Art&Craft

Arta răsucirii, spiralării și curbării lemnului

Zilele trecute mi-au atras atenția câteva sculpturi în lemn, cumva atipice, care m-au dus imediat cu gândul la alte materiale, la hârtie, material textil, metal. Piesele erau un amestec de spirale, curbe, răsuciri pe care cu greu le imaginezi la lemn, dar care sunt foarte specifice altor materiale. Sculptorul care și-a imaginat o astfel de transformare a lemnului se numeste Xavier Puente Vilardell, un artist de origine spaniolă care în prezent trăiește în Bruxelles.

sculpturi elicoidale

 

Xavier s-a nascut în 1970, la Barcelona și tot aici a absolvit și Școala de Arhitectură în 1997. Dar înclinațiile artistice le-a primit din familie, bunicul din partea mamei fiind pictor, dar și sculptor în lemn. De la el a învățat Xavier de mic arta cioplitului în lemn, lucrand încă de la început, la fel ca și bunicul său, în pin.

sculpturi elicoidale

 

În ciuda acestor începuturi artistice, înclinația spre partea tehnică a artei a învins, iar Xavier a ales să studieze arhitectura, fiind foarte atras de studiul construcției și proporției volumelor. În timp însă această parte tehnică a sa a evoluat încet spre un mod de exprimare mai artistic, mai liber, iar sculptura a fost cea care i-a permis această exprimare. A ales lemnul ca pe o veche cunoștință, dar și pentru că a simțit că este materialul care-l va ajuta să se exprime.

sculpturi elicoidale

 

În 2007 are prima expoziție și primește premiul orașului Viladecans pentru sculptură. Practic drumul a fost deschis, iar de aici, în fiecare an, Vilardell a participat la numeroase expoziții în diverse orașe ale lumii, câștigând nenumărate premii.

sculpturi elicoidale

 

Un element foarte prezent în sculpturile sale, element tradițional mediteranean, sunt găurile sculptate în lemn, care permit pătrunderea liminii și transformarea ei în fascicule care mângâie formele uimitoare.

sculpturi elicoidale

 

Un alt lucru impresionant la lucrările lui Vilardell este că, marea lor majoritate sunt făcute dintr-o singură bucată de lemn. Curbele organice, care trec dintr-o parte în alta a lemnului formând desene aparent imposibile, te îmbie să le urmărești cu mâna, să le mângâi volutele.

sculpturi elicoidale

 

Lucrează în principal în pin și uneori cu esențe de lemn tare cu textura fină. Lucrul la o sculptură durează luni de zile pentru că pătrunderea în lemn, acest continuu du-te-vino transformat în curbe elicoidale, în rotunjimi și răsuciri, este anevoioasă. La final lemnul este foarte bine șlefuit după care i se aplică un strat fin de lac pentru ca textura sa fie foarte vizibilă.

sculpturi elicoidale

 

Xavier Puente Vilardell este un sculptor neobosit iar lucrările sale sunt rezultatul unei emoții pure, profunde și sincere. El spune că această emoție îl face să interacționeze pasionant cu lemnul, îl conduce spre acele incredibile forme finale.

sculpturi elicoidale

 

(sursa: http://www.xavipuente.com/)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână