Tehnici de Finisare

Defecte de finisare – Scurgeri de lac

Termenul scurgeri de lac, sau scursuri cum sunt numite în producție, se foloseste pentru acele scurgeri de material sub formă de picături, pe canturile panourilor sau pe lateralele mobilei montate, care se usucă sub această formă. Ele pot fi îndepărtate prin șlefuire, dacă apar la straturile intermediare, dar devin o problemă cand apar la stratul final. Cauzele apariției defectului pot fi folosirea unui material necorespunzator, pregătirea greșită a materialului pentru aplicare, defecte ale pistolului de aplicat sau folosirea lui incorectă, utilizarea greșită a liniei de finisare.

scursuri-1-side1

Când obiectul pe care se aplică lacul este la verticală atunci riscul apariției scurgerilor de material este foarte mare. Este cazul finisării lateralelor mobilei asamblate, a ferestrelor, a elementelor strunjite. Pentru astfel de aplicări există materiale tixotropice. Tixotropia, conform DEX, este transformarea reversibilă a unui gel în lichid sub influența unei acțiuni  mecanice. Materialele tixotropice au aspect de gel și se comportă bine în verticală, putând fi aplicate cantități mari fără să apară scursuri. Dar dacă sunt diluate peste recomandările din fișele tehnice își pierd această proprietate.

scursuri-2-side

În fișele tehnice și în tehnologii există indicații de pregatire pentru aplicarea produselor și caracteristicile produsului la aplicare. Este menționată cantitatea de diluant ce trebuie adăugată, faptul că această cantitate depinde de temperatură și viscozitatea produsului la aplicare. Dacă viscozitatea de aplicare este mai mică decât cea recomandată (s-a adăugat o cantitate de diluant prea mare) există riscul apariției scursurilor.

 

Uneori scursurile pot apărea din cauza duzei pistolului de aplicat. Prin duza pistolului trebuie pulverizat diluant dacă, după aplicare, rămane o perioadă scurtă în repaos, iar la final duza trebuie foarte bine spălată și lăsată în diluant până la următoarea utilizare. În timp, duza se uzează și se poate mări, lăsând să treacă o cantitate mai mare de produs și astfel apar scurgeri. În acest caz, duza trebuie schimbată.

Scursurile pot apărea și dacă pistolul este prea aproape de obiect sau nu este așezat în poziția corectă (în cazul roboților de pulverizare) sau banda transportoare se deplasează cu viteză prea mică.

scursuri-3-side

Finisare ferestre cu lacuri profesi...
Finisare ferestre cu lacuri profesionale

Când scursurile au apărut pot fi îndepărtate prin șlefuire. Pentru a nu deteriora toată suprafața, este bine să se îndepărteze, cu grijă, surplusul de material întărit cu o racletă metalică (țicling, cum este cunoscut în fabrică). După îndepărtare se face șlefuirea normală între straturi.

Dacă ai astfel de probleme și vrei să afli mai multe despre cauze și soluții, scrie-ne în zona de comentarii de la sfârșitul articolului și îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Mai poți afla cauzele și soluțiile în cazul altor defecte:

Coaja de portocală

Bule de aer. Înțepături în peliculă

Cratere/Ochi de pește (fish eye)

Crăpături în peliculă

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter