Panouri Tehnici de Finisare Utilaje Producție Mobilier

WoodMatic prezintă presa de înfoliat MDF cu două mese TM 2680F

Tehnologia de finisare prin înfoliere a plăcilor din MDF s-a îmbunătățit permanent, calitatea crescând continuu. La început puteau fi înfoliate doar panouri plane, foliile erau rigide și groase, iar prinderea de panou era de slabă calitate. Acum, presele cu membrană fac posibilă acoperirea panourilor divers profilate, foliile sunt mai flexibile, mai subțiri și acoperă perfect frezările, iar prinderea se face cu ajutorul adezivilor activați de temperatura ridicată din presă. De asemenea, soluțiile moderne permit obținerea de suprafețe cu luciu înalt, imposibil de obținut în trecut. WoodMatic propune fabricilor de mobilier presa industrială de înfoliat cu două mese de lucru ceea ce asigură o productivitate ridicată. Mașina de înfoliat TM 2680F este proiectată pentru aplicarea foliilor de PVC, PET, TRF sau ABS pe panouri de MDF, plane sau frezate, fiind foarte potrivită și pentru obținerea suprafețelor cu luciu înalt.

presa infoliat mdf woodmatic

Caracteristicile presei de înfoliat TM 2680F WoodMatic

TM 2680F este o presă cu membrană ce funcționează pe principiul presiune pozitivă -presiune negativă, fiind foarte potrivită pentru finisarea suprafețelor în relief (3D). Folia ce urmează a fi aplicată este încălzită cu ajutorul celor două platane, superior și inferior, platane încălzite atât cu ajutorul uleiului termic, cât și al rezistențelor electrice înglobate în interiorul lor. Datorită acestui sistem, fenomenul de mătuire al foliilor cu luciu înalt este eliminat total, obținându-se suprafețe lucioase de foarte bună calitate.

Principalele caracteristici ale presei sunt:

  • Ciclu complet de 2-5 minute, în funcție de materialul aplicat
  • Timp de presare de max.3min/ciclu de presare
  • Pompe vacuum de fabricație germană, Becker & Leypold
  • Posibilitate de presare de grosimi diferite în același ciclu de presare (de la 16 mm, la 50-60 mm)
  • Magazie de folii cu 14 poziții și derulator cu tăiere automată pentru fiecare masă de lucru.

Presa are dimensiunile 9600 x 2150 x 2150 mm, iar fiecare masă este de 2600 x 1300 x 60 mm. Greutatea totală a presei este de 14 tone. Membranele cu care presa este dotată standard sunt din silicon și au 3 mm grosime. Pistoanele mașinii sunt acoperite cu un strat gros de crom dur tratat și finisat ceea ce asigură o rezistență foarte bună la uzură. Instalația hidraulică a fost dimensionată și verificată la o presiune mult mai mare decât cea de lucru și este realizată cu componente și pompe de vacuum germane Becker & Leypold. Vidul este generat cu o pompă de mare capacitate ce lucrează sincronizat cu instalația hidraulică, în funcție de etapele de lucru. Presiunea hidraulică de forță și presarea cu ajutorul membranei sunt controlate electronic de un PLC astfel încât membrana să aibă eficiență maximă.

Presa este dotată la fiecare masă de lucru cu câte o magazie cu role de folii, cu derulator cu tăiere automată și 14 poziții. Dimensiunile magaziei sunt 1800 x 730 x 1180 mm și are greutatea de 250 kg. Lungimea rolei este de 1300 mm. Dispozitivul de tăiere cu lamă și contralamă este din oțel tratat pentru a evita smulgerea în timpul tăierii. Tăierea este acționată prin comanda pneumatică.

Panoul de control are ecran tactil și este asistat de un PLC. Cu ajutorul lui pot fi monitorizate toate funcțiile presei, inclusiv cele de siguranță.

Avantajele finisării panourilor cu ajutorul presei TM 2680F

Liniile de fabricație care includ presa TM 2680F au productivitate mare, sunt versatile, iar produsul final este de calitate. Presa permite înfolierea simultană a panourilor cu grosimi și frezări diferite folosindu-se folii de culori, grosimi și calități diferite, în același ciclu de lucru. Parametrii de lucru ai presei pot fi astfel aleși încât să se adapteze calității foliei. Se pot înfolia panouri cu grosimea cuprinsă între 16 și 60 mm. Un ciclu complet de lucru nu durează mai mult de 5 minute, timpul de presare efectivă fiind de 2-3 minute. Presa aplică presiune constantă pe toată suprafața ce se finisează, inclusiv canturi și zone frezate, rezultând panouri de foarte bună calitate.

Rezumând, principalele avantaje ale folosirii presei de înfoliat TM 2680F sunt:

  • Timp de lucru redus, un ciclu complet încadrându-se în 5 minute
  • Flexibilitate ridicată, într-un ciclu de lucru folosindu-se, atât panouri diferite ca grosime și model, cât și folii de culori și grosimi diferite
  • Calitate constantă și ridicată a presării
  • Productivitate ridicată datorită ciclurilor scurte și al randamentului bun.
Un ciclu complet de înfoliere presupune 4 faze

Pregătirea panourilor. Finisarea mobilierului prin înfoliere nu înseamnă doar presă și folii diferite. Înainte de a ajunge la presare, panourile sunt tăiate și prelucrate astfel încât să ajungă la forma și modelul dorit. Prelucrarea se face prin frezare, CNC-ul fiind echipamentul cel mai potrivit pentru o producție de serie.

Apoi este aplicat adezivul care va contribui la prinderea fermă și rezistentă a foliei de panou. Adezivul lichid este aplicat prin pulverizare, ceea ce asigură o distribuție uniformă a acestuia. Adezivul este poliuretanic cu activare la temperatură, asigurată de platanele încălzite ale presei. După uscarea adezivului, înainte de a fi așezate pe mesele presei, panourile sunt șlefuite cu hârtie abrazivă fină pentru a îndepărta fibra ridicată și întărită și bulele de aer înglobat la pulverizare. În urma frezării MDF-ului rezultă o suprafață rugoasă, cu fibră ridicată care se încarcă cu adeziv și devine dură, la fel ca la lemn. Dacă nu este îndepărtată prin această șlefuire fină, toate neregularitățile vor fi vizibile sub folie, stricând aspectul final al panoului. Panourile șlefuite și desprăfuite sunt așezate pe șabloane mobile, pe mesele presei. Înainte de așezarea foliei furnizată de magazia de folii de la capătul fiecărei mese, panourile sunt din nou desprăfuite prin aspirare, pe toată suprafața și în zonele frezate, îndepărtând și ultimele urme de praf.

Apoi este așezată folia, iar masa poate intra în presă. Panourile înfoliate merg apoi în faza de finisare unde surplusul de folie de pe margini este îndepărtat cu un cuțit special.

Astfel de prese pot fi văzute la lucru. Programând o vizionare la Comănești, unde este sediul firmei WoodMatic, le puteți vedea în proces de producție fiind integrate în linia de fabricație a fabricii de mobilier ce aparține grupului. Programarea poate fi făcută în pagina de contact a site-ului sau pe Facebook. Dacă sunteți interesați, nu ratați oportunitatea de a vedea utilajul în plin proces de producție.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian