Finisare DIY Tehnici de Finisare

Vopsim sau lăcuim? Diferența dintre lac și vopsea

Din întrebările voastre am înțeles că există o confuzie în ceea ce privește aceste materiale și rolul lor în acoperirea lemnului. Diferența dintre lac și vopsea înseamnă în primul rând diferența dintre a vedea sau nu desenul natural al lemnului. Uneori, faptul că știi bine unele lucruri nu te face un bun profesor. Fiind termeni cu care sunt foarte obișnuită uit că nu toată lumea știe ce înseamnă și nu explic lucruri elementare. Încerc să remediez greșeala acum, iar pe cei pentru care aceste lucruri sunt deja înțelese îi rog sa fie înțelegători. Ajungem noi și la lucruri mai complicate. 🙂

Vrem să se vedă desenul natural al lemnului sau nu?

La această întrebare se reduce diferența dintre lac și vopsea. Dacă vrem să vedem fibra lemnului, desenul lui natural și vrem să fie protejat împotriva zgârierii, lovirilor, pătărilor, atunci vom folosi lacul. Dacă dimpotrivă, vrem să acoperim lemnul, atunci se folosește vopseaua. Adică, prin lac se vede lemnul, iar prin vopsea, nu.

De ce să acoperi lemnul? Pentru că nu tot lemnul este stejar sau nuc și unele elemente din lemn au colorații, pătări, noduri sau alte defecte pe care vrem să le acoperim. Sau pentru că pur și simplu ne place mobila colorată. Atunci când lemnul se vopsește, efectul nu este același ca la vopsirea unui panou de MDF sau a unei bucăți de plastic sau tablă. Lemnul absoarbe vopseaua, iar rezultatul nu este o suprafață total lisă. Desenul lemnul continuă să se ghicească sub stratul de vopsea, iar dacă sunt folosite și materiale care marchează porii sau accentuează desenul – cum sunt patinele – atunci efectul este foarte interesant. Așa că, nu trebuie să pornim de la ideea că, dacă iubești lemnul, nu trebuie să-l ascunzi. El este tot acolo și uneori valoarea lui chiar crește prin vopsire.

Deci, lacul se folosește când vrem să lăsăm la vedere fibra lemnului și desenul lui natural, iar vopseaua, când vrem ca suprafața să fie opacă, iar desenul lui să nu mai fie vizibil.

diferenta dintre lac si vopsea
sursa foto: cathypaul.co
Putem colora lemnul fără a coperi fibra

Cineva m-a întrebat cum poate fi lemnul și colorat și transparent. Este posibil dacă colorarea se face cu ajutorul baițurilor care sunt soluții pe bază de coloranți solubili. Aceștia se dizolvă în apă sau în solvenți organici și colorează fibra lemnului în profunzime, fără să acopere desenul, ca în cazul vopselelor. Este la fel cum se colorează firul de bumbac sau de lână.

În urma colorării, desenul lemnului va fi pus și mai mult în evidență prin absorbția diferențiată a baițului. Sunt persoane cărora nu le sunt pe plac diferențele de culoare pe suprafața lemnului și vor o colorare foarte uniformă. Uniformizarea se face, de obicei, cu riscul pierderii transparenței. Prin folosirea materialelor de colorare mai puțin transparente obținem o colorare uniformă, dar fibra lemnului nu mai este la fel de vizibilă. Nu spun că este rău sau este bine. Fiecare vede „frumosul” în felul lui. Vreau să știți doar că un material viu ca lemnul nu poate fi și perfect uniform și expresiv.

După colorarea și uscarea baițului se aplică lacul ,iar finisajul obținut va fi perfect transparent, dar colorat așa cum vă doriți: nuc, stejar, cireș, mahon, palisandru, etc.

Grundul nu are legătură cu transparența. Nu este similar celui aplicat pe tabla de pe casă

Grundul a mai fost subiectul unui articol în care vă spuneam de ce este el necesar. Faptul că denumirea este similară cu produsul folosit pentru a proteja tabla împotriva ruginirii, înainte de a aplica vopseaua, îi duce pe mulți cu gândul la un produs colorat.

Grundurile pentru lemn pot fi transparente sau colorate și se folosesc ca strat (straturi) intermediar(e) între lemn (colorat sau nu) și stratul final de lac sau vopsea. Este folosit pentru că are unele calități care fac ca mobila sau obiectele finisate să arate mai bine.

În concluzie, un ciclu de finisare transparentă cuprinde baiț (numai dacă vrem ca fibra să fie colorată), grund transparent și lac. Iar unul de finisare opacă, grund colorat și vopsea. Se renunță la grund numai dacă lacul are proprietăți si de lac și de grund. Există astfel de produse, mai ales în cazul celor de bricolaj. În acest caz stratul de grund este înlocuit cu unul de lac (se aplică 2-3 straturi succesive de lac).

În toate aceste cicluri pot interveni și alte materiale (impregnanți, izolatori, patine) care conferă anumite proprietăți sau efecte ale finisajului.

diferenta dintre lac si vopsea
sirsa foto: fromyosunewithlove.com
Când și de ce se poate da lac peste vopsea

Vopseaua, ca și lacul, are proprietăți superficiale: rezistență la zgâriere și la loviri, rezistență la pătări, tușeu plăcut. De aceea este considerată strat final și nu mai este nevoie să fie acoperită cu alt material.

Sunt însă situații când poate fi recomandată aplicarea unui strat de lac peste cel de vopsea. În general, acest lucru se face atunci când există riscuri mari ca vopseaua să fie zgâriată. Aplicând un strat de lac deasupra, chiar dacă se zgârie, este mai puțin vizibil, iar stratul de vopsea rămâne intact.

Un alt motiv pentru care se aplică lac peste vopsea este pentru a da profunzime finisajului. Se folosește în cazul produselor cu luciu înalt (foarte lucioase). Când peste vopsea se aplică 1-2 straturi de lac lucios, luciul peliculei este mai frumos și mai profund.

Sper ca de data aceasta să fi fost mai explicită. Dacă nu am reușit sau credeți că aveți nevoie de informații suplimentare, vă rog să lăsați comentariile și întrebările mai jos, în spațiul dedicat. Dacă îl considerați însă suficient de limpede pentru a le lămuri și altora neclaritățile, îl puteți distribui.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

24 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna seara. Dupa ce am citit randurile de mai sus s-a facut mai multa lumina in capul meu. Am inteles rolul baitului, urma sa va intreb de rolul lacului dupa vopsire, am inteles. Singura nebuloasa ramane grundul. Iau un exemplu la modul general: daca am niste scanduri din care vreau sa-mi fac niste polite in camara, dupa mine, iau o cutie de vopsea, le vopsesc si gata. In care situatii folosesc grundul inainte? Nu este suficient vopseaua direct pe lemn? Multumesc mult pt. articolele dumneavoastra.

  • Buna seara.
   Se poate si fara grund. Am scris de altfel ca, pentru proiecte de bricolaj, nu este nevoie sa facem asa cum se face in fabrici. Finisarea in fabrica este mult mai pretentioasa, cu etape mai multe si produse care cresc calitatea finala a peliculei. Grundul este un material care are aderenta mai buna la lemn, corp mai mare (rasina care ramane pe lemn dupa evaporarea solventului), se slefuieste mai bine. Pentru ca o pelicula sa arate foarte bine si sa fie foarte placuta la atingere este nevoie de 2-3 slefuiri intermediare. Acest lucru este posibil prin aplicarea grundului. Practic, peste bait se aplica un strat de grund, se lasa sa se usuce, dupa care se slefuieste, se desprafuieste si se da urmatorul strat. Daca grundul nu ar avea grosime suficienta nu ar mai ramane nimic pe placa iar daca nu s-ar slefui usor nu s-ar obtine suprafete foarte placute la atingere. Dupa ce s-a abtinut o suprafata neteda si frumoasa se aplica stratul final de lac care are proprietati superficiale, nu se zgarie, e rezistent la loviri, nu se pateaza, are tuseu placut, are sau nu luciu, etc.
   La proiectele DIY nu este nevoie sa se ajunga la perfectiunea din fabrica. In plus, produsele sunt facute sa fie mai simplu de folosit. Nu mai este nevoie de atatea operatii intermediare si nici de atatea produse. In cazul dumneavoastra este suficient sa dati 2-3 straturi de vopsea fara alte materiale.
   Sper sa nu ma fi pierdut din nou in amanunte si nici sa nu fi folosit termeni imposibil de inteles. 🙂
   Toate cele bune!

