Business Mașini și Scule

În Bucovina, cu lemn bine lucrat, prăjituri cu vișine și un off road neprogramat

De la Suceava la Humoreni poți ajunge în 20 de minute….dacă o iei pe unde trebuie! Noi am luat-o pe unde ne-a zis GPS-ul, dar pare că el nu știe ce se întâmplă în zonă.🙂 Am ieșit din DN17, drumul ce leagă Moldova de Ardeal și am intrat pe un drum județean. După câțiva km de drum oarecum bun, cu câteva gropi și multe crăpături, asfaltul s-a terminat si ne-am trezit în fața unei gropi pline cu apă, de lățimea drumului.

Convinși că este doar o întâmplare, am ocolit pe după pomii de pe margine și am continuat. Mare greșeală! În scurt timp am ajuns pe dealuri, unde drumul era desfundat de tractoare. Repet, pentru cine nu a fost atent.🙂 Eram pe un drum județean, „trimiși” acolo de GPS. Când crestele șleaurilor au început să zgârie „burta” mașinii ne-am oprit, neștiind ce să facem. Recunosc că am avut 10 secunde de panică, fiind convinsă că acolo rămânem, mai ales că drumul era pustiu. Mă și vedeam coborând să împing mașina, cu noroiul până de genunchi și plină de stropi și-n ochi de la roțile din spate.

Norocul a fost că eram în coborâre și dupa ce momentul de panică a trecut, am lăsat mașina să alunece printre șleauri. Curajul a venit și de la faptul că, în spate, apăruse o mașină care părea că știe unde este și de ce este acolo. Am ajuns încet la baza dealului și apoi, în Humoreni. Aveam să aflăm mai târziu că există un alt drum, cu mult mai bun, dar GPS-ul a considerat că așa ajungem mai repede. A fost o experiență destul de traumatizantă, dar întâlnirea ce a urmat a făcut să nu ne pară rău că am ajuns până acolo.

Întâlnirea cu Mihai Constantinescu și tatăl său

Familia Constantinescu lucreaza în lemn masiv și produce foișoare, terase, balustrade, lambriuri. Au decorat restaurante și cafenele în Suceava, au făcut diverse lucrări în Iași, Cluj sau București, au făcut mobilier de grădina pe care l-au expediat la Viena și Frankfurt sau mic mobilier bisericesc pentru comunitățile românești din Italia și Portugalia, acolo unde sunt plecați majoritatea tinerilor din sat. Lucrează bine iar vorba se duce și le aduce clienți noi.

utilaje pentru prelucrarea lemnului
foișor Câmpulung Moldovenesc
utilaje pentru prelucrarea lemnului
mobilier restaurant Germania
utilaje pentru prelucrarea lemnului
foișor Suceava

Scăpați cu bine din aventura off road, ne-am întâlnit cu Mihai Constantinescu care ne aștepta în fața porții atelierului. Are 37 de ani și o față destinsă, prietenoasă, toată un zâmbet. După experiența avută nu eram chiar veseli, dar ne-a trecut repede și buna lui dispoziție ne-a cuprins și pe noi. Așa este Mihai, zâmbește tot timpul, chiar și atunci când spune și lucruri mai puțin plăcute. Este foarte greu să nu-l placi, chiar imposibil.

Am intrat în atelierul nu foarte mare, dar bine împărțit pe zone de activitate. Are o zonă de prelucrări mecanice, una de finisare – total separată de celelate zone – și una de montaj și ambalare. Separarea locului unde se face aplicarea lacurilor si vopselelor îi permite să obțină finisaje de foarte bună calitate.

În scurt timp a apărut și tatăl lui Mihai, omul de la care a pornit toată această activitate legată de lemn. Este la fel de prietenos ca și Mihai, așa că nu a fost greu să începem poveștile.

utilaje pentru prelucrarea lemnului
cu Mihai, în atelier
„Drumul” până la lemn

Mihai a făcut Facultatea de administrație publică, dar a ajuns la lemn datorită tatălui, care a lucrat cu lemn de când se știe. În trecut, tatăl a lucrat la un atelier de tâmplărie din Cacica ce ținea de IFET Suceava. A plecat de acolo și a făcut o asociație familială, lucrând diverse obiecte din lemn pentru cei din sat și împrejurimi.

Mihai a fost comisionar vamal la Siret iar în 2008, pentru că nu prea era de acord cu unele lucruri de acolo, a plecat împreună cu soția în Germania. A lucrat într-un restaurant, câștiga bani, dar Germania nu-i prea plăcea și visa să se întoarcă acasă. Când soția a rămas însărcinată a luat hotărârea să se întoarcă.

Era în 2011, în ianuarie. Cum s-a intors a transformat firma în întreprindere individuală și a început să lucreze lemnul împreună cu tatăl lui. Oamenii îl descurajau spunându-i că nu se va descurca. Era imediat după criză și cererea scăzuse mult. Nu s-a lăsat însă și rezultatele au început să apară pentru că lucra bine și vorba a început să circule. În 2016 a trecut de la întreprindere individuala la SRL și așa a apărut Lemn Art Bucovina.

utilaje pentru prelucrarea lemnului

Proiectul Start-Up Nation, pornit de la o discuție la un gratar

În 2017, în iunie, la un grătar cu prietenii a aflat de Start-Up Nation. Unul dintre ei l-a încurajat să facă proiectul. S-a hotărât să aplice pentru utilaje de prelucrarea lemnului și a început să facă dosarul. A făcut aproape totul singur, fără consultant. Doar la partea financiara l-a ajutat prietenul care l-a determinat să aplice. Tot el l-a susținut până la final. În 3 săptămâni totul a fost gata, cu plan de afaceri de 25 de pagini, oferte pentru utilaje și firmă nouă – Holț Art Design – cu 2 angajați. A depus dosarul (95 puncte) online, iar în septembrie a venit aprobarea pentru 44.000 euro, tot online. Diferența până la 50.000 euro, cât au costat toate cele 4 utilaje de prelucrarea lemnului din proiect, a împrumutat-o de la prieteni. Dar greul acum începea.

După aprobare a trebuit să meargă de 3 ori la Iași, la AIPPIMM, pentru a semna contractul de finanțare și încă 2 drumuri pentru cele 2 acte adiționale, unul pentru banca de la care a luat creditul punte și un altul pentru prelungirea termenului (fuseseră amânări și se intra cu proiectul în 2018). Apoi a mers la Fondul de Garantare și Contra garantare. Auzise că se așteaptă mult la Contra garantare. Într-o zi a sunat să întrebe ce se întâmplă, dar doamna de acolo era ocupată și i-a spus că sună ea înapoi.

„A făcut greșeala să mă sune de pe mobilul personal. De atunci o sunam în fiecare zi să întreb dacă s-a aprobat. După o lună mi-a dat aprobarea, să scape de mine. Am scăpat mai repede ca mulți alții. Unii au așteptat și 3 luni”, îmi spune râzând.

Împrumutul s-a aprobat în februarie și până în august, când s-a închis creditul punte, a trebuit să plătească dobânda la bancă din buzunarul propriu. De aceea s-a grăbit să ia utilajele, schimbând furnizorul din proiectul inițial.

Utilajele de la Wood IQ.

S-a gândit să găsească un furnizor care să le aibă pe stoc. În ideea asta s-a dus la Brașov, dar a găsit doar două dintre ele. La întoarcere a zis să treacă și pe la Comănești, la Dan Pruteanu. Îl cunoștea de ceva vreme și i-a cerut și lui o ofertă pentru celelalte 2 utilaje de prelucrarea lemnului din proiect, o mașină de prelucrat pe 4 fețe și una de calibrat. Inițial a vrut să le aducă el, direct din Germania, dar a zis să vadă și oferta Wood IQ. A fost bună și după ce și-a făcut toate calculele, a ales să meargă pe mâna lui Dan. Era cea mai bună variantă pentru a nu pierde garanția, iar transportul și montajul rămâneau în sarcina Wood IQ. Nu avea rost să se complice inutil.

Nu erau pe stoc, dar au venit destul de repede. In mai au ajuns si imediat Dan Pruteanu a programat vizita pentru instalare. Totul a fost rezolvat într-o zi. Au ajuns dimineața (Dan cu 2 colegi) și pănă seara utilajele erau pe poziție, cu testele făcute, gata de lucu.

„Sunt oameni serioși pe care-i poți recomanda și altora. Dan este genul de om care îți inspiră încredere și prinzi curaj după ce discuți cu el despre utilaje. La vreo 2-3 săptămâni de la punerea în funcțiune l-am sunat. Știam că era ziua lui și voiam să-i spun La mulți ani! Nu-i venea să creadă! Mi-a spus că visa la momentul ăsta, când convorbirea telefonică nu va avea subiect tehnic, dar nu credea să se întâmple pâna la pensie”.

Este mulțumit, atât de utilaje cât și de colaborare. Mașina de de prelucrat pe 4 fețe este foarte robustă, are 4 axe reglabile și masă de lucru cromată. Mașina de calibrat este italienească și are un sistem patentat pentru sistemul care asigură oscilația. Echipamentele s-au dovedit a fi foarte fiabile și ușor de reglat. Cei interesați de mai multe detalii referitoare la mașini pot intra aici.

utilaje pentru prelucrarea lemnului
Mașina de prelucrat pe 4 fețe
utilaje pentru prelucrarea lemnului
Mașina de calibrat
Închiderea creditului punte

Pentru că a schimbat furnizorul de utilaje a trebuit să mearg din nou la Iași pentru clarificări. Nu îl obliga nimeni să ia utilajele de la primul furnizor, pentru că atribuirea în cazul Start-Up Nation o faci singur. Trebuia doar să fie același tip de utilaje de prelucrarea lemnului. Nu a apelat nici la cunoștințe și nici la alte mijloace iar faptul că a făcut proiectul singur a fost de ajutor.

„Sincer vă spun, pun mâna pe inimă, eu n-am dat nimic la nimeni, n-am băut o cafea cu cineva. Am mers și am vorbit. Când a fost cu procesul verbal de atribuire am stat 3 ore acolo. Am răspuns până n-au mai știut ce să mă-întrebe”.

La final au constatat că totul este în regulă și au virat banii. Creditul punte a fost închis în august 2018.

Ar putea lua mai multe lucrari, dar mâna de lucru e o problemă

Acum au de lucru până în septembrie deja. Problema este lipsa mâinii de lucru calificate. Sunt 4 și ar putea angaja oricând pe cineva, dar nu găsesc oameni.

Mihai este foarte inventiv, inteligent și dornic să găsească soluții, fără a avea însă disperarea de a reuși cu orice preț. Își dorește să facă și alte lucruri (de exemplu, să cultive 1 hectar cu zmeură), dar fără ca acest lucru să-i producă stres.

Pe lângă obictele din lemn pe care le fac în totalitate, se ocupă și cu recondiționarea mobilierului vechi. Mihai are un prieten care aduce mobilier second-hand din Germania, foarte ieftin și bun. Îl recondiționează, dacă e cazul face și alte piese pentru a completa setul și-l vinde.

Din bucățile mici de lemn rămase de la alte lucrări face panouri pentru placare, colorate divers și antichizate, pe care le vinde pe eMag. Tot așa vinde fotolii din lemn de brad pentru terase și grădină și rame de oglindă decorate prin procedeul Lichtenberg (arderea electrică cu voltaj mare a lemnului).

Comenzile vin mereu, de la oameni trimiși de clienți mulțumiți sau de pe Facebook. In foarte scurt timp va avea și site și cu siguranță vor veni și de acolo. Nu au probleme cu lipsa muncii ci cu lipsa oamenilor. Mai mult, au nevoie de oameni pricepuți și responsabili, pentru că fac lucruri de calitate și nu vor să dezamăgească clienții. Din păcate, marea majoritate a tinerilor din sat sunt plecați în lume, cu slabe speranțe de a se mai întoarce.

utilaje pentru prelucrarea lemnului
Plăci pentru placare
utilaje pentru prelucrarea lemnului
Mobilier de grădină
utilaje pentru prelucrarea lemnului
Scară într-o casă din Cluj
În foișorul din curte

Am stat de vorba mult cu Mihai și tatăl lui și cu toate că eram așteptați la Vatra Dornei, nu ne dădeam duși. Din atelier am ieșit în foișorul din curte (în lucru încă) unde ne aștepta o minunată prajitură cu vișine făcută de soția lui Mihai (mulțumim încă o dată, doamnă!). Am continuat să povestim despre rudele plecate în toată lumea, despre vecinul care a stat în Marea Britanie 20 de ani, căsătorindu-se acolo cu o galeză și care s-a întors împreună cu ea, cu toate că încă poate lua lucrări acolo. Nu-l lasă soția, care s-a îndrăgostit iremediabil de România și nu mai vrea să se întoarcă. Tatal ei, care îi vizitează vara câte 2 luni, stă ore în șir în grădină ascultând greierii.

Am vorbit despre lemne, despre frumusețea lemnului de păr și despre cel de răchită și am aflat cu uimire (recunosc, nu știam) că lemnul de nuc este de două feluri, femeiesc și bărbătesc. Nucul femeiesc este mult mai deschis la culoare, asemănător castanului. Mobilierul rustic de bucătărie din foișor din astfel de lemn este făcut.

Am vorbit și despre greutăți, despre investițiile făcute în acel loc cumpărat din 2012, despre împrumuturile făcute la bănci sau rude, returnate în totalitate. Despre planurile de a investi într-o mașină de ascuțit cuțite pentru a nu mai pierde timp prețios, despre refuzul de a lucra PAL chiar dacă au o mașină veche de căntuit adusă din Franța.

Aproape se însera când ne-am despărțit. Am lăsat în urmă prieteni pe care cu drag ne-am dori să-i revedem. Oameni seriosi, harnici și isteți, pe care ne bucurăm că am avut ocazia să-i cunoaștem. Am plecat cu prăjituri „să avem pe drum” și cu câte un ștergar lucrat de bunica lui Mihai, care la 80 de ani sărbătoriți de curând (La mulți ani, bunica!), încă mai coase cămăși tradiționale. Ce frumoasă e Bucovina!

utilaje pentru prelucrarea lemnului
în foișor
utilaje pentru prelucrarea lemnului
mobila din lemn de nuc femeiesc
utilaje pentru prelucrarea lemnului
Mobilier

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână