Tehnici prelucrare lemn

Îmbinări tradiționale japoneze și cartea lor de căpătâi

Zilele trecute cineva îmi propunea, referitor la tâmplăria tradițională japoneză, să reiau subiectul și să-l dezvolt, fiind unul foarte interesant. Cum de multă vreme voiam să fac acest lucru am considerat recomandarea binevenită, așa că m-am pus pe treabă. Consider tâmplăria tradițională japoneză fascinantă și cred ca aș putea să citesc ore, fără să obosesc, pentru a afla cat mai multe. De fapt, cam asta s-a și întâmplat în ultima vreme. Așa că am să vă mai spun câte ceva despre imbinări tradiționale japoneze, dar și despre pasiuna cu care acestea sunt păstrate în ciuda tuturor tehnicilor moderne folosite acum în construcții și în fabricarea mobilei.

Cu mijloacele moderne de documentare nu este deloc greu să găsești exemple de astfel de îmbinări. Găsești descrierea lor, fotografii, filme și gif-uri care iti arată ce trebuie făcut pentru a obține îmbinarea perfectă.

îmbinări tradiționale
sursa foto: weburbanist.com

Ce este mai greu este să descoperi poveștile printre aceste informații. Și din fericire am găsit una dintre ele care, chiar dacă nu este extraordinară, cu siguranță demonstrează dorința japonezilor de a nu pierde moștenirea culturală și tradițiile.

În 1989 a apărut în Japonia o carte tehnică în care sunt descrise pe larg, cu schițe, vederi de sus, din față și lateral, dimensiuni și fotografii, îmbinările tradiționale realizate fără a folosi niciun alt material ajutător. Practic îmbinarea este realizată dând fiecărei părți o formă anume. Puse împreună, părțile se îmbină perfect fără șuruburi, cuie, clei sau alte astfel de materiale.

v
sursa foto: thecarpentryway.blogspot.com

Sunt descrise 2 tipuri de îmbinări – demontabile și nedemontabile. La prima vedere ai zice că nu sunt multe variante pentru fiecare dintre aceste tipuri, dar nu este chiar așa. În carte sunt prezentate 9 îmbinări demontabile și 13 nedemontabile, pentru multe dintre ele existând și până la 5 variante. Au nume exotice, de genul Kanawa Tsugi, Mechiire sau Dodai Shiguchi și unele dintre ele sunt cu adevarat complexe.

îmbinări tradiționale
sursa foto: norocco.blogspot.com.au

Este incredibil cum reușeau să imagineze modul cum urma să arate îmbinarea. Acum, când poți face programe pe calculator pentru orice fel de tăiere și îmbinare și le poți realiza cu ajutorul CNC-uri, tot ți se pare greu să gândești o construcție numai din îmbinări fără elemente ajutătoare. În trecut totul se făcea manual, cu scule clasice, iar rezultatul era perfect și dura secole. În plus, totul era gândit astfel încât fibra lemnului să nu aibă de suferit pentru a nu afecta trăinicia îmbinării.

îmbinări tradiționale
sursa foto: lamaisonnetdeco.com

Ceea ce m-a făcut să vorbesc despre carte a fost, mai mult poate decât ceea ce cuprinde, povestea apariției ei. Cartea are 2 autori, Torashichi Sumiyoshi și Gengo Matsui. Primul este un meșter tâmplar născut în 1911, care a învățat despre tâmplăria tradițională japoneză în cadrul castelor care transmit din generație în generație arta prelucrării lemnului. Din 1924 a lucrat lemnul având propria firmă, ajungând sa fie membru al unor organizații care construiesc și restaurează temple.

Cel de-al doilea este un renumit profesor universitar al Universității Waseda. Matsui a absolvit ca arhitect universitatea în 1943 și s-a întors acolo ca profesor după susținerea doctoratului în 1960. Cei doi s-au întâlnit în 1985 când au lucrat împreună la proiectarea și construirea Eishin Gakuen Higashino High School, alături de arhitectul englez Christofer Alexander. Eishin Gakuen este renumită pentru structura sa din lemn, mai ales că a apărut după o lungă perioadă când astfel de edificii nu au mai fost construite.

îmbinări tradiționale
sursa foto: livingneighborhoods.org

Matsui a rămas impresionat de arta cu care Sumiyoshi realiza îmbinările, de modul său simplu de lucru.  Era un fel de a lucra despre care nu învățase nimic la școală. Îmbinările acelea simple erau însă atăt de trainice și atât de corect și exact făcute pe parcă ar fi fost opera unui savant. A hotarat atunci că aceste cunoștințe nu trebuie pierdute, că ele reprezintă un adevărat tezaur iar constructorii, inginerii și arhitecții ar trebui să poata să le studieze în școală. Așa a apărut cartea în care schițele au fost realizate de studenții Universității Waseda după indicațiile precise ale meșterului tâmplar.

îmbinări tradiționale
sursa foto: brokenriverjoinery.wordpress.com

Cum spuneam cartea a apărut în 1989, iar în 1990 apărea deja a doua ediție. Varianta în limba engleză nu a întârziat să apară, fiind deja disponibilă în 1991. De atunci această carte este una de căpătâi pentru mulți meșteri din întreaga lume, tipărindu-se noi și noi ediții. Puteți găsi aici varianta primei ediții pe care sunt sigură că cei pasionați o vor vedea ca pe o adevărată comoară.

îmbinări tradiționale
sursa foto: reddit.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

14 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Vă mulţumesc. Rămîn recunoscător pentru aceste informaţii utile şi foarte bine prezentate. Am admirat în Japonia „mînăstirea dintr-un lemn”, care este făcută NUMAI din lemn. Cînd vom uita şi noi de vorba criminală: „De ce să facem simplu, cînd se poate complicat?”?

 • Multumesc mult ptr aceste informatii pretioase şi importante de arta a lemnului……..precum şi ptr minunata carte.
  Japonezi sunt foarte avansati in prelucrarea lemnului şi construirea a multor temple numai din lemn ,fara alte materiale auxiliare……Japonezi sunt un popor de oameni muncitori,talentati,cu vointa şi perseverenta in multe domenii, ….urmaresc cu mare placere emisiunile lor pe satelit NHK…….precum şi pe internet http://www.nhk.com
  Cu stima şi respect dna Radu….

 • Foarte ingenioase, in ziua de azi ele se pot face usor cu computerul. Interesant insa cum se faceau acum 100 de ani ! Respect! Exista totusi imbinari din lemn europene, mai putin sofisticate dar foarte eficiente si, mai ieftine, caci cred ca nici in Japonia nu mai sunt atat de raspandite. Sa luam exemplul sabiilor de samurai, despre care circula atatea povesti. Intr-un test au fost mult mai slabe decat sabiile europene.

 • Fascinant! Exista oare in Romania persoane/firme care aplica aceste metode de imbinare a lemnului? Mi-ar placea sa deprind acest mestesug de la persoane care il practica.

  • Buna seara!
   Exista tamplari priceputi care fac si la noi astfel de imbinari. Nu exista insa o scoala unde un astfel de tamplar sa predea, asa cum este in SUA sau UK. Poate, in timp, vom avea si noi astfel de scoli.
   Toate cele bune!

   • D-na Radu, sunt interesata sa aflu detalii suplimentare despre acesti tamplari.
    Pe de alta parte, imi imaginez ca aici nu se pot mentiona date de contact, fiindca nu este o pagina de publicitate.
    As aprecia daca ati putea sa-mi transmiteti o adresa de email la care sa pot coresponda mai mult cu dvs.pe aceasta tema.
    Cu stima.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână