Dacă vopseaua ce trebuie aplicată este vâscoasă primul gând este să o diluăm pentru a putea fi aplicată. Ideea nu este rea. Sunt lacuri și vopsele care, dacă nu sunt diluate corespunzător înainte de aplicare, vor produce o peliculă cu aspect de coajă de portocală. Există însă si alt tip de lacuri vâscoase unde nu diluția este soluția. Este vorba despre produsele tixotropice care au special o viscozitate mare. El pot fi aplicate pe verticală (laterale de mobilă, uși, ferestre, garduri, foișoare) fără să apară scurgeri de lac. Prin diluție pierd această proprietate. În plus, adaosul de solvent va duce la reducerea conținutului de substanță solidă (corp solid) iar stratul aplicat va fi subțire și sărăcăcios. Concluzia este că trebuie folosite așa cum sunt cu ajutorul unor pistoale de pulverizare sau al unor pompe speciale pentru astfel de produse. Să vedem ce modalități de pulverizare lacuri vascoase sunt.
Am ales să vă prezint acest lucru pe diverse nivele de dificultate ale aparaturii. Ideea este că nu este nevoie să fiți într-o fabrică pentru a putea face o aplicare de calitate a lacului pe produs. Am văzut de multe ori cum piese de mobilier sau alt fel de obiecte din lemn, făcute foarte bine, sunt stricate când se aplică lacul la final. Ceea ce vreau să spun este că puteți avea un pistol de pulverizare performant și dacă aveți un atelier în care lucrați singur. Există aparatură pentru toate nivelele și am să vă prezint în continuare 3 dintre posibilități.
1. Soluții de pulverizare materiale vascoase pentru ateliere, atunci când aplicarea se face ocazional, nu într-un flux continuu.
Materialele vâscoase au nevoie de presiune sau de o duză mai mare pentru a putea fi aplicate. Dacă se folosesc pompe de pulverizare această presiune este asigurată. În cazul în care folosirea produselor vâscoase este ocazionala investiția într-o pompă nu este însă rentabilă. Cea mai simplă soluție în acest caz este folosirea pistoalelor cu duze mari de 2,8 sau 3. Acestea permit materialului să iasă din pistol în condițiile în care presiunea aerului este de 4,5-5 atm. Folosirea unui aer comprimat cu presiune mai mare nu este o soluție pentru că duce la pierderi și la obținerea unei pelicule de slabă calitate.
Cei de la Sames Kremlin au găsit însă o rezolvare ingenioasă a problemei. Au combinat tehnologia de aplicare a materialelor prin cădere liberă cu cea prin presiune. Adică au creat într-un pistol obișnuit cu cană o suprapresiune care să împingă lacul afară din pistol.
La prima vedere pare același lucru cu creșterea presiunii despre care tocmai ce am spus că nu este o soluție, dar nu este așa. Dacă ar crește presiunea aerului comprimat, acesta ar crea un nor de particule fine și ar duce la pierderi mari de material (mult lac în atmosferă). De asemenea, din cauza jetului puternic de aer ar rezulta o peliculă vălurită.
În pistolul cu cupă presurizată propus de Falk Consulting – distribuitor Sames Kremlin – se realizează o suprapresiune în interiorul cupei cu ajutorul unui mic furtun care introduce aer comprimat. Suprapresiunea împinge lacul și-l obligă să iasă prin duza îngustă iar aerul comprimat cu presinea obișnuită de 4,5-5 atm îl transformă în particule fine. Acestea vor forma o peliculă întinsă, fără coajă de portocală și nevălurită.
Este o soluție foarte potrivită pentru cei care folosesc materiale vâscoase (ex. lacuri hidrodiluabile pentru exterior) la un nivel de atelier. Rezultatul va fi unul foarte bun comparativ cu investiția.
2. Pulverizarea produselor vâscoase în cazul producției constante.
Soluția Falk Consulting în acest caz sunt pompe airmix Sames Kremlin cu raport de compresie mare. Pentru aplicarea unui material vâscos este nevoie de o presiune minimă de 70 barr. Pentru pompe acest lucru înseamnă un raport de compresie de min 15:1.
Principiul este următorul: produsul cu viscozitate mare este împins printr-o duză foarte mică ceea ce duce la preatomizarea lui. Cu cât mai fină este această preatomizare cu atât mai bine va arăta pelicula la final.
Pulverizarea poate fi făcută și cu sisteme airless sau normale, dar sistemul airmix este recomandat pentru avantajele sale. Airmix este un sistem de aplicare marca Sames Kremlin care însumează calitățile celorlalte două sisteme. Spre deosebire de airless sistemul airmix are raza duzei reglabilă ceea ce permite o reducere importantă a pierderilor. Sistemul este foarte potrivit pentru aplicare pe suprafețe înguste cum este cazul ramelor de fereastră.
La airless modificarea razei se face numai prin schimbarea duzei. Este n sistem potrivit pentru aplicare pe suprafețe mari, când riscul de pierderi este scăzut iar productivitatea este importantă. La noi sistemul airless este puțin folosit (aprox.10% din total) din cauza specificului producției (mobilier, elemente înguste, ferestre, etc).
3. Aplicarea cu linii automate și roboți de pulverizare
Este modul în care se face aplicarea în fabrici unde volumul productiei este foarte mare. Pulverizarea este parte a unei linii de finisare unde obiectul intră finisat în alb și iese gata de ambalat.
Principiul rămâne același de la pompe, adică este nevoie de un sistem care să poată „împinge” lacul vâscos. Este vorba tot de raport de compresie și de duze cât mai mici pentru pulverizări cât mai fine. Se folosesc în general pistoale airmix și numai când este vorba de suprafețe mari se folosesc airless.
În cazul liniilor de finisare nu este vorba numai de pistoale ci de configurarea întregii linii. Se ține cont de parametrii precum dimesiunea obiectelor, tipul materialelor de finisare, timpul de uscare, viscozitatea, etc. Pistoalele sunt montate pe brațe automate (roboți) care fac mișcări de rotație, translație sau mișcări care reproduc forma obiectului (roboți antropomorfi). Liniile de finisare sunt specifice fiecărui producător fiind realizate practic ca un costum la comandă.
În concluzie, indiferent de dimensiunile producției trebuie știut că o peliculă arată cu atât mai bine cu cât materialul ce se aplică este mai fin divizat (duza este mai mică). Mărimea duzei este invers proporțională cu presiunea aplicată si cu cât produsul este mai vâscos cu atât presiunea trebuie să fie mai mare.
Adaugă comentariul