Se discută mult despre izolarea fațadelor locuințelor, despre avantajele, dar și dezavantajele unor astfel de izolări, despre cât de repede se amortizează costurile datorită facturilor reduse la energie. Un subiect intens dezbătut este despre plăcile de polistiren care nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție. Despre rezistența scăzută la foc și faptul că nu permite ca locuința să facă schimb de umiditate cu mediul, crescând riscul apariției condensului și al mucegaiului sunt convinsă că ați auzit tot felul de dezbateri. Ca alternativă, printre soluțiile prezente pe piață am găsit una care vă va atrage atenția. O variantă naturală și ecologică pentru izolarea termică și fonică a caselor. Este vorba despre plăci fibrolemnoase (plăci din fibre de lemn) pentru izolarea caselor.
În România, plăci fibrolemnoase pentru izolații distribuie Naturalpaint. Cunoscând preferința firmei pentru produse naturale și ecologice, precum și implicarea în tehnologii care protejează mediul, nu este o surpriză că se găsesc la ei astfel de produse. Pe lângă vopselele și uleiurile naturale pentru acoperirea pardoselilor sau a lemnului folosit la exterior tot la ei am găsit și informații despre aceste plăci din fibră de lemn, produse în Germania folosind tehnologii fără impact asupra mediului.
Plăcile sunt produse de firma Gutex Holzfaserplattenwerk. Sediul firmei se află în Waldshut-Tiengen, în munții Pădurea Neagră, la 20 km de locul unde izvorăște Dunărea. Aici se fabrică încă din 1932 plăci fibrolemnoase folosind resturile de lemn de brad și molid provenite de la fabricile de prelucrare a lemnului din zonă.
Aceeași sursă de materie primă se folosește și acum. Plăcile sunt ecologice pentru că se folosește numai lemn netratat, iar procedeele de fabricație sunt cât mai „curate”, cu foarte puțini aditivi adăugați. În afară de fibra de lemn, plăcile mai au doar 4% adeziv poliuretanic necesar formării plăcii și 2% parafină pentru a face placa rezistentă la apă.
Folosirea plăcilor din fibră de lemn la izolarea clădirilor din lemn sau din cărămidă vine cu o serie de avantaje:
- Reduce consumul de energie pe perioada iernii. Lemnul are o putere mare de înmagazinare și reținere a căldurii. De fapt, este materialul din construcții cu cea mai mare putere de stocare a căldurii. Din acest motiv, locuințele izolate cu astfel de materiale vor menține iarna mai mult timp căldura în interior, costurile cu încălzirea locuinței scăzând.
- Menține un mediu răcoros în perioadele calde de vară. Lemnul este un bun izolator termic, astfel că înmagazinează căldura fără să o distribuie. Căldura exterioară va fi acumulată în pereți, dar nu va fi distribuită în interiorul casei, atmosfera rămânând răcoroasă. Pe scurt, în locuințe va fi iarna – cald și vara – răcoare.
- Permite schimbul de umiditate cu mediul. Cum fibrele sunt obținute din lemn, păstrează proprietatea acestuia de a face schimb de umiditate cu mediul. Astfel, locuința nu va fi izolată ca într-o pungă de plastic ci va putea „respira”, evitându-se astfel condensul și apariția mucegaiului.
- Izolează fonic locuința. Lemnul este un bun izolator fonic transmițând și plăcilor această proprietate. Folosite la izolarea pereților și acoperișului, vor ajuta la reducerea nivelului de zgomot din locuință.
Plăcile fibrolemnoase ecologice Gutex Thermowall distribuite de Naturalpaint pot fi folosite atât la izolarea exteriorului, cât și pentru interiorului locuinței. La exterior sunt folosite pentru izolarea fațadelor și acoperișurilor, iar la interior pentru izolarea mansardelor (zonele dintre capriori), izolarea fonică dintre niveluri sau izolarea de sub pardoseli.
Grosimile plăcilor sunt diferite în funcție de tipul de utilizare, cea mai mare fiind de 240 mm. Dacă este nevoie, pot fi suprapuse pentru obținerea grosimii dorite. Montarea este simplă, plăcile fiind construite din fabrică să poată fi îmbinate nut și feder (lambă și uluc).
Desigur, pentru montarea plăcilor mai sunt necesare anumite materiale, dar nu trebuie să vă faceți griji, întrucât tot sistemul de montare, cu adezivi și sistem de dibluri, vine împreună cu plăcile. După montare plăcile pot fi tencuite direct cu tencuieli minerale pentru fațade.
Plăcile fibrolemnoase sunt folosite atât pentru construcții noi, cât și pentru izolarea celor vechi. Sunt perfect utilizabile în construcții având toate certificatele necesare și respectând toate cerințele CE referitoare la siguranța în construcții, protecția mediului și protecția la foc. Noi am și asistat la un test comparativ de rezistență la foc între polistiren expandat, vată minerală bazaltică, panouri din fibră de lemn Gutex. Acolo veți găsi și un video care, credem noi, va accentua ceea ce vă spunem.
Pe lângă toate aceste certificate producătorii se mai mândresc cu ceva. Cu faptul că lemnul folosit de ei provine din păduri sustenabile, unde cultivarea și recoltarea se face aplicând principiile de gestionare forestieră durabilă conform standardelor PEFC si FSC.
Cu toții ne dorim să locuim în case frumoase, confortabile și mai ales sigure, în care să ne simțim protejați, așa că mi s-a părut util să știți și despre această variantă ecologică de izolare termică și fonică a caselor folosind plăci fibrolemnoase.
sa cumparam rumegusul presat de la nemti si sa exportam busteanul (bustean numit de catre organismele europene, marfa, nu resursa) la austrieci e noaptea mintii! Apare intrebarea: asa… pe ansamblu, romanii postdecembristi sunt mai incompetenti decat Ceausescu care era un pantofar analfabet?
Cu alte cuvinte: sper sa ***!
Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor
Se pot ignifuga ?
Buna ziua,
Puteti afla aici mai multe despre tipurile de placi fibrolemnoase, caracteristici si rezistenta la foc. De asemenea, tot pe acest site puteti intreba importatorul daca se mai pot face tratamente de ignifugare si in tara.
Toate cele bune!
Dna Mihaela apreciez munca dv la aceasta revista si informatiile pe care ni le furnizati.
Am citit multe articole frumoase, dar uneori parca prea dam „copy-paste” la unele care contin farte multa „poezie comerciala”.
Am simtit asta si in alte articole, are si publicitatea rolul ei in sistem, doar ca in acest articol parca prea pe necitite ati reprodus-o.
Va rog sa recititi putin „Lemnul are o putere mare de înmagazinare și reținere a căldurii. De fapt, este materialul din construcții cu cea mai mare putere de stocare a căldurii.” Ca persoana cu formatie tehnica cum vi se pare ca suna?! Cum stocheaza lemnul caldura??
Sunteti sigura la ce spuneti in paragraful din ghilimele? Si putem extinde si la alte afirmatii…
Imi place lemnul si nu contest calitatile lui, dar dintr-o data niste placi(din „deseuri”) daca sunt facute in Germania, mai aveau putin si ne rezolvau si de guturaiul din sezonul rece.
Da polistirenul are multe incoveniente, dar poate era corect sa faceti macar o referire si la diferentele de pret.
Ca sa nu mai vorbesc de preturile la care ni se „cumpara” busteanul comparativ cu preturile la care ne vand orice „rest, deseu” minune. Asa dupa cum bine spunea si Adrian in comentariul de mai sus.
Comparati cu cat se achizitioneaza(daca se face si asta) lana de oaie si cu cat ni se vinde materialul izolator fabricat din lana, s.a.m.d.
Imi cer scuze daca postarea mea deranjeaza. Nu vreau sa supar pe nimeni. Dar parca prea tot ce-i de „afara” e minune si noi romanii nu avem decat „rahaturi”.
A trait acest popor sute de ani in case de lemn si de pamant si vin acum strainii sa ne invete cum si din ce sa le facem…
Imi cer scuze inca o data si va doresc succes in tot ce faceti.
PS:
In acest articol afirmati ca lemnul este un bun izolator fonic, iar in articolul urmator, cel despre casele din lemn, afirmati exact invers….
Doamne ajuta si vremuri faine.
[…] din lemn asigură o mai bună izolație termică. Lemnul este un bun izolator termic și asta se vede și în interiorul unei case din lemn: este […]
[…] Citiți mai departe pe revistadinlemn.ro […]
Ahhh, suntr ca un caine care alearga dupa coada lui: ma plimb pe nu stiu cate site-uri, care fac referinta unul la altul (asta fiind «regele»), dar nici unul nu arata clar: ce format e produsul, de unde se cumpara si CAT COSTA!!
(«Ca la nebuni»…)
Buna ziua!
Noi suntem doar o revista destinata pasionatilor de lemn si celor care lucreaza in domeniu. Informatii despre pretul produselor din articol puteti afla de la Naturalpaint. Gasiti aici datele de contact ale distribuitorilor Naturalpaint din Romania si aici pagina de Facebook Naturalpaint pentru a-i contacta direct.
Toate cele bune!
[…] → Plăci fibrolemnoase pentru izolarea termică și fonică a caselor […]
[…] Citiți mai departe pe revistadinlemn.ro […]