Am fost zilele trecute (15 mai) la deschiderea oficială casei OVER4, proiectul care va reprezenta Romania la competiția internațională Solar Decathlon Europe, care anul acesta se va desfășura la Szentendre, Ungaria. După luni de proiectare și realizări practice în cadrul Universității de Construcții București sau la parteneri, casa a fost montată pe un spațiu aflat la intersecția dintre Bulevardul Unirii si strada Nerva Traian. Poate fi vizitată o perioadă de 30 de zile, după care va fi demontată și transportată în Ungaria, unde va fi remontată pentru a participa la concurs. Este construită pe principiile casei pasive și face parte dintr-un proiect foarte amplu care își propune o renovare integrată a vechilor blocuri comuniste. Suna interesant, nu-i așa? Cu atât mai mult cu cât proiectul este realizat de o echipă din care fac parte mulți studenți. Este una dintre acele povesti frumoase pe care ne place sa vi le spunem.
Pe scurt, despre Solar Decathlon Europa
Solar Decathlon Europe este o competiție internațională care provoacă echipe de studenți de la facultăți din întreaga lume să proiecteze și să construiască case alimentate exclusiv din surse regenerabile de energie. Scopul principal al competiției este promovarea soluțiilor arhitecturale legate de energia solară, energii regenerabile și tehnologii inovatoare prin construcția de case de către echipe de studenți.
Echipele construiesc casele în locul ales pentru desfașurarea concursului – Szentendre, anul acesta – și se întrec la 10 probe (de aici, Decathlon), primind o notă pentru fiecare dintre ele. La final se face media lor și se stabilește clasamentul. Cele 10 probe sunt:
- Arhitectură
- Inginerie și construcție
- Eficiență energetică
- Comunicare și cunoaștere socială;
- Integrare și impact;
- Inovație și durabilitate;
- Circularitate și sustenabilitate;
- Condiții de confort;
- Funcționarea casei;
- Balanță energetică.
România nu participă pentru prima dată la concurs. Mulți dintre voi ați auzit de Prispa, proiectul cu care strudenții Universității de Construcții București au participat în 2012. În 2018 s-a obținut la Dubai cea mai bună clasare de până acum, cu casa solara EFdeN. Casa s-a clasat pe locul 4 la nivel mondial, ocupând însă primul loc la Comunicare, de două ori locul 2, la Inginerie și construcție si Condiții de confort și locul 3 la Sustenabilitate.
Proiectul OVER4 – ideea
Proiectul OVER4 are la bază o idee pe care eu o consider extraordinară și care, dacă va avea susținere la nivel administrativ, ar putea schimba radical fața Bucureștiului, dar nu numai a lui. Este vorba despre renovarea integrată a vechilor cartiere de blocuri, cu prelungirea spațiului util atât pe verticală cât și pe orizontală.
S-a pornit de la un model de bloc – 770-83 – blocuri de 5 nivele (4+1) construite după cutremurul din 1977, care formau așa-numitele cartiere dormitor . Dezastrul de la cutremur a dus la înăsprirea normelor de proiectare, blocurile construite dupa 1977 fiind mai solide și garantate peste 50 de ani. Așa că ele sunt încă în peisaj, solide și rezistente. Problema este aspectul lor exterior, lipsa spațiului și eficiența energetică scăzută, pentru că scopul principal pentru care au fost construite era să asigure un loc de dormit pentru miile de muncitori din orașele industriale. A fost perioada când s-a făcut o industrializare intensă, iar exodul dinspre sat spre oraș a fost important. Urmarea a fost apariția unui număr mare de astfel de cartiere dormitor în majoritatea orașelor.
Proiectul OVER4 a gândit integrat renovarea și realibitarea termică a acestor blocuri. Pe lângă construirea pe verticală a unui nou nivel cu diferite funcționalități, se construiește și pe orizontală. În loc de izolarea fațadelor cu polistiren, de multe ori periculoasă și cu multe probleme în ceea ce privește eficiența energetică, s-a gândit refacerea lor printr-o construcție nouă, eficientă energetic, folosind ferestre cu grad ridicat de izolare, materiale izolatoare de calitate și eliminând punțile termice. Se obține astfel, pe langă izolarea termică a blocului și renovarea lui cu mărirea spațiului util. Pe verticală pot fi construite apartamente noi, apartamente + spații comune sau spații dedicate închirierii (birouri).
Tot proiectul este gândit să folosească surse alternative de energie, să fie sustenabil, să protejeze mediul, asigurând în același timp spații moderne de locuit. O astfel de idee, aplicată la nivelul unui întreg oraș, poate schimba total imaginea orașului, asigurând în același timp atingerea standardelor nZEB (nearly Zero Energy Building) în ce privește eficiența energetică. Sunt idei pentru viitor pe care tinerii implicați în proiectul OVER4 le aduc în prezent.
Casa OVER4 – proiectul participant la Solar Decathlon Europe
Casa OVER4 este un modul extras din prelungirea pe verticală a blocului. I s-au adăugat 2 terase, orientate spre nord și sud, ce au atât rol estetic cât și funcțional. Este construită pe principiul caselor pasive din lemn, structura fiind din grinzi lamelare. Îndeplinește toate criteriile de eficiență și confort interior cerute unei astfel de case, fiind independentă energetic și prietenoasă cu mediul.
Din prezentarea casei aflăm elementele cheie care o caracterizează:
- accesibilă financiar – investiția este comparabilă cu cea pentru o casă convențională;
- confortabilă termic, acustic și vizual. Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură asigură aportul de aer proaspăt indiferent de anotimp;
- modulară și multifuncțională – este construită din elemente prefabricate pe structură de lemn, ușor de asamblat și permite reconfigurarea spațiului interior în funcție de nevoi;
- eficientă energetic – respecta principiile caselor pasive și standardul nZEB;
- ușor de integrat în context – poate fi folosită atât ca apartament pe terasa blocului cât și ca locuință individuală.
Casa a fost realizată de o echipă formată din studenți și profesori coordonatori. Totul a fost făcut prin voluntariat iar studenții au strâns toate fondurile necesare realizării proiectului. Au fost făcute parteneriate cu nume cunoscute din domeniul materialelor de construcții, al construcțiilor de case din lemn, al sculelor și utilajelor. Îi felicităm pe cei ce au fost alaturi de ei și sperăm să le fie până la final.
Ce urmează?
Dupa cele 30 de zile petrecute pe Bulevardul Unirii, timp în care vor căuta să găsească eventualele probleme și să le remedieze, casa va fi demontată si ambalată pentru a fi transportată în iulie la Szentendre. Acolo va fi asamblata și va fi jurizată la toate cele 10 probe. La final va fi din nou demontată, reambalată și adusă în țară pentru a fi montată la destinația finală. Vă dați seama cât de bine trebuie să fie făcută?
Toate aceste montări, demontări și remontări cer ca echipa OVER4 să fie în întregime în Ungaria. Este nevoie în continuare de susținerea tuturor celor care vor să le fie alături. Eu cred că merită cu prisosință. Este o echipă dinamică, entuziastă, cu atitudine, tineri care știu foarte bine ce trebuie să facă, au cunoștințete necesare si vor să facă lucrurile cât mai bine. Dacă vă doriți să-i susțineți, aici aflați tot ceea ce trebuie să faceți.
Felicităm echipa OVER4 pentru tot ceea ce au făcut până acum și le dorim succes în Ungaria!
Adaugă comentariul