Spre deosebire de mobila corp, unde piesele sunt mai puține și mai mari, în domeniul scaunelor și al canapelelor piesele sunt multe și de dimensiuni mai mici. Debitarea lor este consumatoare de timp și pentru a crește productivitatea și eficiența este nevoie de utilaje performante. Sunt combinate tehnologii și scule, se folosesc programe de ultimă generație pentru a obține maximum de prelucrări fără a muta piesele continuu. Industria de mobilă este o ramură importantă a economiei românești, iar pe primele locuri ca cifră de afaceri se situează producătorii de canapele. Este normal ca și utilajele pentru acest domeniu să fie de top. Gama Master.Cut, produsă de Paolino Bacci și reprezentată în România de Ligna Dumi Tech, conține utilaje complexe care combină tehnologia CNC cu tehnologii simple de tăiere și decupare.
Master.Cut, utilaj performant pentru găurire, frezare și decupare
Mobilierul tapițat pare că are din ce în ce mai puțină structură din lemn masiv. Cu excepția picioarelor și eventual a unor aplice care sugerează brațele, se vede doar material textil sau piele. Pentru a susține 5-6 persoane deodată este nevoie însă de cadre robuste făcute din elemente din lemn, MDF sau PAL. Acestea sunt decupate din panouri, după care sunt frezate și găurite pentru a fi asablate într-un cadru rezistent și stabil.
Tehnologia propusă de BACCI prin Master.Cut constă în combinarea pe aceeași mașină a unui ferastrau panglică CNC, care face croirea optimizată a plăcilor derivate din lemn, cu electromandrina CNC pentru frezare și grupul multiplu de găurire CNC. Ferăstrăul panglică taie placa de lemn cu o lamă care se rotește dreapta-stânga +/- 90°, condusă de CNC, concomitent cu mișcarea de avans a mesei pe axele X și Y , realizându-se astfel decuparea după contur a elementelor.
Panoul sau pachetul de panouri sunt mai întâi fixate pe suprafața de lucru. Încadrarea pe placă a pieselor ce urmează a fi decupate este controlată de calculator astfel că se pot face toate frezările și/sau găuririle înainte ca piesele să fie debitate. Apoi piesele sunt decupate cu ferăstrăul panglică rezultând elemente complete, gata de montaj. Astfel, cu o singură prindere pe masă a panoului, se execută operațiile ce altfel ar fi avut nevoie de trei mașini clasice.
Găurirea și frezarea inițială a pieselor, urmată de decuparea după contur a plăcii, asigură o precizie dimensională mărită și permite executarea oricărei piese plane necesare structurii tapițeriei.
Decuparea cu ferăstrăul panglică
Decuparea după contur este posibilă datorită capului de tăiere special, patent BACCI. Noutatea este mișcarea pânzei cu 90° dreapta-stânga, în jurul axei centrale, cu ajutorul CNC-ului care controlează două motoare Brushless. Acestea acționează mecanismele de rotire în plan, ghidând lama în mișcare și realizând conturul de decupare .
În același timp, placa ce urmează a fi decupată este mișcată pe direcțiile X și Y de deplasare, ajungând astfel în dreptul pânzei ferăstrăului. CNC interpolează mișcările iar combinația dintre deplasarea mesei și rotirea ansamblului pânzei ferăstrăului panglică permite decuparea indiferent de contur.
Decuparea plăcilor lemnoase este gestionată de CNC în system NESTING , dar decuparea cu ferăstraul in locul frezei scurtează timpul de lucru, debitarea putând fi și de 5 ori mai rapidă.
Dotări suplimentare pentru flexibilitate și productivitate crescută
Electromandrina pentru frezare de 9 kW si 24.000 rot/min și grupul de găurire cu 7 mandrine verticale sunt susținute de un portal ce face parte din structura mașinii. Echiparea standard a Master.Cut conține o magazie de scule dispusă în lateralul mesei, de unde electromandrina este alimentată cu frezele comandate de calculator. Grupul de găurire este dotat astfel încât să permită echiparea cu toată gama de burghie necesară.
Elementele de fixare și poziționare sunt reprezentate de pensete cu eliberare, controlate de CNC, și acestea tot un patent BACCI. Cu ajutorul lor viteza de lucru este mult mai mare, crescând astfel productivitatea fără a fi afectată calitatea prelucrărilor. Echiparea cu ventuze a mesei de lucru, controlate de CNC, face ca flexibilitatea și productivitatea utilajului să fie maxime. Ventuzele permit tăierea unui element, eliberarea lui și retragerea în dreptul altuia, concomitent cu tăierea pe contur a unei piese aflate în lucru.
Utilajul permite prelucrarea în pachet, deschiderea portalului permițând așezarea pachetului de plăci. Astfel, numărul pieselor prelucrate la o singură tăiere tip nesting poate crește de 4-5 ori.
Master.Cut poate prelucra panouri sau pachete de panouri cu dimensiuni maxime de:
- lungime – 3.000 mm
- lățime – 2.100 mm
- grosime – 150 mm
Un utilaj ce influențează sesizabil productivitatea și fluxul de producție
Simplul fapt că Master.Cut aduce împreună trei utilaje este deja un avantaj. Panoul trece prin toate fazele de prelucrare pe o singură mașină, timpul pierdut cu trecerea de la o mațină la alta și cu prinderea pieselor pe mașină fiind unul câștigat pentru producție. Pe lângă reducerea costurilor cu manopera, se reduce și numărul de utilaje necesar prelucrărilor.
Un alt plus este folosirea tăierii cu ferăstrăul în sistem nesting. Viteza de decupare cu ferăstrăul este mult mai mare decât realizată prin frezare, productivitatea putând crește și de 5 ori. Tot tăierea cu ferăstrăul panglica permite decuparea unui număr mai mare de piese de pe aceeași placă, pierderile de material brut fiind mai mici.
Designul utilajului, deschiderea portalului și fixarea sigură permit adăugarea de plăci în pachet pe masa de lucru, crescând de 3 până la 5 ori numărul de piese prelucrate la o singură decupare, în funcție de grosimea plăcilor prelucrate. Pentru prelucrarea în pachet utilajul poate fi dotat cu lift de alimentare.
Pentru operațiuni de service în timp real, utilajul este teleasistat, la solicitare, de personalul Bacci. Astfel, timpul în care utilajul nu funcționează este redus la minimum. Teleasistența este gratuită, atât în garanție, cât și postgaranție.
Master.Cut este un alt exemplu de inovare în domeniu cu care Bacci și-a obișnuit clienții. Îmbunătățirile aduse utilajelor prin combinarea tehnologiilor și folosirea unor sisteme speciale de prindere duc la beneficii importante pentru clienți în termeni de productivitate și eficiență.
Adaugă comentariul