Diverse

Calea de lemn din Arouca, Portugalia

În Portugalia, de-a lungul râului Paiva, în Arouca, există un drum de lemn lung de 8700 de m. El străbate peisaje de o frumusețe uimitoare, oferind experiențe de neuitat. Calea de lemn este astfel construită încât să interfereze cât mai puțin cu mediul protejându-l, dar și oferindu-l cu generozitate privirii călătorului.

calea de lemn

Paiva Walkways – Passadicos do Paiva – este o amenajare făcută în 2015 de compania lusitană Trimetrica la cererea Municipalității din Arouca pentru a putea fi văzute și studiate frumusețile naturale din zonă, fără să fie afectate de aceste drumeții. Drumul oferă priveliști impresionante ale cascadelor, depozitelor de cristale de cuarț, faunei și florei exotice, dar și ale râului pe care-l și traversează. Structura interferează cât mai puțin posibil cu mediul inconjurător.

calea de lemn

Drumul, care face numeroase zig-zaguri, este construit din  lemn și elemente din metal adăugate pentru a fixa grinzile din lemn și a adăuga un plus de rezistență acolo unde era necesar. El trece de la drum obișnuit la scară, urcând în vârful unui deal unde oferă o imagine panoramică asupra întregii zone.

calea de lemn

Continuă apoi coborând până la nivelul râului Paiva, pe care-l traversează sub forma unui pod foarte îngust, străjuit de stânci înalte acoperite de vegetație naturală abundentă. Drumul are opriri de odihnă și puncte panoramice poziționate strategic pentru a oferi o imagine cât mai bună asupra frumuseților naturale din zonă.

calea de lemn

Cele 2 capete ale drumului sunt în Areinho și Espiunca. Drumul se desfașoară pe o lungime de 8700 m și durează 2,5 ore. Este considerat dificil, dar este deschis tot timpul anului. Există și acces la plajele râului Paiva și nu este obligatoriu ca râul să fie traversat pe pasarela îngustă.

calea de lemn

Drumul ofera mai mlt decât o plimbare simplă în mijlocul naturii. Este o experiență unică caracterizată de o relație specială cu natura, de peisaje unice și de un respect profund pentru ceea ce natura ne oferă cu atât de multă generozitate.

calea de lemn

calea de lemn

Pornind de la această legătură cu natura pe care am vrea să o explorăm, dar în același timp vrem să o și protejăm, apar proiecte de amenajare a unor parcuri cu poteci suspendate.

sursa: designboom.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian