Daca altă dată vă spuneam despre cea mai scumpă mobilă vândută vreodată, astăzi am să vă spun despre cea mai veche construcție din lemn care încă stă în picioare. Ea este înscrisă în patrimoniul UNESCO, dar și în Guinness Book. Este vorba despre o pagodă din cadrul templului budist Horyuji, din Ikaruga, prefectura Nara, Japonia.
Nu este deloc surprinzător că această clădire se află în Japonia. Tradiția în ceea ce privește lucrul cu lemnul și metodele complexe de îmbinare a grinzilor de lemn, fără a folosi cuie sau alte materiale în afara lemnului, sunt deja cunoscute și apreciate în toată lumea. O astfel de moștenire are rădăcini adânci și ele se recunosc în modul în care a fost realizat templul Horyuji.
Templul de la Ikaruga are 26 de clădiri care au fost finalizate toate înainte de anul 800 dC, fiind considerate cele mai vechi clădiri din lemn. Există însă și cea cu titlul de cea mai veche. Este vorba despre o pagodă cu 5 nivele finalizată în anul 607 dC. Templul a fost distrus de un incendiu în anul 670 dC, dar a fost refăcut și terminat în jurul anului 700 dC. Totuși, din testele făcute pe lemnul pilonului central al pagodei a rezultat că acesta a fost tăiat în anul 594 dC, ceea ce înseamnă ca el a supraviețuit incendiului, pagoda fiind considerată acum cea mai veche construcție de lemn din lume care încă este în picioare.
Pagoda are o înălțime de peste 32 m și o bază de 6/6 m. Alături se află clădirea principală a templului și ea foarte veche, considerată a 2-a ca vechime din lume. Spre deosebire de pagodă are numai 2 nivele și o bază de 8,5/15 m. Din păcate ea a fost distrusă de un incendiu în 1946. A fost refăcută, dar se consideră că numai 15-20% din vechea structură a putut fi salvat.
Poate pagoda din cadrul Templului Horyuji nu este cea mai veche. Poate există și alte clădiri în lume care pot revendica acest titlu. Ce este cert însă este că în Japonia există o tradiție a lucrului cu lemnul ridicat la nivel de artă. Și acest lucru trebuie înțeles, respectat și recunoscut. Pentru că nu cred să există o altă țară care să înțeleagă, să aprecieze și să iubească lemnul cu atâta pasiune cum o face Japonia.
(sursa: timetravelturtle.com)
[…] unui cutremur se vor vedea și asupra unei case din lemn. Totuși, dacă luăm în considerare că cea mai veche construcție de lemn este în Japonia, țară unde cutremurele sunt foarte frecvente, înclin să-i cred pe cei care […]
[…] cutremur se vor vedea și asupra unei case din lemn. Totuși, dacă luăm în considerare că cea mai veche construcție de lemn este în Japonia, țară unde cutremurele sunt foarte frecvente, înclin să-i cred pe cei […]