De-a lungul timpului am oferit informații privind finisarea lemnului, materialele și tehnologiile folosite, problemele ce pot apărea și defectele de finisare. Am folosit de multe ori, datorită experienței acumulate în anii de lucru cu materiale de finisare, termeni tehnici specifici fără să mă gândesc că nu sunt cuvinte uzuale sau că unele au alt sens în finisare față de cel unanim acceptat. Sunt termeni pe care îi găsiți de multe ori pe etichetele cerurilor, uleiurilor, al lacurilor și vopselelor din magazinele de profil. Pentru cei aflați în poziția de începători pasionați de lemn, care doresc să folosească aceste informații în proiectele lor, termenii pot crea confuzii și da naștere la întrebări ( Grundul colorează? Pot vopsi cu lac? Care este diferența dintre lac și vopsea?). Îmi propun ca în continuare să explic pe scurt acești termeni făcând și trimiteri către articole din revistă unde găsiți produsul sau operația descrisă pe larg. Pentru a fi mai simplu de urmărit termenii au fost așezați în ordine alfabetică.
Antichizare
O serie de operații care duc la obținerea unui obiect sau a unui mobilier cu aspect vechi. Pentru antichizare sunt folosite atât tehnici care se aplică lemnului pentru a-l face asemănător cu cel învechit în mod natural (loviri, zgârieri, teșiri), cât și materiale care dau patina specifică trecerii timpului. Există diverse tehnologii de antichizare și veți găsi câteva dintre ele în articolul dedicat acestei operații.
Baiț
Soluție de colorare cu ajutorul căreia se colorează lemnul astfel încât desenul lei natural să fie vizibil. Este un mod de colorare transparentă a lemnului, fibra rămânând în continuare vizibilă. Pentru astfel de materiale se mai folosește și termenul de tinta, împrumutat din italiană.
Coajă de portocală
Aspect vălurit al peliculei de lac sau grund, asemănător cu coaja de portocală. Este un defect de finisare care poate apărea din diverse cauze: materialul aplicat este prea gros (diluție insuficientă), presiunea aerului comprimat din pistol prea mare, temeperatura diferită la aplicare între lac și lemn. Pentru ca pelicula să fie din nou întinsă acest strat trebuie îndepărtat prin șlefuire și aplicat un altul. Despre coaja de portocală găsiți mai multe informații aici.
Corp solid
Termen folosit pentru a denumi conținutul în rășină solidă a unui lac, vopsea sau alt produs de finisare. Aceste produse sunt încă din fabricație diluate cu apă sau solvenți organici. După aplicare apa și solvenții se evaporă, iar pe lemn rămâne rășina solidă. Acest termen, care se găsește menționat în fișa tehnică sau pe eticheta produsului, arată cât material va rămâne pe lemn sub formă de peliculă (rășina) și cât se va evapora (apa sau diluantul). Conținutul de corp solid se exprimă în procente și este unul dintre termenii care arată calitatea unui produs de finisare. Un corp mai mare înseamnă un produs mai bun.
COV (VOC) Compuși organici volatili
Cantitatea totală de solvenți organici din lac, grund sau vopsea care se evaporă și ajunge în mediul de lucru sau în atmosferă prin sistemele de exhaustare. Este exprimat în procente și este menționat întotdeauna pe etichetă. Despre compușii organici volatili și influența lor asupra mediului găsiți informații aici.
Cupa viscozimetrică
Instrument cu care se măsoară viscozitatea lacurilor, vopselelor sau grundurilor. Viscozitatea indică timpul, în secunde, în care o cantitate de material iese prin orificiul (duza) unei cupe. Viscozitatea este un indicator care se găsește în fișa tehnică a produsului și poate fi verificat cu ușurință (spre deosebire de corpul solid a cărei determinare este mult mai dificilă). Cu ajutorul cupei se verifică și viscozitatea de aplicare a acestor produse, după amestecarea lor cu solventul recomandat. Viscozitatea de aplicare este un parametru recomandat de producător și se află în fisa tehnică sau pe eticheta de produs. Este unul dintre parametrii care ne ajută sa evităm apariția aspectului de coajă de portocală.
Dispersie
Amestec în echilibru dintre un component lichid și particule fine de material solid. De exemplu, adezivii PVA (poliacetat de vinil), de tip aracet, sunt dispersii apoase.
Vopsea/lac pigmentat opac prin care nu se poate vedea desenul natural al lemnului. Emailul nu este transparent.
Glaze
Material pentru colorarea și patinarea lemnului. Glaze-urile sunt de mai multe feluri și se folosesc de obicei pentru a da un aspect antichizat lemnului sau pentru a realiza efecte speciale pe lemn.
Gloss
Gloss = Grad de luciu. Arată capacitatea peliculei de a reflecta lumina. Pelicula, indiferent dacă este transparentă sau opacă, poate fi lucioasă sau mată în funcție de cât reflectă lumina. Cantitatea de lumină reflectată poate fi măsurată iar rezultatul se exprimă în numere de la 0 la 100, 0 însemnând o peliculă foarte mată, fără niciun fel de luciu, iar 100 o peliculă foarte lucioasă. Există lacuri și vopsele cu diverse grade de luciu. Un obiect poate fi lăcuit chiar dacă nu are niciun fel de luciu. Lipsa luciului nu înseamna că lipsește lacul. Există lacuri cu grad de luciu sub 5 care nu au niciun fel de strălucire, care protejează lemnul fără să-i afecteze aspectul natural.
Grund
Strat de material de finisare cu foarte bune proprietăți de acoperire, aderență și șlefuire, aplicat direct pe lemnul colorat sau nu. Este suportul pe care se aplică stratul de lac final. Un sistem care conține grund și lac/vopsea permite obținerea unei calități superioare a peliculei. Este modul în care se face finisarea lemnului în fabrici. În cazul proiectelor DIY nu este întotdeauna obligatorie folosirea lui.
Întăritor/Catalizator
Componenta B a lacurilor/grundurilor/vopselelor în două componente. În urma reacției dintre componenta A (grund/lac/vopsea) și catalizator se formează pelicula.
Lâna de oțel
Material abraziv foarte fin care este de fapt un șpan foarte fin de oțel cu aspect de lână trasă la darac. Se folosește pentru șlefuiri de finețe pentru a crea diverse efecte speciale. De exemplu este folosită pentru a îndepărta patinele de învechire a lemnului astfel încât acestea să rămână numai în anumite locuri. Fiind foarte fină îndepărtează patinele fără a zgâria stratul de lac sau vopsea.
Lac
Material de finisare transparent, aplicat ca strat final de finisare. Ca și vopseaua (emailul) conferă proprietăți superficiale peliculei: tușeu plăcut, rezistențe mecanice și chimice, grad de luciu.
Metamerism
Schimbarea aparentă a nuanței unei culori în funcție de sursa de lumină, naturală sau artificială dată de bec sau de lampă de neon.
Over-spray
Cantitate de material rezultată în urma pulverizării care nu se depune pe obiect rămânând în mediul de lucru. Acest material este pierdut, iar un pistol sau sistem de aplicare prin pulverizare este cu atât mai performant cu cât această cantitate este mai mică.
Patină
Material de finisare folosit pentru a crea diverse efecte pe lemn sau mobilă: antichizare, marcarea porilor lemnului, ușoare accente aurii sau argintii, etc.
Pot-life
Așa cum ați văzut mai sus există materiale de finisare din două componente. Timpul în care poate fi folosit amestecul fără ca reacția dintre cele două să înceapă, modificându-i astfel proprietățile, se numește pot-life sau timp de viață. După acest timp amestecul își modifică proprietățile și începe să fie mai gros, mai puțin fluid. În această fază nu mai poate fi folosit chiar dacă este diluat pentru a ajunge la viscozitatea inițială.
Shellac
Rășină naturală de culoare portocalie, secretată de o specie de insecte din India și Indochina. Dizolvată în solvent organic formează lacul cu același nume. În link-urile ce urmează găsiți pe larg informații atât despre lacul în sine cât și despre frech polish, metoda de aplicare astfel încât să se obțină suprafețe lucioase cu un aspect mătăsos deosebit.
Tixotropie
Proprietatea unor materiale peliculogene de a avea viscozitate scăzută sub agitare și mare în repaos. Lacurile cu această proprietate sunt aplicate cu ușurință pe verticală fără riscul apariției scurgerilor de material. Aspectul este de lac foarte gros fără să aibă obligatoriu și corp solid mare. Viscozitatea acestor lacuri nu poate fi determinată cu ajutorul cupei viscozimetrice. Un exemplu de astfel de lacuri sunt cele hidrodiluabile pentru exterior.
Sper să vă fie de ajutor aceste explicații. Dacă aveți prieteni care s-au „împiedicat” de astfel de termeni ajutați-i distribuind articolul. Dacă aveți completări sau întrebări lăsați-le în zona de comentarii.
E dragut site-ul pentru cineva care se multumeste cu o lectura de specialitate.
Inceteaza a mai fi dragut pentru cineva care chiar cauta o solutie pentru problemele sale, din perspectiva unui producator de mobilier.
Domnilor si doamnelor, incercati sa furnizati informatii, preturi despre putinii furnizori de solutii, servicii pe o piata atat de saracacioasa cum e cea romaneasca.
Si aici ma refer la chestiuni foarte simple:
1) Cum pot vopsi un front de mdf daca nu detin – si nu intentionez sa – utilaje?
Global Design (poate Accesoria Group, poate NetFront) o sa zica revista din lemn. Wrong, dureaza mult (5 saptamani) si gresesc des (corectiile se realizeaza in alte 5 saptamani). Oferiti alternative.
2) Cum pot realiza prototipuri de mobilier de lemn masiv sau mixt?
Exista ateliere serioase in Ro care sa poata lucra dupa un proiect trimis via mail?
3) Furnizori de feronerie decenta.
Buna ziua.
Lipsa de informatii din domeniu ne-a condus spre aceasta revista. Incercm sa oferim cat mai multe date tehnice si noutati comerciale, dar din pacate nu avem acces la toate informatiile. Preturile sunt cel mai greu de oferit deoarece producatorii sau importatorii prefera sa discute direct cu clientii considerand ca fiecare cerere are specificul ei. De fiecare data insa, atunci cand prezentam un produs al unei firme, dam si datele de contact pentru ca cititorii sa poata discuta pentru a afla ceea ce ii intereseaza.
In legatura cu temele sugerate am sa incerc sa va sugerez cateva solutii, poate va sunt de ajutor.
1. Pentru fronturi din MDF ati mentionat marii producatori. Ei au contracte stabile care au prioritate si acesta este un motiv care mareste timpul de asteptare. Dar exista si producatori mai mici sau firme care vopsesc pentru terti. In gasiti peste tot in tara. Cel mai simplu este sa contactati distribuitorii de produse de finisare profesionale din zona dumneavoastra (ICA, Sirca, Sayerlack, Renner, Milesi, etc). Ei va vor indruma catre astfel de firme.
2. Pentru prototipuri puteti apela la grupurile existente pe retelele de socializare: Woodworking Romania, Carpenters, Grupul tamplarilor in lemn masiv, etc. Spuneti ce doriti si de unde sunteti si cu siguranta veti gasi ateliere sau mici fabrici care sa va faca prototipul. Sunt multi tamplari foarte priceputi care lucreaza foarte bine si dupa proiecte primite prin email.
3. Probabil cand spuneti feronerie decenta va referiti la pret. Stiu cativa producatori de mobilier de baie si bucatarie care, pentru a avea un pret mai bun la feronerie, o aduc direct de la firme producatoare din Europa sau China. In Romania gasiti Blum, Hafele, Salice, Esor, ca marci straine, dar sunt si firme producatoare romanesti (Ferochim Targu Mures, de exemplu).
Sper sa va fi fost de folos.
Toate cele bune!
Multumim, ar fi si mai complet articolul daca s-ar adauga denumirile in engleza (grund – sanding sealer) si explicat putin diferenta ( varnish – polish)
Multumesc si eu. O idee foarte buna! Am sa fac completarile.
Toate cele bune!
Puteti face o etapizare a lucrarilor in functie de lelementul vizat? mai multe variante.
Buna seara!
Nu inteleg la ce anume va referiti. Despre ce lucrari este vorba si la ce element va referiti?
Daca imi dati mai multe informatii va raspund cu drag.
Toate cele bune!