Săptămâna trecută am vizitat câțiva producători de case din lemn. Dan Pruteanu de la Wood IQ ne-a spus că, dacă tot suntem în zonă, să mergem și la Suceava să vedem Muntele cu flori și să cunoaștem familia Nistor. Era convins că ne va plăcea această întâlnire și nu s-a înșelat. Am apreciat foarte mult dorința lor de perfecțiune. Aici, la Muntele cu flori, am văzut cum poți face un MDF vopsit lucios aproape de perfecțiune chiar și atunci când lucrezi cu două culori și panoul este frezat cu un model dificil. Tot în ideea de a prelucra panourile de MDF cât mai bine și mai corect au ajuns la concluzia că au nevoie de un CNC pe care au reușit să-l cumpere prin forțe proprii.
De ce Muntele cu flori?
Cred că a fost prima întrebare pe care am pus-o după ce ne-am întâlnit. I-am cunoscut pe Lia și Adrian Nistor – ea absolventă de chimie alimentară, el economist – doi bucovineni hotărâți și harnici care fac mobilă. Adrian este „adoptat” în Bucovina, el fiind din Brăila, dar este clar că se potrivește foarte bine locului.
Am început să vorbim în birou, fără a ști exact ce făceau. Am aflat destul de repede, pentru că, aveau câteva piese expuse în birou. Printre ele și câteva panouri de MDF vopsit lucios, atât de bine finisate că nu-mi venea să cred că este făcut de ei. Imaginea reflectată era aidoma celei din oglindă: muchii drepte, continue, imagine clară, nedistorsionată.
Să revenim însă la nume, atât de neobișnuit pentru o firmă de mobilă. Muntele cu flori este de fapt numele dat unui alt început, dorit cu mulți ani în urmă. Lia, născută în apropiere de Putna, are de la părinți o bucată de deal care vara era plin cu flori de câmp. Când mergeau în vacanță acolo, copiii spuneau că merg la muntele cu flori si așa i-a rămas numele. Au vrut să facă o pensiune cu acest nume, însă, o mulțime de piedici i-au făcut să renunțe și chiar au suspendat activitatea firmei o perioadă.
Eșecul pensiunii a fost însă un câștig pentru activitatea de acum. La câțiva ani distanță au început activitatea de vopsitorie și s-au gândit că nu are rost să facă altă firmă din moment ce aveau una. Așa că au reactivat-o și în loc să primească oaspeți pe un deal plin cu flori, lângă Putna, au pornit să vopsească MDF în Suceava.
Cu mobila aveau o relație mai veche
La vopsitorie nu au ajuns însă întâmplător. Încă din 2002, cu mai bine de 10 ani înainte de a pune bazele vopsitoriei, au început să facă la comandă mobilier din PAL. Cu timpul au apărut și comenzi pentru fronturi din MDF vopsit pe care le rezolvau apelând la alte firme.
Într-o seară stăteau la o vorbă și o bere cu un prieten, vopsitor cu vechime la un service auto. Așa cum se întâmplă mai mereu, au ajuns să discute și probleme de serviciu. Adrian s-a plâns că trebuie să aștepte mult până vin ușile vopsite, că uneori culorile nu corespund, iar dacă se întâmplă un accident și cad sau se lovesc, refacerea este dificilă, fiind uneori nevoit să comande altele. Nu a fost mult până când a apărut întrebarea: „Dar noi chiar nu suntem în stare să facem?”
Luciu aproape de perfecțiune
A fost ca un pariu cu ei înșiși. S-au gândit să înceapă în garaj, dar era dificil cu over-spray-ul rezultat la pulverizare. Au închiriat un spațiu unde veneau în fiecare zi după program și unde până la 10-11 seara lucrau pentru a obține suprafețe cu luciu perfect. Însă rezultatele erau departe de așteptări. Adrian a avut chiar o expresie simpatică legată de eșec: „Nu bătea lungul cu latul”.
Atunci, din întâmplare, au avut șansa să-l cunoască pe Dan Ispas de la Kroncolor (Renner) care a avut răbdare și le-a explicat fiecare etapă a finisării.
„I-am spus lui domnu’ Dan să ne explice ca la proști, pas cu pas: cum se aplică izolatorul, grundul, cum se șlefuiește, cum se aplică lacul, cum se polișează, cât trebuie să fie temperatura, cum scăpăm de praf, totul. Ne-a scris tot, pas cu pas și așa am reușit să ajungem la performanța de acum. Aud că fac unii tot felul de improvizații. Noi respectăm exact ce ni s-a spus. Defecte mai apar și-așa, dar dacă nici nu respecți tehnologia, cu siguranță nu vei obține calitatea dorită„.
Piesele expuse în atelier erau o dovadă a nivelului de calitate la care au ajuns. Le-am spus că sunt impresionată și că astfel de calitate se obține cu ajutorul unor utilaje performante. Cu toate laudele mele au spus că este loc și de mai bine. Adrian și-a dat chiar nota 8 din 10. Revigorant să cunoști oameni pentru care „merge și așa” nu există.
Nevoia de perfecțiune i-a dus și spre achiziționarea CNC-ului
Tot nevoia de perfecțiune i-a dus și la ideea achiziționării unui CNC. Își dădeau seama că nu vor ajunge la nivelul de calitate dorit folosind un router manual pentru a prelucra muchiile. Aveau un CNC la nivel hobby, făcut cu ajutorul unui prieten, dar nu se puteau baza pe el pentru o calitate de top. În schimb, le-a arătat unde ar putea ajunge cu unul profesional. S-ar deschide o mulțime de direcții noi în business: fronturi de uși cu modele deosebite, panouri despărțitoare pentru camere, măști de calorifer, modele traforate.
În 2017 au fost la BIFE SIM pentru a vedea oferta de CNC-uri și să înțeleagă mai bine de ce au nevoie.
„Am avut din nou norocul să întâlnim un profesionist”, ne spune Lia Nistor. „Am ajuns la standul Wood IQ și l-am cunoscut pe Dan Pruteanu. I-am spus cât știam noi despre CNC-uri, ce ne dorim și el ne-a explicat totul la obiect, pe înțelesul nostru. Nu a fost o discuție comercială ci una tehnică, în care am primit toate informațiile de care aveam nevoie și asta mi-a plăcut, ne-a convins. Am decis că de la el vom cumpăra CNC-ul când va veni momentul.”
S-au gândit mai întâi la un Start Up, dar și-au dat seama că este prea complicat pentru ei și nu au avut răbdarea să se înhame la așa ceva. Nici cu banca nu au vrut să se încurce așa că au hotărât să se bazeze pe fondurile proprii. Au fost la Wood IQ, la Comănești, de două ori pentru a se convinge că fac alegerea corectă. Au mers acolo și cu panourile pe care doreau să le prelucreze în viitor cu ajutorul CNC-ului. Au făcut teste împreună, iar hotărârea de a cumpăra a fost luată după ce au văzut rezultatele. Se poate spune că vizita la showroom-ul Wood IQ de la Comănești a fost determinantă în luarea deciziei.
CNC 1325 Pro, modelul ales, este un centru de prelucrare cu o suprafață mai mică, suficientă, însă, pentru nevoile lor și fără magazie de scule. Având în vedere că nu fac producție de serie, lipsa magaziei nu pare a fi o problemă. A fost instalat în noiembrie anul trecut și deja se lucrează modele sofisticate pe el așa că investiția începe să fie încet-încet recuperată.
Atelierul și echipa de la Muntele cu flori
Am mers apoi în atelier. Mi-a fost foarte clar că au înțeles că praful este principalul dușman al finisajului lucios. Spațiul de prelucrări mecanice este total seprat de cel unde se aplică lacul. Locul unde se aplică izolatorul și grundul este diferit de cel unde se aplică lacul. Uscarea se face în spații special amenajate. Nu este vorba despre spații cu dotări extraordinare ci de atenția acordată tehnologiei și indicațiilor primite de la furnizorul de lacuri. Dacă nu se dă importanță acestor lucruri, lacurile oricât de bune ar fi, nu pot da niciodată un luciu fără cusur.
La atelierul de vopsitorie, unde este și CNC-ul, lucrează 8 oameni ce formează, fără nicio urmă de îndoială, o echipă. Sunt tratați cu respect și întorc la rândul lor respectul. Lia ne spunea că de când lucrează în domeniu nu le-a plecat niciun om. Față de început, au crescut echipele încet-incet, atât la vopsitorie, cât și la atelierul unde se asamblează mobila. Toți acești oameni lucrează aici cu plăcere și se vede.
Doamna Angela, pe care am găsit-o șlefuind și pe care am felicitat-o pentru cât de bine îi ies plăcile din MDF lucios, mi-a spus că trebuie să-ți placă ceea ce faci, altfel nu iese bine. Este evident că lor chiar le place ceea ce fac.
Panoul 3D pentru pizzerie
În timp ce eram în atelier a venit și maistrul pentru a face câteva teste pe CNC. Am crezut că este mai mult o demonstrație pentru noi, dar m-am înșelat. Primiseră o comandă de la o pizzerie din oraș pentru panouri despărțitoare și erau nerăbdători să vadă dacă le iese modelul respectiv. Era un desen mai neobișnuit care crea iluzia de relief, de 3D și lucraseră ceva la proiectare. M-am bucurat să văd că le-a ieșit foarte bine.
De altfel, tot ceea ce fac este un pic altfel. Fac mobilă la comandă și încearcă să satisfacă gusturile cele mai pretențioase. Aproape tot ceea ce fac este unicat, dar nu s-ar da în lături nici de la o serie mică. I-am întrebat dacă au capacitate de producție pentru serie, știind că în ceea ce privește piața fronturilor de uși loc ar exista. Firmele mari și cunoscute nu fac față cererii și timpul de așteptare poate ajunge și la 2-3 luni. Mi-au spus că lucrează acum la 50% din capacitate și pot chiar să se extindă. Așa că s-ar putea să vedem în curând fronturi de uși marca „Muntele cu flori”.
Cum trebuia să ajungem și în alte locuri a trebuit să ne oprim, dar recunosc că am fi putut sta de vorbă cu ei toată ziua. Sunt sigură că ne vom revedea, dar și mai sigură sunt că veți mai auzi de ei, iar ceea ce fac acum, acel MDF lucios impecabil, va ajunge cu siguranță și la alți producători de mobilier care nu au încă posibilități de vopsire.
Adaugă comentariul