Trăim în era digitală și asta se vede pretutindeni, de la telefoane sau ceasuri ce-ți iau tensiunea și îți spun că mănânci prea mult zahăr, până la utilaje dintre cele mai sofisticate cu ajutorul cărora se pot reproduce identic sculpturi. Programele de calculator sunt peste tot în industrie, crescând productivitatea și reducând manopera. Nici domeniul lemnului, al mobilei, nu putea rămâne departe de aceste binefaceri ale lumii moderne. Apariția CNC-urilor a făcut ca operații precum tăierea, frezarea, găurirea , nutuirea să fie mult mai ușor de realizat iar precizia a devenit de ordinul micronilor. Echipamentele sofisticate și-au făcut apariția mai întâi în marile fabrici, acolo unde reproducerea identică a unui element de zeci și sute de mii de ori era esențială și productivitatea a contat. În timp însă producătorii de utilaje au dezvoltat programe și pentru fabrici mici sau chiar ateliere, „soft-uri” pentru o producție flexibilă, adaptabilă, de serie mică sau, de ce nu, înaltă. O soluție pentru astfel de fabrici mici este Atelierul Smart de la East European Trade (EET).
De ce v-ar tenta să aveți un atelier isteț? Pentru că:
- înseamnă economie de material și de manoperă,
- totul este interconectat – sistemul de manipulare, circularul, CNC-ul, mașina de aplicat cant,
- este perfect pentru producția la comandă,
- asezarea pe placă este optimizată, pierderile fiind minime,
- resturile pot fi prelucrate din nou în depozit,
- depozitul smart vă pregătește automat materialul atunci când nu lucrați.
Sistemul cuprinde un depozit de plăci automat Store-Master cu robot de manipulare. Pe langă procedurile complet automatizate, sistemul oferă o eficientizare foarte bună a spațiului de depozitare. Cu ajutorul lui veți ști în orice moment care este situația în depozit, stocul existent, plăcile programate pentru a fi prelucrate și resturile rămase în urma prelucrărilor.
Iată câteva dintre avantajele sistemului:
- controlul separarii plăcilor prin monitorizarea greutății valabil și pentru plăcile subțiri;
- înregistrarea datelor de operare și evaluare;
- software-ul ce se învață singur își optimizează mereu traseele în depozit
- utilizare eficientă a spațiului de joasă înălțime;
-
posibilitatea de a vă depozita materialul chiar și deasupra solului, într-un spațiuetajat;
- dispozitiv separare plăci;
- masurarea electronică a plăcilor;
- consum redus de energie;
- aspirare cu reglaj automat a dimensiunii și multe altele.
Depozitul de plăci este interconectat cu circularul de tăiat în pachet, cu mașina de aplicat cant și/sau cu CNC-ul. Conectarea cu aceste mașini nu este obligatorie, dar este posibilă. În cazul conectării acestora CNCul poate fi echipat cu un software CNC Nesting de ultimă generație, care reprezintă o soluție nouă și completă pentru mobilier individual. Folosind acest soft totul devine mult mai simplu, de la placă la mobilier fiind doar 3 pași.
De ce este potrivit acest sistem pentru producția de mobilier la comandă? În primul rând pentru că programul modifică dimensiunile unui desen aftat într-o bază de date – o bibliotecă digitală – adaptându-l cerințelor utilizatorului final. Adică se pot face și 1000 de dulapuri identice, dar mai mult, programul poate adapta desenul pentru nevoile fiecărui client, dulapul putând fi mai înalt, mai lat, mai lung, mai cum îl dorește clientul. Practic, din biblioteca digitală se alege modelul, se fac modificarile de dimensiune dupa noile cerințe, se alege numărul de bucăți ce se dorește a fi produse, dupa care soft-ul Better Nest face optimizarea complet automat.
Al doilea pas constă în poziționarea placii pe CNC pentru a demara prelucrările si începerea programului. Dacă ați ales un depozit de plăci Store Master placa va fi transportată și poziționată automat. Programul va face apoi toate prelucrările necesare: formatarea, găurirea în verticală și nutuirea, plus toate frezările pentru sistemul LAMELLO-P, un sistem elvețian de îmbinare ingenios, demontabil, reasamblabil, rezistent și elegant. Totul este automat, comandat de computer, rolul vostru fiind ajustarea operațiilor ce urmează a fi efectuate.
La final, nu vă rămâne decât să luați piesele de pe masa CNC-ului și să aplicați cantul sau elementele de îmbinare pentru care au fost făcute prelucrările.
Utilajele acestui sistem de gestionare, mai puțin depozitul de plăci, au putut fi văzute în acțiune la Târgul internațional de mobilă, echipamente și acesorii BIFE SIM, care a avut loc la Romexpo Bucuresti în perioada 13-17 septembrie 2017. Vă recomand pe fiecare să-l vizitați chiar dacă nu intenționați să faceți vreo achiziție imediată. Este vorba despre acumularea de informații despre ce produse ți se oferă și despre furnizorii cu care poți lucra.
NEXTEC a fost prezentat și la Brașov, la Expowood, pe 20 aprilie 2018. Pe pagina facebook a Expowood este și un film realizat la prezentarea utilajului.
Buna ziua
Pentru un uncepator in ale costructiei de mic mobilier, va rog sa-mi spuneti daca puteti ce utilaje sunt necesare. Este vorba de un mic atelier, fara pretentii, iar bugetul este de cca. 2000 euro.
Multumesc
Buna seara,
Sunt in plina documentare pentru un astfel de articol. Am sa va anunt cand se publica.
Toate cele bune!