 • Eu am folosit in diverse ocazii pentru lemn folosit in exterior sau si in interior , un grund incolor de la DUFA,acum mai multi ani , nu stiu daca mai exista sau ce inlocuitor are dar la proprietati, in afara faptului ca inchidea porii lemnului( in felul acesta dupa slefuiri lemnul nu a mai inglobat atat de mult lac incolor, ce am folosit eu , DYO YAHTMARINE lucios, cu 2 straturi am avut super calitate ), dar grundul mai avea inscriptionat la calitati si tratamentul lemnului impotriva fungilor,carilor si a mucegaiului albastru …. astea m-au incantat pe mine …. si mai ales consumul mic de lac . Oare am procedat bine si acum cand am de gand sa mai fac niste lucrari mai gasesc aceleasi produse sau exista altele similare ???

  • Buna seara!
   Da, ati facut bine. Asta este unul dintre scopurile grundului – sa inchida porii, consumul de lac fiind mult mai mic.
   S-ar putea sa gasiti produsele, dar sa nu mai aiba exact aceleasi calitati. Intre timp s-a inasprit legea privind produsele biocide (impotriva ciupercilor, mucegaiurilor si insectelor) din lacuri, vopsele si impregnanti si multi au ales sa nu le mai folosesca. Este bine sa intrebati inainte. Sunt firme care au 1-2 produse cu acest scop pe care le-au inregistrat. Ele recomanda aplicarea unui strat de produs de protectie dupa care se aplica finisajul format din grund si lac. Dar, repet, nu stiu daca produsele despre care ati amintit au suferit aceste transformari.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  Tocurile ferestrelor sunt din brad si sunt vopsite cu o oarecare culoare si este aplica de mult timp de aceea mi-a trecut prin cap sa rezolv situatia asta astfel:
  1. dau jos vopseaua cu suflanta de aer cald;
  2. smilgheruiesc cu 80 apoi cu 120 sau 150;
  3. dau cu grund incolor pe baza de apa SAVANA
  4. dau cu lac …. pe baza de apa SAVANA
  Ordinea, mie care nu stiu mai nimic practic despre asa ceva, mi se buna si rezonabila. Ce nu stiu eu este daca intre grund si lac mai dau cu smilgher de 220 sau asa ceva si daca lacul il las incolor sa se vada fibra sau sa il dau colorat?
  Tocurile mai au un necaz, pe care trebuie sa il rezolv primul, si anume niste goluri prin el si doresc sa stiu cum si cu ce sa rezolv situatia? Probabil ceva chituri sau stiu eu.

  Multumesc mult si o zi maxima!

  • Buna ziua.
   Ati intuit bine, chiar daca spuneti ca nu aveti deloc experienta practica. Asta ma face sa cred ca veti reusi cu siguranta. 🙂
   O recomandare: indepartati foarte bine lacul vechi. Orice urma de lac/vopsea vechi va face ca noul finisaj sa aiba probleme in viitor. Stratul vechi se va desprinde cu tot cu cel nou.
   Vopseaua este mai rezistenta in timp decat lacul pentru ca nu lasa razele soarelui sa treaca. Lacul trebuie sa fie pentru exterior pentru ca altfel nu are rezistenta. Lacurile pentru exterior contin o cantitate mica de pigmenti care se aseaza in calea radiatiei solare si o resping. De aceea lacurile pentru exterior nu sunt total incolore, nici perfect transparente. Dar au avantajul ca lemnul este vizibil.
   Pentru chituire puteti folosi un chit facut din adeziv tip aracet pentru exterior (D3 sau D4) si praf fin de lemn sau puteti cumpara chit de lemn rezistent la exterior. Dupa chituite slefuiti suprafata si aplicati finisajul.
   Succes!

 • Buna ziua,

  AM o scara din beton iar treptele sunt placate cu lemn din fag. Lemnul a fost lacuit ( 2 straturi ) . intrebarea mea e: as putea sa dau cu vopsea peste lac? sau trebuie neaparat sa slefuiesc lacul existent ?

  • Buna ziua!
   Slefuirea este necesara pentru aderenta. Daca nu este facuta stratul de vopsea pe care il dati deasupra se poate desprinde, mai ales in cazul in care lacul este unul mai dur, din doua componente (cum banuiesc ca este cel aplicat pe treptele de fag). Slefuirea este si mai necesara in cazul folosirii unei vopsele pe baza de apa. Daca din diverse motive (lovituri, zgariere) stratul de vopsea se va desprinde intr-un colt el se va jupui ca o piele daca nu s-a facut slefuirea inainte de aplicare.
   Singurele variante in care nu se recomanda slefuirea este atunci cand lacul a fost nitrocelulozic si se aplica deasupra o vopsea tot nitro sau in cazul vopselelor cretoase. Niciuna dintre situatii nu este valabila in cazul dumneavoastra. Lacul nitro este unul moale si nu se recomanda pentru trafic, deci nu cred ca treptele dumneavoastra sunt facute cu un astfel de lac. Vopsele cretoase sunt sfaramaciose si nu sunt de asemenea, recomandate pentru trafic.
   Va recomand sa slefuiti treptele inainte de a aplica vopseaua. Munciti putin mai mult, dar rezultatul in timp va fi cu mult mai bun. Slefuirea nu trebuie sa fie facuta cu mult efort, ci una usoara pentru a crea acele mici rizuri de care sa se „agate” stratul de vopsea. Slefuiti cu un burete abraziv fin sau hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  Am citit cu interes articolele d-vostra, intrebarile cititorilor precum si raspunsurile date insa nu am gasit raspunsul la o intrebare. As vrea sa stiu care este acoperirea cea mai buna, mai precis cea mai rezistenta, la exterior pentru lemn. Nu tin neaparat sa se vada fibra lemnului si nici slefuirea. Mai precis ma intereseaza sa fac o acoperire la balustrada de lemn de la un balcon in zona de munte unde vremea nu este prea prietenoasa.As prefera o culoare inchisa. Multumesc!

 • Buna ziua,
  Va rog sa ma indrumati cum sa procedez pentru reconditionarea unei biblioteci din pal acoperit cu furnir de stejar al carui lac s-a deteriorat accentuat in anumite zone.
  Care sunt pasii de urmat si care sunt produsele pe care mi le recomandati.
  Va multumesc pentru amabilitate.

 • Buna ziua,
  As vrea sa va rog sa ma sfatuiti cu ce produs pot creste gradul de luciu al unei mese din lemn,care a fost deja vopsita in culoarea alb?
  Masa este foarte masiva,este in interiorul casei,a fost de curand revopsita semimat,si as vrea sa o lacuiesc pe pozitie
  Multumesc anticipat

  • Buna ziua!
   Pentru a pastra acelasi grad de alb ar trebui sa folositi o vopsea alba foarte lucioasa, de aceeasi natura cu cea semimata. Trebuie sa folositi acelasi tip de vopsea pentru a nu aparea incompatibilitati intre cele doua materiale. Aplicati cu pensula, cu grija si lasati sa se usuce o perioada mai lunga (min 24 de ore) incercand sa o protejati de praf. Praful este dusmanul luciului.
   O alta solutie at fi polisarea blatului de masa existent. Aveti nevoie de un masina de slefuit rotativa sau o bormasina, discuri de pasla si solutie abraziva cu granulatia 2000 sau 3000. Puteti ajunge de la 35-45 grad de luciu, cat are un semimat, la 70, chiar 80.
   Informatii mai multe despre polisare gasiti in link-ul de mai jos.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2017/07/26/ce-este-polisarea-de-ce-este-nevoie/

 • Buna ziua, am niste usi din lemn masiv care au fost lacuite acum cca. 16 ani, exista vreo sansa sa le pot vopsi?

  • Buna ziua!
   Puteti sa le vopsiti. Inteleg ca vreti sa aplicati vopseaua peste stratul vechi de lac. Trebuie intai sa le spalati pentru a le degresa (cu apa si detergent), le stergeti si le lasati sa se zvante. Pentru a nu exista probleme de compatibilitate va recomand sa folositi vopsea pe baza de apa (sunt compatibile cu majoritatea tipurilor de lacuri si vopsele). Suprafata trebuie slefuita inainte (burete abraziv fin) pentru ca vopseaua sa aiba aderenta. Se poate si fara slefuire daca se folosesc vopsele cretoase de tipul Annie Sloan. La final vopseaua trebuie insa fixata cu ceara sau lac pentru ca altfel nu are rezistenta.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua.
  In primul rand foarte buna treaba cu explicația, este foarte ușor de înțeles ceea ce era exact ce aveam nevoie.
  Dar acum întrebarea mea este, daca vreau sa colorez un lemn, dar pe modelul transparent.
  Cum se alege culoarea corect?
  Caz 1: baiț colorat > lac transparent
  Caz 2: baiț transparent > lac colorat
  Caz 3: baiț colorat > lac colorat
  Mulțumesc.

  • Bună seara!
   Există 2 variante:
   – dacă lemnul este dens și se colorează uniform (stejar, cireș, frasin), folosiți un baiț pe bază de coloranți solubili care va colora lemnul transparent, scoțând foarte bine în evidență desenul lui natural. După uscare, aplicați lac transparent.
   – dacă lemnul este mai afânat și absorbția în interior este diferențiată (plop, tei, molid), folosiți un baiț pe bază de pigmenți care sunt semitransparenți și uniformizează diferențele care apar din cauză că lemnul absoarbe diferit. După uscare, aplicați lac transparent.
   Lacul colorat se folosește pentru a repara unele defecte de colorare. Aplicarea lui uniformizează aspectul final, dar riscul este de a pierde frumusețea naturală a lemnului și a căpăta un aspect mai apropiat de al plasticului. Lemnul este deosebit tocmai prin faptul că are personalitate, iar colorarea face vizibilă această personalitate.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua, as avea o intrebare la dumneavoastra, as vrea sa stiu ce bait,grund, lac pe baza de apa recomandati pentru niste trepte din lemn de fag? as vrea ceva semiprofesional sau profesional care poate fi aplicat atat cu pensula/burete dar si cu pistol de vopsit. Sau, poate fi influientata calitatea si aspectul treptelor de utilizarea acestor produse in loc de cele DYI in ipoteza ca toate celelate procese au fost respectate (adica umezire, slefuire si la crud si dupa bait) va multumesc anticipat pentru raspuns

  • Bună ziua!
   Puteți folosi lacuri de parchet pe bază de apă. Aveți link mai jos către un astfel de produs. Se poate aplica cu trafaletul sau cu pistol de pulverizare. Fiind scări, aveți nevoie de un trafalet mai mic, mai îngust. Găsiți așa ceva în magazinele de bricolaj.
   Produsele profesionale au calități superioare celor DIY. Dacă sunt aplicate conform instrucțiunilor, au rezistențe mai bune și durată mai îndelungată. Aplicarea corectă joacă însă un rol foarte important.
   Toate cele bune!
   https://iscusit.market/product-category/finisare-lemn/lac-lemn-interior/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian