Dacă ai un mic atelier și lucrul cu lemnul este un hobby sau ești un gospodar care face cam tot ce este necesar pe lângă casă, a avea o sculă cu care să tai lemnul este mai mult decât un moft, este o necesitate. Având în vedere mulțimea de scule electrice de mână, puțini rămân la vechiul fierastrau manual, preferând varianta lui electrică. Pentru a tăia lemnul există variantele fierastrau circular, fierastrau pendular sau fierastrau sabie. Presupunând că nu ai posibilitatea să le cumperi pe toate trei – știm cu toții că o sculă bună nu e tocmai ieftină – pe care să-l alegi pentru a rezolva mare parte dintre lucrările ce țin de tăierea lemnului? Pentru ce este potrivit fiecare și cu ce ar putea fi înlocuit?
Pe scurt despre circularul electric
Un circular este un fierastrau puternic cu ajutorul căruia se decupează lemnul masiv sau panourile derivate din lemn pentru a fi aduse la dimensiunile dorite. Face numai tăieturi drepte, în sensul de linie dreaptă, neputând fi folosit pentru a tăia linii curbe. Poate face taieturi la unghi în măsura în care discul poate fi înclinat. Înclinația maximă este de 45ºC. Este potrivit pentru tăierea părților componente pentru a face un obiect de mobilier, pentru a tăia lemnul pentru pardoseală sau pentru un perete decorativ.
Tăierea se face cu ajutorul unui disc cu dinți ascuțiți care se învârtește. Pe măsură ce discul se rotește dinții pătrund în lemn și îl taie. De la această mișcare circulară vine și numele sculei. Pentru a tăia în siguranță circularul trebuie să stea pe o masă stabilă sau un alt suport fix și sigur. Nu trebuie să țineți piesa cu o mână și circularul cu cealaltă pentru că tăierile nu vor fi de calitate, iar riscul de accidentare este foarte mare.
Pentru a face tăieri de calitate, cu aspect curat, trebuie respectate câteva reguli:
- adâncimea de tăiere și unghiul se ajustează înainte de începerea tăierii
- linia de tăiere se marchează cu un creion sau un marker
- piesa va fi tăiată cu fața în jos pentru a obține o taietură curată și netedă
- se pornește întâi discul în gol și este lăsat să se rotească până ajunge la viteză maximă. Numai după aceea se intra în lemn. La final, discul se scoate din lemn numai după oprirea completă.
- în timpul tăiarii se avansează încet pe linia marcată. Se evită astfel blocarea discului
- În timp discul va avea nevoie să fie ascuțit. Dinții trebuie ascuțiți în mod egal. Ascuțirea nu trebuie amânată pentru a nu avea tăieturi de slabă calitate.
Ce este un pendular? Când îl folosim?
Un fierastrau pendular este o sculă utilă atât pentru un tâmplar cât și pentru un gospodar priceput. Este o sculă electrică care taie cu ajutorul unei lame zimțate ce are o mișcare sus-jos. Este un fierastrau cu ajutorul căruia poți tăia linii curbe, lucru pe care nu-l poți face cu un circular. Poate fi folosit pentru a decupa modele sau a tăia linii curbe precise în lemn, placaj sau alte plăci derivate din lemn. Asta nu înseamnă că nu poate face și orice fel de tăieri drepte.
Pendularul poate fi folosit pentru a tăia lemn, dar și plastic sau metal. Dacă puterea mașinii este cea care determină ce tip de material se taie și grosimea lui, finețea tăierilor depinde de tipul lamei. O lamă cu un număr mai mic de dinți/cm este foarte potrivită pentru tăieri mai grosiere, cum este cea a cherestelei. Cu lamele cu un număr mai mare de dinți/cm se obțin tăieri fine. Lamele cu dinți mici și deși fac tăieri curbe foarte precise, în timp ce cele cu dinți foarte deși taie linii curbe foarte strânse.
Și viteza cu care se mișcă lama este importantă. Dacă viteza este foarte mare și lama foarte fină lemnul se poate arde. De aceea este bine să se găsească cea mai bună combinație între tipul lamei și viteza de lucru astfel încat să se obțină tăieri fine și corecte, fără margini arse.
Fierăstrău sabie: mod de funcționare, utilizări
Fierăstrăul sabie este scula constructorului sau a gospodarului. Seamănă foarte mult ca mod de funcționare cu pendularul fiind însă mai ușor de manevrat. Tțierea se face tot cu ajutorul unei lame care are o mișcare de du-te vino, pe orizontală în acest caz. Forma sculei permite utilizatorului folosirea ei în unghiuri dificile, în spații strâmte sau la nivelul pardoselii. Este ușor de controlat atunci când trebuie făcute tăieri din poziții incomode (de pe o scară) sau tăieri deasupra capului.
Este o sculă puternică ce poate fi folosită pentru tăierea lemnului, a metalului și aluminiului (cuie, piroane, țevi) sau PVC-ului. Cu lame special tratate și acoperite poate tăia chiar și piatra.
Poate fi folosit în curte, la curățarea copacilor de uscături sau pentru tăierea unor ramuri. Este util când se fac remodelări sau demolări în casă, fiind ușor de manevrat și putând pătrunde în cele mai dificile și ciudate locuri. Datorită manevrabilității este scula perfectă pentru tăierea țevilor din pexal sau alt tip de plastic sau material nu foarte dur, atunci când se face înlocuirea lor.
Fierăstrăul sabie și pendularul par foarte asemănătoare. De ce ai avea nevoie de amândouă?
În timp ce pendularul este folosit pentru a tăia linii curbe sau a decupa diverse forme, fierăstrăul sabie este o sculă mai brută folosită pentru lucrări dificile, de tipul tăierilor ramelor de uși sau a ferestrelor atunci când se fac remodelări sau demolări.
Pendularul este o sculă pe care nu o folosești în fiecare zi, dar dacă ai nevoie să tai un cerc pe un blat de bucătărie sau să decupezi un model cu el o vei face cel mai bine.
Fierăstrăul sabie este însă scula de care poți avea nevoie zilnic dacă ești genul gospodar sau dacă ai în plan să schimbi ferestrele, să modifici o ușă sau să mansardezi podul. Cu el poți tăia atât lemnul cât și cuiele sau piroanele din el, poți ajunge în locuri greu accesibile sau poți tăia din poziții dificile. E util dacă ai de înlocuit țevi, dar și dacă ai de curățat copacii din grădină.
Deci, cum aleg?
Aleg în funcție de ce am de facut. Dacă hobby-ul este să meșteresc câte un mic mobilier atunci e nevoie de circular și pendular. Circularul este puternic și exact, dar nu taie curbe, problemă pe care o poți rezolva cu pendularul. Dacă ești nevoit să cumperi o singură sculă atunci alegerea este pendularul. Cu el poți tăia și drept, chiar dacă îți va lua mai mult timp. Iar dacă este vorba de hobby cu siguranță nu vei avea nevoie de tăiat plăci foarte mari sau foarte groase astfel încât să ai nevoie de putere.
Pentru genul gospodar, care mai construiește, schimbă uși, ferestre sau reamenajează interiorul, alegerea este fierăstrăul sabie. Chiar dacă ai mai puțin control și precizie, comparativ cu celelalte tipuri de fierastrau, este eficient si versatil.
Iar dacă, dintre toate tipurile, trebuie să alegi unul singur, majoritatea meșterilor recomandă pendularul atunci când este vorba de activități de hobby, proiecte DIY și gospodărie. Indiferent care este alegerea ta eu îți urez să ai spor. Succes!
Adaugă comentariul