespiralstairs,com
scările din lemn
sursa foto: freshdesignpedia.com

Scara ca mobilier

O scară simplă, clasică poate fi integrată în atmosfera casei prin elemente ce o leagă de alte amenajări, care-i dau și un alt scop. Treptele pot fi continuate pe perete și astfel se transformă în polițe, iar spațiul respectiv într-o bibliotecă minimalistă.

Scările din lemn ne dau și posibilitatea să amenajăm spații pentru a depozita diverse lucruri. Poate cea mai ingenioasă amenajare este cea sub forma unor rafturi cu înălțimi crescătoare. Se formează așa un dulap sau o bibliotecă în trepte, rezolvându-se și accesul la nivelul următor.

Sunt și situații când scara are propria viață, fără legătură cu celelalte elemente ale casei. În acest caz ea poate fi personalizată în funcție de talentul și dorința fiecăruia. Astfel, poate deveni un tablou în trepte sau o modalitate de a fi transmise diverse mesaje.

scările din lemn
sursa foto: notey.com
scările din lemn
sursa foto: stairs-design.blogspot.com
scările din lemn
sursa foto: alleideen.com

Scara interioară poate fi mai mult decât posibilitatea de a accede la etaj. Poate fi element de design interior, loc de depozitare, parte de decor sau loc pentru etalarea talentului sau ideilor originale. Dacă aveți o astfel de scară nu ratați ocazia de a o pune în valoare.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână