Izolarea casei

Saltele de cânepă și iută pentru izolarea naturală și eficientă a casei

Firma Naturalpaint ne-a obișnuit deja cu produsele naturale de bună calitate pentru izolarea și finisarea casei. Vă amintiți probabil de plăcile izolatoare Gutex din fibră de lemn, cu rezistență foarte bună la foc. Pentru cei care nu au văzut încă testul, îl puteți urmări aici. Acum ne propune două produse noi de izolare termică, saltelele din fibre de cânepă și iută și lâna de cânepă. Produsele sunt naturale, au afect benefic asupra casei și a celor care locuiesc în ea și nu sunt cu nimic mai prejos comparativ cu materiale de top din domeniu.

izolație naturală cânepă și iută
casă în România izolată cu THERMO HEMP® COMBI JUTE sursă foto: Naturalpaint
Cânepa și iuta, plante industriale redescoperite

Cu ani în urmă, cânepa și iuta erau cultivate intens pentru obținerea firelor. Cele de cânepă se foloseau la țesutul hainelor și a învelitoarelor pentru pat, iar din cele de iută se făceau sfori, frânghii, se țeseau pânză de sac sau covoare. Apariția firelor artificiale a dus la înlocuirea treptată a celor naturale, mai dificil de obținut și mai scumpe. Întoarcerea spre natural, resimțită în ultima vreme în majoritatea domeniilor, a dus la redescoperirea firelor de iută și cânepă, dar și a posibilității folosirii lor și în alte domenii decât cel textil. Unul din aceste domenii este cel al izolării termice a construcțiilor.

Cânepa crește foarte repede, tulpina ei ajungând la 4 m în doar 100 de zile. Rădăcina, care pătrunde adânc în sol, o ajută să ajungă la surse de hrană inaccesibile în mod obișnuit unor plante anuale, de aceea nu are nevoie de îngrășăminte artificiale. Crește sănătos și nu este nevoie de pesticide pentru că se dezvoltă mai repede decât buruienile. Din tulpina lemnoasă se obțin, prin procedee și tehnici specifice, fibre flexibile. Prin natura ei, cânepa nu prezintă interes pentru dăunători, este foarte rezistentă la ciuperci și nu putrezește, ceea ce o face un foarte bun material de construcții.

Iuta este, ca și cânepa, o plantă anuală industrială folosită la obținerea fibrelor naturale. Din tulpina, care poate ajunge și ea la 4 m înălțime, se obțin fire aurii și mătăsoase de peste 3 m lungime, cu un diametru de 2,5 microni. Sunt fibre foarte folosite la nivel mondial, fiind a doua cea mai folosită fibră naturală, după bumbac. Una dintre utilizări este la obținerea sacilor pentru transportul alimentelor. Pentru că în alimentație există reglementări foarte stricte, acești saci sunt folosiți pentru un singur transport, după care ar trebui distruși. Compania THERMO HANF din Germania a avut ideea reciclării sacilor pentru a obține fibre folosite în compoziția materialelor izolatoare naturale.

O plantă minunată care poate salva planeta

THERMO HANF este o companie recunoscută în domeniul fabricării materialelor izolatoare naturale. A fost cea care a văzut calitățile deosebite ale cânepei și a început producerea materialelor de izolare încă din 2003. Din 2020, compania face parte din grupul olandez HEMPFLAX, recunoscut pentru preocuparea de a introduce cânepa în cât mai multe domenii. Ben Dronkers, cel care a pus bezele companiei olandeze în 1994, este de părere că această minunată plantă poate ajuta la salvarea omenirii.

Fabrica din Bavaria produce în continuare materiale naturale folosite la izolarea caselor. Saltelele din fibre de cânepă și iută THERMO HEMP® COMBI JUTE și THERMO HANF Stuffing Wool, o lână de cânepă care face posibilă izolarea termică și a zonelor mai greu accesibile sunt produsele cele mai căutate și mai apreciate. Ele pot fi găsite acum și în România datorită firmei Naturalpaint.

 THERMO HEMP® COMBI JUTE

Este un material de izolare termică sub formă de saltea obținut din fibre de cânepă și de iută. Cu ajutorul lui se asigură protecție termică excelentă, atât iarna, cât și vara. Are conductivitate termică scăzută și capacitate ridicată de stocare a căldurii. Datorită capacitații mari de absorbție a apei a fibrelor de cânepă, izolația contribuie la păstrarea constantă și la un nivel optim al umidității interioare.

Saltelele THERMO HEMP® COMBI JUTE au în compoziție 62,5% fibră de cânepă, 21,75% fibră de iută, 9% fibră suport polimer pe bază de PET și 4% sodă. Densitatea în vrac este de aprox. 37kg/m3, iar conductivitatea termică 0,039-0,040W/m.K.

Fibrele de polimer, numite și fibre de susținere, sunt adăugate pentru ca saltelele să rămână flexibile și astfel să revină la forma inițială după comprimare. Ele determină și aderența între fibrele naturale de cânepă și iută, saltelele fiind astfel stabile dimensional. Fibrele de polimer sunt materiale 100% reciclate.

Pentru rezistență la foc se adaugă sodă, adică carbonatul de sodiu. El nu reprezintă o problemă din punct de vedere ecologic, fiind folosit și în alimentația organică ca aditiv E-500, fără limită superioară. Stingerea focului este posibilă prin așa numita inhibare eterogenă, numit și efect anti-catalitic. Radicalii reacției de ardere sunt legați la suprafața granulelor de carbonat fin măcinat, devenind inofensivi, ceea ce duce la stingerea focului. Ca efect secundar, soda duce valoarea pH-ului la 12, ceea ce face ca saltelele să fie în clasa superioară de rezistență la mucegai (clasa 0).

Saltelele pot fi folosite pentru izolarea între căpriori și între grinzile de lemn, izolarea tavanelor, a pereților exteriori și a acoperișului (izolație sub structura de susținere), izolarea cavității pereților exteriori și interiori în construcții pe structură de lemn.

izolație naturală cânepă și iută

THERMO HANF Stuffing Wool, material de izolare pentru spații înguste

Lâna de cânepă este foarte utilă când apar spații înguste și greu accesibile. Izolează foarte bine spațiul dintre ramele ferestrelor și ale ușilor și zidărie, rosturile îmbinărilor de tip zidărie/lemn sau lemn/lemn, spațiile mici unde folosirea saltelelor este imposibilă. Este foarte eficientă la eliminarea punților termice în cazul caselor pasive sau a celor eficiente energetic. În zona de punte fibrele nu permit trecerea curenților de aer.

THERMO HANF Stuffing Wool conține 96% fibre de cânepă și 4% carbonat de calciu (retardant de foc). Fibrele de cânepă sunt libere și au lungimea cuprinsă între 50 și 160 mm. Conținutul de apă este de 10-12%, la o umiditate relativă a aerului de 65%. Rezistența la foc (conform test EN ISO 11925-2:2010) este B2, Clasa E (în conformitate cu EN13501-1:2007), ca și a saltelelor de cânepă și iută, iar temperatura maximă la care izolația poate lucra este de 160°C. Densitatea de umplere a golurilor este între 30 și 50 kg/m³. Fiind din cânepă, izolația nu atrage rozătoare și insecte, nu creează mediul pentru dezvoltarea ciupercilor și a mucegaiului și nu provoacă alergii.

Dacă vă doriți o casă sănătoasă, materialele oferite de Naturalpaint sunt o bună soluție. În gama de produse nu veți găsi doar izolații naturale ci și lut și var pentru tencuirea și vopsirea pereților sau ulei și ceară pentru lemn și piatră.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian