Tehnici de Finisare

De ce și când avem nevoie de lacuri poliuretanice

Lacurile poliuretanice se folosesc de multă vreme în industria mobilei, ele înlocuind în multe locuri folosirea lacului nitrocelulozic, unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute lacuri folosite pentru finisarea lemnului. Lacul nitrocelulozic a fost întotdeauna un lac simplu de folosit și preferat în producție pentru că, dacă apăreau defecte, el putea fi îndepărtat cu ușurință cu diluant, uscarea lui fiind un proces reversibil. Această calitate a lui se transformă însă în defect atunci când pelicula este supusă unor agresiuni. Așa a apărut nevoia de lacuri mai rezistente iar cele care au răspuns foarte bine acestei nevoi au fost aceste lacuri poliuretanice.

lacurile poliuretanice
sursa foto: triftyfun.com

 

În general, lacurile poliuretanice sunt produse în 2 componente, lacul și întăritorul (catalizatorul), care reacționează între ele rezultând pelicula de lac, un produs cu calități superioare celor din care a provenit. Amestecul între părți se face într-o anumită proporție. Reacția nu este instantanee, amestecul rămânând în stare lichidă un timp, numit timp de viață sau pot-life, după care se întărește ireversibil.

Nu întotdeauna lacurile poliuretanice sunt în 2 componente, dar principiul rămâne același. Numai că cele 2 componente sunt deja amestecate, dar reacționează numai în prezența unui stimul. În general acest stimul este oxigenul din aer sau radiația luminoasă.

Dar nu vreau să vă fac o lecție de chimie pentru că știu că nu este cel mai bun mod de a vă convinge să rămâneți cu mine. 🙂 Întrebarea este de ce avem nevoie de aceste lacuri a căror folosire nu este la fel de simplă ca cea a lacurilor nitro? Sunt necesare atunci când mobila sau produsele din lemn finisate au cerințe de rezistență mai ridicată sau sunt folosite în medii mai agresive. Nu vă gândiți la cine știe ce cerințe speciale sau la medii cu vapori de acid. Nu, răspunsul este mult mai simplu. Vreți o masă pe care să lăsați direct ceașca umedă cu cafea fiebinte fără să fie nevoie de față de masă sau vreun „biscuite” de carton? Atunci finisați masa cu lac poliuretanic și cu siguranță ceașca nu va mai lăsa urme albe.

lacurile poliuretanice
sursa foto: cleanipedia.com

 

Tot cu lac poliuretanic trebuie făcută finisarea și atunci când se dorește ca mobila să aibă o mai bună rezistență la zgâriere sau la loviri.

lacurile poliuretanice
sursa foto: oakfurnitureuk.co

 

Dacă vorbim de mediu agresiv, el poate fi și cel de la bucătărie pentru un lac nitro. Este suficient ca pe masca de la chiuvetă să curgă frecvent apa. În timp lacul va începe să cedeze.

lacurile poliuretanice
wzchutian.com

 

Finisată cu lac poliuretanic, masca va fi cu mult mai rezistentă la umezeală si vă va scăpa de multe probleme.

Folosind lacuri poliuretanice se obțin pelicule mult mai rezistente. Ele sunt rezistente la zgâriere, la acțiunea solvenților, la lichide reci și calde, la pătări cu vin, cafea si alte lichide colorate, la loviri. De aceea sunt recomandate pentru finisarea blaturilor de masă, a mobilei de baie și bucătărie, a pardoselilor.

lacurile poliuretanice
sursa foto: rhucs.com

 

Sunt o foarte bună alegere și pentru că, pentru a face finisarea cu ele, nu sunt necesare instalații speciale. Se pot folosi cu un simplu pistol cu cană, ca orice alt lac. Important este ca, după fiecare utilizare, pistolul să fie foarte bine spălat cu diluant pentru îndepărtarea totală a urmelor de lac. Altfel, lacul se întărește în interior iar pistolul va trebui înlocuit pentru că, așa cum spuneam mai sus, reacția este ireversibilă iar lacul nu se mai dizolvă în solvent.

Lacul poliuretanic este un lac mult mai dur. De multe ori însă această duritate vine „la pachet” cu o scădere a elasticitatii. De aceea, atunci când folosiți lacuri poliuretanice, mai ales dacă finisați lemn masiv, trebuie să aveți grijă la cantitatea de lac aplicată și la numărul de straturi. Spre deosebire de panourile de MDF sau de PAL furniruit, lemnul masiv are variații dimensionale date de variațiile de umiditate din atmosferă. Atunci când lemnul se miscă, lacul de deasupra este supus unor tensiuni și dacă elasticitatea este foarte scăzută, el poate crăpa. Iar dacă straturile de lac sunt mai multe sau mai groase decât ce a recomandat producatorul în fișa tehnică, elasticitatea scade și mai mult iar riscul de crăpare crește.

Sistemul de finisare poliuretanic este mult folosit acum. Pe langă rezistanță, lacurile poliuretanice sunt și frumoase, având și tușeu plăcut. Este un sistem pe care îl recomand atunci când este vorba de blaturi de masă sau de mobilier folosit în mediu cu multă umezeală sau cu posibilități de agresiune mecanica. Asta, bineînțeles, dacă nu se folosesc sisteme mai sofisticate (ca cele cu uscare în UV, de exemplu).

lacurile poliuretanice
sursa foto: messiya.com

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

14 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Au cumva lacurile poliuretanice vreo caracteristica relativ uniforma, adica cam la fel pentru toate produsele, referitor la rezistenta la radiatie ultravioleta? Din experienta mea, ultravioletele sunt calcaiul lui Ahile daca folosesti lac poliuretanic – o mobila de terasa sau niste tocuri de fereastra, chiar daca initial arata perfect si n-au absolut nici o problema cu apa, nu rezista fara refacerea lacului mai mult de cativa ani.

    • Nu, sunt foarte diferite in functie de utilizare. Lacurile poliuretanice pentru interior sunt lacuri care ingalbenesc sub influenta radiatiei UV. Principalul vinovat este catalizatorul, dar si cealalta componenta (poliolul) ungalbeneste. Pentru a fi mai rezistente se folosesc filtre UV sau catalizatori modificati. Este cazul lacurilor poliuretanice albe. In ceea ce priveste cele folosite la exterior, ele trebuie sa fie special formulate, adica nu orice lac poliuretanic poate fi folosit la exterior. Pentru ca nu este numai radiatia UV la care trebuie sa reziste, ci si alte conditii de mediu: variatiile de temperatura, de umiditate, intemperiile, etc. Ele trebuie sa aiba filtre UV dar si sa fie mai elastice. Lacurile PU sunt, in general, dure si mai purin elastice. Cele pentru exterior trebuie sa aiba si elasticitate pentru a nu se crapa cand lemnul variaza dimensional. Trebuie sa nu fie foarte mat (cu continut foarte mare de agent de matuire) pentru ca devine poros si absoarbe apa, dar nici foarte lucios pentru ca permite radiatiei sa-l traverseze mai usor. De aceea, la exterior trebuie lucrat cu produse formulate special. Iar pentru aceste produse foarte rar se da o garantie de 8-10 ani, avand insa si recomandari de intretinere. Atentie, termenul de garantie inseamna timpul dupa care apare prima crapatura in lac, nu cel in care finisajul se cojeste sau este distrus total.

  • Va rog sa-mi dati un sfat. Cabana din grinzi de lemn, cu ce trebuie acoperita la exterior? Ce lac rezista intre -20 grade si + 60 grade? Dar si cat mai multi ani posibil. Umiditatea locului este relativ peste normal. In fiecare dimineata se depune destula roua pe iarba. De aceea intreb daca exista un lac protector, sau orice alta substanta care sa respunda acestor 3 cerinte minime.
    Va multumesc

    • Exista lacuri facute special sa reziste la exterior – variatii mari de temperatura, umiditatea, radiatia UV, etc. In functie de firma si de calitatea produsului, veti gasi produse care au garantie de 4-6 ani, dar si de 8-10 ani. Lacurile opace (cele prin care nu se vede lemn) protejeaza mai bine decat cele transparente, iar cele mate si semimate sunt mai rezistente decat cele lucioase. Cele foarte mate (grad de luciu pana in 10) iar nu sunt recomandate pentru ca au o porozitate mai mare care le face vulnerabile la apa. Lacurile se gasesc in magazinele DIY sau la distribuitorii de produse de finisare pentru lemn. Dar nu numai calitatea lacului este importanta ci si modul cum se face aplicarea, cantitatea aplicata, cat de bine se sigileaza lemnul astfel incat sa nu existe posibilitatea ca umezeala sa intra pe la vreun capat.
      Exista si posibilitatea sa protejati lemnul cu ulei. Sunt uleiuri speciale, rezistente la exterior, naturale (ulei de in) sau sintetite. In plus, dau si un aspect foarte natural, nefacand pelicula. Trebuie insa sa aplicati 2-3 straturi, pentru ca lemnul sa poata absorbi cat mai mult. Este si o buna protectie la umiditate. Dezavantajul uleiului este ca, la intervale de 2-3 ani trebuie improspatat.

      • Va multumesc pentru raspuns. Totusi lacurile ce le-am vazut, nu par a fi o buna solutie. Trebuie sa caut ceva de calitate mai superioara.

  • buna ziua, stimata doamna, am gasit la dvs informatii pretioase si va multumesc pentru asta. am si eu cateva intrebar si as fi tare recunoscatoare daca ma ajutati cu raspunsuri. este compatibil lacul poliuretanic cu pictura pe lemn in tempera sau acrilica? acest lac se poate de si cu pensula? imi recomandati o marca anume pentru acest lac? va multumesc, o zi frumoasa!

    • Buna ziua,
      Daca vopseaua acrilica este pe baza de apa puteti da lac poliuretanic deasupra. Problema la lacurile poliuretanice este ca sunt usor galbene si modifica putin culoarea de sub ele. Mai bune sunt lacurile acrilice pe solvent, dar nu stiu unde ati putea gasi cantitati mici. De obicei le vand cei care vand produse industriale sau distribuitorii lor. Lacurile acestea nu schimba culoarea si protejeaza si impotriva ingalbenirii in timp.
      Lacurile pot fi aplicate si cu pensula. Nu uitati sa spalati bine pensula dupa intrebuintare pentru ca, dupa intarire, lacul nu mai poate fi atacat cu diluant.
      Imi puteti spune de ce vreti sa aplicati peste pictura lac poliuretanic?

      • Buna ziua , eu sunt pictor si in urma experintei avute cu lacurile acrilice am ajuns sa caut alternative . La protejarea icoanelor pe lemn care au fundal de aur sau slagmetal(aliaj pe baza de bronz/cupru) este necesar un lac mai dur decat lacul acrilic – O parte din aceste icoane ajung sa fie plasate in locuri de inchinare/procesiune/ritual in Biserica si astfel creste „agresiunea” mecanica asupra acestui strat de foita metalica… Am incercat si lacuri pe baza de cobalt, dar nici acestea nu sunt suficient de dure si au efect coroziv asupra foitei de slagmetal. Mai xista un aspect secundar legat de pretul ridicat al lacurilor finale acrilice cu filtru UV – Un exemplu: Vernis Acrilic Maimeri 667 – 107 Lei/500ml.

  • Buna ziua!
    As avea nevoie de sfatul dvs., deoarece sunt in dilema. Pentru un blat de masa pe care s-a pictat cu culori in ulei, ce tip de lac sugerati sa fie aplicat? As vrea sa nu reactioneze cu pictura (folosesc ulei de in sicativat), dar sa si aiba rezistenta la socuri, zgarieturi etc., mai pe scurt, sa-si indeplineasca functia de masa…. Ce imi puteti recomanda?

    • Buna ziua,
      Cred ca un produs pe baza de apa nu ar interactiona cu pictura si ar si proteja. Va recomand lacurile pe baza de apa pentru parchet. Sunt dure, protejeaza pictura si nu intra in reactie cu vopselele pe baza de ulei si se gasesc in magazinele de bricolaj.
      Toate cele bune!

  • Am niste piese de mobilier vechi, lacuite probabil cu nitrolac, Doresc sa le actualizez si sa le lacuiesc in alb.
    Va rog sa ma sfatuiti care sunt etapele acestei operatiuni si ce produse trebuie sa folosesc. MENTIONEZ CA O COMODA VREAU SA O FOLOSESC IN BAIE, SUB LAVOAR. Am inteles ca trebuiesc matuite, date cu un separator si abia apoi bate cu lac alb. As dori insa sfatul unui adevarat profesionist.

    Multumesc mult pentru pretioasele sfaturi

    • Cel mai simplu este sa folositi vopsele Annie Sloan. Sunt simplu de folosit si au aderenta pe orice suprafata. Gasiti aici etapele de transformare a unei piese de mobilier. Pentru baie, in loc de ceara, folositi lac.
      Succes!

  • Buna seara ! Sunt incepator in ale lemnului dar imi place foarte mult sa lucrez cu el. Va rog daca se poate sa imi spuneti : daca lacul poliuretanic se poate aplica si cu pensula sau decat la pistol?
    Multumesc anticipat si Felicitari pentru revistadinlemn , este minunata !✌️

    • Bună seara!
      Mulțumim pentru aprecieri!
      Poate fi aplicat și cu pensula. Amestecați cantități mici și aplicați-le imediat pentru a evita pierderile. Spălați pensula foarte bine, cu diluant, imediat cum ați terminat. Altfel lacul se întărește și pensula nu mai poate fi recuperată.
      Trebuie să aveți în vedere că folosind pensula nu veți obține o peliculă de foarte bună calitate cum este în cazul pulverizării. Pot apărea urme sau/și fire de la pensulă, particule de praf, aer sau diluant prinse în peliculă. Aplicați straturi subțiri și fiți atent la scursuri. Regula de aur la finisare este mai multe straturi subțiri decât unul gros.
      Am pus mai jos un link către un articol cu sfaturi pentru începători, poate este de ajutor.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2020/04/23/vopsirea-si-lacuirea-sfaturi-pentru-incepatori/

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână