Tehnici de Finisare

MDF vopsit vs. MDF înfoliat

MDF-ul este un produs derivat din lemn și cu toate că nu este lemnul masiv pe care-l iubim cu toții, merită și el atenția noastră.  Mobilierul din MDF vopsit sau furniruit este frumos, stabil și de bună calitate. O alternativă economică la aceste variante este mobila din MDF înfoliat, prezentă și ea mult pe piață și preferată de mulți pentru prețul mic și modelele care imită lemnul. Voi încerca o paralelă între aceste două variante de acoperire a MDF-ului, arătând plusurile și minusurile fiecăruia.

MDF-ul înfoliat este, așa cum rezultă și din denumire, o placă de MDF având diverse forme, peste care se pune o folie de PVC. Lipirea foliei de placă se face cu adezivi speciali, la temperaturi înalte, folosind prese cu membrană. Presa are posibilitatea să urmărească conturul piesei, folia putând fi aplicată și pe MDF profilat. Folia de PVC este mai groasă sau mai subțire, mată sau lucioasă. Poate fi colorată, poate avea modele geometrice sau abstracte, poate reproduce desenul lemnului, acesta putând fi și 3D (se reproduc porii și fibra lemnului). Cum arată o presă de înfoliat, vândută de WoodMatic, puteţi vedea aici.

MDF vopsit
sursa foto: alibaba.com

Avantajele folosirii MDF-ului înfoliat sunt:

  • prețul scăzut
  • varietate mare de finisaje

Dezavantajele:

  • rezistență mai scăzută în medii cu umiditate sau temperaturi ridicate
  • pot apărea probleme de dezlipire a foliei pe muchii și la colțurile panoului
MDF vopsit
sursa foto: community.homedepot.com
  • între folie și MDF pot apărea mici bule de aer
  • dacă folia se zgârie sau se strică, nu mai poate fi reparată
  • modelele care imită lemnul nu reusesc să transmită căldura naturală a lemnului
MDF vopsit
sursa foto: cabinetdoorkitchen.com

MDF-ul vopsit se obține prin aplicarea straturilor de grund și email colorat pe suprafața panourilor prelucrate. Vopsirea se face astfel încât întreaga placă să fie bine acoperită. Se aplică 1-2 straturi de grund, care se șlefuiesc după uscare, pentru a obține o bună suprafață pentru emailul colorat.

Stratul final, emailul, poate fi mat sau lucios, colorat într-o multitudine de culori. Pot fi aplicate și efecte speciale, patine sau alte feluri de finisări care să crească valoarea mobilei. Uneori, în cazul finisărilor lucioase, pentru a proteja mai bine culoarea, pentru profunzime și mai multă strălucire, se pot aplica 1-2 straturi de lac transparent cu luciu înalt.

MDF vopsit
sursa foto: maplecraftusa.com

Dintre avantajele mobilei din MDF vopsit sunt de menționat:

  • protejarea mult mai bună împotriva umidității a întregii suprafețe a panoului
  • rezistență mult mai bună la temperaturi înalte
  • eventualele zgârieturi din peliculă pot fi reparate
  • folosind grunduri colorate și patine se pot obține finisaje cu aspect vechi, foarte asemănătoare lemnului vopsit

Dezavantajele sunt:

  • prețul mai ridicat
  • timpul mai lung până se obține produsul finit
  • nu poate fi reprodus desenul natural al lemnului. Mai exact spus, nu poate fi reprodus cu ușurintă, pentru că există șabloane speciale care imită desenul lemnului și pot fi folosite pe vopsea.

Pe lângă avantajele prezentate mai sus MDF-ul vopsit poate fi considerat și o variantă mai prietenoasă cu natura. El poate fi acoperit și cu produse hidrodiluabile, tendință tot mai prezentă în ultima vreme, fără ca acest lucru să diminueze gama de culori sau de finisaje.

Materialele folosite pentru vopsire – poliuretanice, hidrodiluabile, cu întărire în UV – sunt produse care fac ca mobila să reziste mult mai bine umezelii din bucătărie sau baie și sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate, riscul ca pelicula să crape atunci când corpurile sunt lângă o sursă de căldură (plită, aragaz, cuptor) fiind eliminat.

MDF vopsit
sursa foto: kraftmaid.com

Producătorii de mobilă din MDF vopsit pot folosi utilajele sau liniile de finisare și pentru finisarea lemnului nu numai a MDF-ului. Știm că piața este în continuă schimbare, iar existența unor posibilități de finisare mai versatile, care pot fi adaptate rapid cerințelor pieței, este cu adevarat un avantaj.

MDF-ul vopsit oferă posibilitatea obținerii unor finisaje foarte variate. V-am povestit deja despre bucătăria mea din MDF, al cărei finisaj antichizat l-am făcut singură. În cazul foliei ești limitat la modelul existent. Într-adevar, există o mulțime de modele, dar trebuie să ai acele folii și mă-ndoiesc că un producător alege să aibă sute de modele de folie. Cu vopselele te poți juca și poți obține o mulțime de finisaje folosind un grund alb, câteva culori și 2-3 patine.

Alegerea mobilei din MDF vopsit oferă unele avantaje care uneori pot depăși diferența de preț. Iar producătorilor, existența utilajelor de finisare le oferă posibilitatea unei adaptări mult mai rapide cererii. Rămânerea numai la posibilitatea de a aplica folie pe MDF în condițiile în care tendințele, cerințele pieței, vremurile sunt într-o continuă și rapidă schimbare este o alegere destul de riscantă.

În completare se poate avea în vedere și acoperirea MDF-ului cu vopsele pulbere care vine cu o serie de beneficii care vor face sistemul de finisare net superior celor deja existente.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

28 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua,

    eram convinsa ca MDF infoliat e cel mai bun, asa mi s-a spus, se vede treaba ca m-am inselat, acum nu imi ramane decat sa ma rog ca bucataria mea facuta pe comanda cu fronturi din MDF infoliat sa ma tina cat mai mult si sa nu ajung la situatia ca din MDF infoliat sa obtin MDF vopsit manual. Mi s-a zis ca numai fronturile se fac infoliate din cauza costului ridicat. Pana la urma MDF infoliat nu e asa de bun pentru bucatarie, unde e cald, se fac aburi , umezeala. Multumesc mult pentru informatii, de acum o sa ma uit mai bine la mobila din MDF si poate pentru ce mai am nevoie la bucatarie o sa aleg dulapuri sau etajere din lemn vopsit… O zi frumoasa!

  • Buna ziua, daca imi permiteti as vrea sa adaug un avantaj la MDF vopsit: peliculele de finisare obtinute din materiale peliculogene (lac, vopsea, email, grund) reduc considerabil emisia de formaldehida din MDF, datorita structurii sale (este formata din mai multe straturi). Fiecare strat aplicat ulterior reduce porozitea stratului anterior cu 50 de %.

  • Buna ziua,
    Va multumim pentru acest articol foarte bine pus la punct in care ati detaliat diferentele dintre cele 2 tipuri de finisaje cum nu se putea mai bine. Tocmai ne-ati simplificat si noua procesul de prezentare al acestui material.

    • Depinde de natura vopselei. Daca vreti sa aplicati peste vopsea poliuretanica bicomponenta sau vopsea hidrodiluabila, se poate, dar trebuie sa slefuiti inainte pentru ca lacul sa aiba aderenta. Slefuirea se face in ziua in care se face aplicarea. Nu poate fi aplicat peste vopsea nitro sau alchidica (pe baza de ulei de in si solventi din petrol).

      • Daca s-a dezlipit folia in unele locuri si sa si ondulat in zonele expuse la caldura poate fi lipita si cu ce?
        Daca nu , se poate dezlipi folia si refolosi MDF-ul pentru reinfoliere sau vopsire?
        Multumesc anticipat!

        • Buna ziua.
          Daca folia este tremoplastica puteti sa o lipiti si prin calcare cu fierul de calcat (puneti pe folie un cearsap sau o patura, sa ajunga numai caldura la folie). Puteti folosi adezivi poliuretanici sau termofuzibili pentru ca nu reactioneaza instantaneu si astfel aveti timp pentru a face o treaba buna (despre acesti adezivi, dar si altii ce pot fi folositi in proiecte de bricolaj, gasiti informatii in link-ul de mai jos). Trebuie sa intindeti bine folia si sa scoateti aerul dintre ea si placa de MDF.
          Daca folia s-a desprins in unele locuri poate fi dexlipita de pe toata suprafata. Atunci cand o smulgeti incercati sa incalziti putin cu un uscator de par locul de contact dintre folie si placa. Mdf-ul se slefuieste dupa ce folia a fost indepartata si poate fi reinfoliat (daca exista presa) sau vopsit. Recomandate sunt vopsele poliuretanice pentru ca sunt rezistente.
          Toate cele bune!
          https://revistadinlemn.ro/2018/07/17/5-tipuri-de-adezivi-pentru-proiecte-de-bricolaj/

          Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
          Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

      • Buna ziua doamna Mihaela.
        Puteti indica un lac foarte lucios care sa fie aplicat pe carcasa din pal, ma refer in interiorul ei pt ca ar fi mult mai usor de intretinut si mai usor de realizat igienizarea cu apa calda si sapun, frecvent cu alcool sanitar in mod special? Mie produsele mixte de curatenie din comert nu imi prea plac, asa ca merg pe recomandarea medicului folosind cele doua aratate anterior. Ma gandesc si la interiorul tuturor sertarelor dintr-o locuinta expusa la praful stradal prin situarea imobilului aproape de strada, orice faci se aduna si ca cum il anihileaza sapunul parfumat nu il anihileaza nimic. Dar am ostenit tot frecand interiorul sertarelor cu sapuneala si sa le si clatesc apoi, asa ca as prefera sa trec strict la alcool sanitar, rapid, odata pe luna. Apoi citind ce a scris despre emisii doamna Liudmila, ma gandesc ca inca nu stim ce tip de materiale de mobilier ar emite si ce nu emisii nocive noua, asa ca mie imi trece prin cap ca, poate, un lac ceva mai diluat s-ar putea aplica si cu ajutorul – intamplator am luat de pe net – un celebru mic pulverizator electric de vopsea ce are duza ajustabila, adica s-ar putea inchide/regla treptat.Am mai vazut ceva pistoale pt lac acum pe e-mag, ideea e ca trebuie si compresor. Acum, ma gandesc cu regret la mobila cu melacard ce se putea usor igieniza. Unde o fi disparut, oare? Se pare ca si 71 euro/mp pt infoliere pot fi totusi bani aruncati la bucatarie, cred ca la carcasa ar costa insa aplicarea de lac in fabrica mult mai mult, apoi nu se ocupa nimeni de interiorul sertarelor din mobilierul achizitionat anterior de cineva, toti se ocupa de ceea ce vor sa vanda acum.
        As multumi din inima pt aceste informatii.
        Sanatate sa avem.

        • Buna ziua.
          Lacurile cele mai rezistente la alcool sunt cele cu intarire (lacuri poliuretanice, acrilice, poliesterice, etc). Ce nu inteleg este de ce doriti sa fie lucios din moment ce il folositi la interior? Luciul este pretentios si in timp nu va mai avea un aspect placut.
          Lacurile fara rezistente chimice mari (nitrocelulozic) se matuiesc de la alcool (pierd luciul si transparenta).
          Problema la lacuire poate fi lipsa aderentei. Daca mobila este din PAL melaminat lucios sau cu suprafata foarte lisa este greu sa aplicati lac pentru ca el nu se prinde de suport. Pentru a-i mari aderenta, suprafata ar trebui slefuita ceea ce strica aspectul.
          Cred ca puteti rezolva mult mai simplu. Suprafatele melaminate ale PAL-ului sunt rezistente la alcool, asa ca nu aveti nevoie de lacuire pentru a igieniza interioarele sertarelor. Dupa parerea mea, lacuind mai mult va complicati.
          Si eu recomand spalarea mobilei cu apa si sapun sau apa si detergent de vase. Este cel mai eficient si mai simplu mod de a o degresa. Indiferent de felul cum este finisata mobila. Important este ca spalarea sa se faca cu carpa sau buretele stors iar la final sa fie bine stearsa si zvantata.
          In legatura cu emisiile din PAL (formaldehida) sau ale produselor de finisare (COV – compusi organici volatili), gasiti mai multe informatii in link-urile de mai jos.
          Toate cele bune!
          https://revistadinlemn.ro/2017/10/30/emisia-de-formaldehida-placilor-derivate-din-lemn-un-subiect-mereu-fierbinte/
          https://revistadinlemn.ro/2018/11/09/ce-inseamna-cov-de-pe-eticheta-lacurilor-si-vopselelor-si-cum-ne-afecteaza-emisia-lor/

          • Multumesc frumos ca ati avut bunavointa sa imi raspundeti.
            Vedeti dumneavoastra, eu nu cunosc chimie ca specialistii.
            A avut tata in trecut un sifonier ce era lacuit si se putea spala iute si usor fara sa fie afectat de apa cu sapun. L-am spalat decenii fara ca aspectul sa fie cumva denaturat. Am fost si inundati de vecini si a ramas ok. Ce fel de lac o fi fost oare acela ca era o paleta restransa in acei ani, cel ce nu rezista la apa incat se vedeau si stropii si cel ce reusea !? Ma indoiesc ca acel lac rezistent la apa sa fi avut nevoie de UV pt a se usca, ori de tehnologia necesara variantei MDF despre care specifica cineva ca ar fi extrem de costisitoare. Dar azi nu stiu sa se faca ceva atat de trainic, la scara larga si nici macar utilizat la finisarea interioarelor daca e desut cumva in exterior, dar eu nu sunt ajurnata informational ca dv.! E, e o nostalgie a mea. Spre asa ceva as tinde eu la o mica biblioteca Bonanta cu aspect exterior foarte reusit, de care m-am legat afectiv dar care are sertarele cu un placaj (cred ca i se spune pfl)a carui suprafata se ia in timp, si reactioneaza la apa, tendinta sa se umfle, lasa culoarea si devine cumva prafos si daca freci putin cu sapuneala, mai ales cand o iei cu o carpa umezita. Din pacate nu a fost seria pt export unde nu lasa calitatea de dorit, era imediat dupa anii `90 cand se faceau iute cu de toate prin interior si cere corectie, sprijin. Acolo as dori sa inteleg ce lac as putea aplica si sa fie rezistent la apa. Ati oferit variante multiple care m-au dezorientat. Am specificat ca prefer luciu, dar dintre toate oare care poate fi acela? As dori sa precizati dv exact daca tot stiti atatea, eu as sti atunci ca e ok si as avea incredere. Cand aveti timp, nu e urgent, as face asta cam prin vara. Va raspund si la intrebarea dv cu privire la faptul ca as vrea sa fie lac stralucitor si in carcasa de pal deoarece e adanca, eu vad mai rau pe mat in profunditatea carcasei si, in semi intuneric; oi fi eu balanta cea perfectionista, dar nu am inca in interiorul ei sistem de iluminat care sa se porneasca cand deschid usa (poate dau idei de o afacereee! pt pretentiosii cu dare de mana, categorie din care nu fac parte) mai am si inca o gospodina, pe tatal meu ce cand nu-l vezi intervine inoportun si neinvitat si n-am ce-i face, descoper dupa „interventie” ca e crema de ciocolata sau altceva pe acolo si el nu isi mai aduce aminte ce a facut pe intentia ca mai apoi va papa ce a pus el acolo, dar asa e cu ei de la o varsta si in plus IMI PLACE sa straluceasca, da senzatie de proaspat, de curatenie reala ceea ce mie una imi da confort interior si, imi place sa clatesc cu apa din belsug, iute de tot, de se poate direct sub jetul de la robinet sertarele, blaturile detasabile, ce usor curat fara ele interiorul si merge iute si iese corect. Apoi nu imi place sa frec ca sa clatesc, am senzatia ca inca nu e ok 100%, ca e tot partiala clatirea, dc sa tot frec si sa tot schimb buretele, carpa, bleah, cand pot sa duc direct sub jet ce se poate acolo iute de tot ca sa nu afecteze, iar de e lac care sa izoleze de apa/umiditate e perfect! Eu spalam in tinerete si ferestrele puse in cada sa fie pe toate partile bine frecate sub jetul dusului si sapunite si dusate, azi nu mai merge asa. Si mergea foarte iute curatenia si era chiar curat. Mirosul de curat era rasplata mea. Dar atunci aveam doar 3 ferestre, azi am prea multe si noul gen nu permite, insa nici nu necesita ca cele de lemn atata stradanie, nici nu risti sa iti raneasca degetele ca la cele din lemn daca o faci iute. Ce sa-i faci, balantele sunt tipicare, eu in plus cred ca nu am rabdare sa imit clatirea pe uscat, imi da senzatia de anus contra naturii, prefer direct sub jet, apa curge cu putere si duce tot, freci cu peria de clatit f. repede si ramane perfect si merge repede si ai terminat iute mult din casa si obtii maxim, te indrepti spre igiena. Si multumesc inca odata ca o sa imi indicati ce as avea nevoie, asa sunt eu, asa m-am obisnuit, imi place sa consum timpul cum imi place mie, imi ofer timp din belsug, nu il irosesc la sertare, trebuie sa mearga iute, altii merg in cosmos, stimata doamna, noi la clatit cu carpe ce necesita si ele limpezire apoi sau cu bureti interioare de mobilier? Cu nespusa stima.

          • Lacul la care faceti referire este poliesteric. Este foarte rezistent si lucios, dar imposibil de aplicat acasa. Pentru aplicare lacul trebuie amestecat cu accelerator si catalizator. Daca aceste 2 produse vin in contact, explodeaza. In fabrica se amesteca jumatate din cantitatea de lac cu accelerator si jumatate cu catalizator, dupa care se pun impreuna. In trecut se faceau asa dulapurile acelea lucioase cu un strat gros de lac.
            Pentru interiorul sertarelor folositi lac lucios cu intaritor (poliuretanic sau hidrodiluabil). Intrebati in magazinele de specialitate sau cele de bricolaj.
            Toate cele bune!

  • Buna ziua,

    Am citit articolul si inteleg ca mdf-ul vopsit este mai calitativ pentru mobila de bucatarie.
    Puteti sa-mi spune-ti daca exista o diferenta majora intre mdf vopsit de 18mm grosime si mdf vopsit de 22mm grosime?

    Va multumesc,
    Oana

    • Buna ziua,
      Diferenta este de grosime si greutate. Daca vorbim despre pereti de rezistenta, cel de 22 este mai rezistent decat cel de 18.
      Intre cele 2 categorii de mdf nu exista nicio diferenta in cazul vopsirii.
      Toate cele bune!

      • Buna ziua , dar de unde stiti dvs toate acestea? Mdf infoliat nu se exfoliaza daca are cantitatea necesara de adeziv. Le-ati spus clientilor ce se intampla daca lovesc o usa vopsita in cant ? Sa va spun eu ? Sare vopseaua…Stiti de ce nu este mai bun mdf infoliat ? Pt ca un pistol de vopsit mdf costa 2-3000 lei pe cand o presa de infoliat cateva zeci de mii de euro…De asta sunt acri strugurii…Cand nu poti avea ceva dai cu noroi …

        • Cum se vede, sunt opinii si opinii! Ce sa mai gandim acum? Oricum nu sunt modeste preturile azi pt majoritatea dragilor mei compatrioti ce nu isi permit mdf ci bucatarii de la e-mag. Acum insa, o sa ne gandim sa incadram canturile in rame metalice ce incetut vor oferi variante satinate/imprimate/antichizate si astfel vom crea o noua modalitate de a castiga clienti, vom lansa o noutate pe piata mondiala si, ne vor intra noua miliardele in conturi! Vom face o structura comuna a ramelor cu balamalele si iese ceva nou prezentat ca recomandat pretentiosilor deoarece confera rezistenta in timp.
          Eu, multumesc in primul rand doamnei ce scrie aici pt educatia ajurnanta pe care ne-o ofera profanilor.
          Apoi multumesc si celor ce au opinii diferite.
          Sanatate si zile senine sa avem.

  • Buna ziua,MDF-ul infoliat este mult mai rezistent la zgarieturi.Noi avem MDF infoliat in bucatarie de vreo 10 ani si arata impecabil.Plus ca atata timp cat se poate realiza aceeasi culoare din ambele metode, infoliat sau vopsit,MDF-ul vopsit nu justifica pretul.

  • Buna ziua,

    As dori sa stiu in functie de ce criterii se stabileste grosimea foliei pvc folosita pentru infolierea mdf-ului si care este diferenta de calitate intre folia pvc rigida si cea flexibila.
    Cu stima,

  • Buna ziua! Am si eu o mare dilema. Sunt pe punctul de mi face o mobila de bucatarie, casa noua si nu stiu ce sa aleg. Am discutat deja cu 3 persoane care executa mobila si parerile au fost diferite. Va rog spuneti-mi din ce anume sa o fac,avand in vedere ca eu gatesc,destul de mult. Mdf infoliat, mdf vopsit, lucios sau pal melaminat.care va rezista mai mult la aburi,caldura,umezeala?
    Va rog dati-mi ub sfat. Multumesc. Sanatate

    • Bună ziua!
      Din punctul meu de vedere MDF-ul vopsit este cel mai bun. Eu am mobilier de bucătărie cu ușile din MDF vopsit cu lacuri poliuretanice, cadrul fiind din PAL melaminat. Este făcută de 20 de ani și rezistă foarte bine, în ciuda faptului că gătesc și eu destul de mult. Aveți mai jos un link către un articol în care vorbesc despre această bucătărie (sunt și fotografii). Nu vă recomand însă să o faceți lucioasă pentru că se întreține greu. Pentru bucătăria mea am folosit un lac cu gradul de luciu 30 și arată foarte bine.
      Sănătate vă doresc și eu!
      https://revistadinlemn.ro/2016/07/06/bucataria-mea-antichizata-din-mdf/

    • Bună ziua!
      Teoretic, este posibil. Pentru a le reînfolia, suprafața MDF-ului trebuie foarte bine curățată de stratul vechi de adeziv, șlefuită și desprăfuită astfel încât folia să se așeze bine și să nu apară defecte. Este muncă multă și găsiți greu pe cineva să o facă. Majoritatea preferă să facă ușa de la început.

  • Buna ziua,
    Multumim pentru articol. Lucrez la converstia unei dube autorulota (v-am mai contactat si pe la uleiul de tung si multumesc inca o data pentru raspunsuri). Am facut cateva usi de mobilier din placaj vopsit dar nu sunt foarte drepte in plan, motiv pentru care am trecut la usi din mdf. Fiind mult mai greu, am facut doar o rama de vreo 8cm iar in interior voi pune altceva, nu conteaza asta acum. Trebuie sa le vopsesc. Pana acum, la placaj am folosit vopsea poliuretanica alb mat din hornbach, monocomponent grunduit inainte, exista si grund acceasi marca, mi se pare ok si as merge tot pe ea. Intrebarea este la partea pregatitoare. Am mai auzit de varianta, asa zis mai simpla si mai buna, de dat cu spritchit (sau chituit simplu) pentru inchiderea porilor, apoi slefuit fin si vopsit. Ce parere aveti?
    Multumesc.

    • Bună ziua!
      Acest gen de chit, numit și chit umplutori de pori, se folosește mai mult la lemn sau acolo unde există absorbție mare (în cazul unui MDF afânat, de proastă calitate). Dacă MDF este de calitate, nu este nevoie de chit. Este suficient grundul, aplicat în 2 straturi, șlefuit și apoi aplicată vopseaua. Eu nu văd rostul chitului, mai ales dacă spuneți că sunteți mulțumit de aspectul finisajului pe placaj.
      Dacă totuși folosiți chit, este foarte important ca stratul următor să aibă aderență la el. Dacă nu aderă bine, există riscul ca vopseaua să se desprindă când apar șocuri mecanice sau trepidații.

      • Multumesc. Am mers pe varianta cu grund. Azi am dat o mana si dupa cat vad ca s-a ridicat fibra de putin cred ca am ales varianta buna. Ma temeam ca o sa am un „arici” greu de scos la neted.
        As dori sa va mai intreb ceva. Usile, atat cele doua din spate cat si cea glisanta, au pe jumatatea de jos niste placi dintr-un fel de pfl lucios, cred ca melaminat. Din pacate este cam zgariat pt ca duba, desi destul de noua, pana la mine a lucrat totusi la carat marfa. As dori sa le vopsesc si pe ele dar nu stiu ce vopsea e mai potrivita si cum sa pregatesc suportul, sau daca vi se pare mai ok sa le infoliez, mai ales ca au doar o parte la vedere, dar ma tem putin de infoliat la usile din spate, inevitabil cand voi umbla pe acolo cu ele deschise, posibil sa le mai ating cu ceva obiecte.
        In paranteza, de curand am mai avut nevoie de putin placaj de 4mm si langa mine nu au avut decat de fag. Tare si rezistent, asta mi-a placut, insa greu, din fericire nu mi-a trebuit mult (la toata duba am folosit albasia, ff usor dar si ff plapand). Ce vreau sa spun ca o curiozitate. La taiat cu circularul s-a mai innegrit de arsura, nu mi-a pasat ca nu se vedea, dar am avut niste sipci de frezat pe margini la semirotund si a ars si acolo, chiar si la viteze mai mici, si culmea, arsura e in profunzime, am mai luat 2-3 mm si tot n-am scapat de ea. Urmau lacuite si s-ar fi vazut. Am renuntat la fag si am facut din niste resturi de albasia, fara probleme. Nu prea m-am lamurit de ce se arde, poate se aprinde el mai usor…
        Va multumesc inca o data.

        • Există un grund/izolant special care se aplică pe melamină pentru a crește aderența vopselei. Nu știu dacă se găsește în magazinele de bricolaj, dar sigur îl găsiți la cei care vând vopsele profesionale pentru lemn (Sirca, Sayerlack-Golda, ICA-Lomilux, Renner, Remmers, Milesi, etc). Se aplică un stat după care puteți aplica vopseaua pe care ați folosit-o deja. După uscarea, grundul se șlefuiește pentru ca vopseaua să aibă aderență.
          Fagul este un foarte bun lemn de foc. Se aprinde cu ușurință, arde bine și degajă multă căldură. În acest caz, discul circularului a avut viteza prea mare sau nu a fost bine ascuțit și astfel s-a încălzit prea mult, arzând lemnul de fag.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână