Tehnici de Finisare

Cum scapi de cari și alți dăunători ai lemnului

Insectele pot fi dăunători de temut pentru lemn și chiar dacă în zona noastră nu sunt termite, considerate drept cei mai agresivi dăunători ai lemnului, există alte insecte care, dacă au condițiile necesare, atacă atât arborele în picioare, cât și cheresteaua sau produsul finit. Dintre cele care atacă lemnul prelucrat, carii sunt cei mai cunoscuți, dar mai există și altele, la fel de primejdioase. Sunt periculoase nu doar prin stricăciunile pe care le fac ci și prin rezistența lor în fiecare fază a dezvoltării – ou, larvă, nimfă sau insectă adultă. Dacă lemnul infestat nu este tratat corespunzător putem avea surpriza ca, după o perioadă de aparentă liniște, insectele să reapară. De aceea se recomandă tratarea lemnului încă dinainte de a fi atacat, eliminând astfel neplăcerile și pagubele. Lemnul atacat are nevoie de metode și produse agresive care să oprească rapid dezvoltarea și să elimine posibilitatea de reapariție. Un astfel de produs este Bochemit Plus I distribuit de către Deposib Expert.

solutie anticarii bochemit

Un produs care își dovedește calitățile de peste 50 de ani în eradicarea insectelor de lemn

Bochemit Plus I este unul dintre cele mai vândute produse pentru tratarea lemnului împotriva carilor și a altor insecte. În România se găsește încă din 2006 și în tot acest timp a căștigat încrederea, atât a celor care tratează mobilierul vechi sau parchetul atacat, cât și a firmelor și organismelor care se ocupă cu tratarea sau restaurarea lemnului. Biserica mediaevală din Strei, construită la sfârșitul secolului al XIII-lea și finalizată la începutul secolului al XIV-lea, biserica din Breb, monument istoric datând din secolul al XV-lea sau biserica din lemn de la Jupănești, construită în secolul al XVIII-lea sunt exemple de lucrări unde produsul a fost folosit cu succes.

Bochemit este parte a grupului ceh Bochemie a cărui istorie începe în urmă cu 115 ani, fiind specializat în obținerea de substanțe chimice pentru producția de dezinfectanți necesari spitalelor, a bateriilor auto sau protecțiilor textile. Bochemie a fabricat cloramină și zaharină încă din vremea celui de-al doilea război mondial.

Divizia Bochemit a luat ființă în 1968, fiind dedicat tratării și protejării lemnului. Pe lângă cele îndreptate împotriva insectelor, firma produce și alte tratamente pentru lemn ce pot fi folosite pentru a scăpa de mucegai și ciuperci sau pentru a crește rezistența lemnului la umiditate, foc sau la radiația UV.

solutii anticari lemn

Ce trebuie sa știi despre utilizarea Bochemit Plus I

Ca majoritatea soluțiilor pentru tratarea agresivă a lemnului, Bochemit Plus I este un podus concentrat. Acest lucru permite, atât tratarea împotriva insectelor care au atacat lemnul, cât și cea legată de prevenție. Ca urmare, pentru a trata preventiv lemnul împotriva atacului carilor sau altor insecte, se face o diluție de 5% (la 1 parte de produs se adaugă 19 părți de apă sau alcool), în timp ce pentru a prepara soluție împotriva carilor existenți în lemn, concetratia este de 10%, dacă se aplică 2 straturi sau 20%, dacă se aplică un singur strat. De asemenea, tratamentul poate fi adaptat în funcție de tipul lemnului sau de poziția lui (clădiri istorice, de exemplu). Dacă lemnul este foarte vechi sau se dorește evitarea folosirii apei pentru a nu strica mobilierul, diluația poate fi făcută cu alcool. După uscarea completă, lemnul tratat poate fi folosit fără probleme, nefiind periculos pentru om sau animale.

Aplicarea se poate face cu pensula, cu pompa de stropit, prin imersie sau prin injectare. Pentru a avea rezultatele scontate trebuie să vă asigurați că substanța va fi absorbită cât mai bine în profunzime. Înseamnă că suprafețele trebuie bine desprăfuite, iar dacă lemnul este vechi, șlefuirea va ajuta la curățarea porilor și deschiderea fibrei. Lemnul tratat preventiv trebuie să fie uscat corespunzător pentru că umiditatea crescută reduce cantitatea de substanță absorbită și scade efectul. Dacă lemnul vechi infestat are umiditatea ridicată, soluția folosită trebuie să aibă concentrația maximă.

Bochemit oferă garanție nelimitată pentru lemnul tratat folosit la interior și cel puțin 10 ani pentru cel de la exterior. În cazul lemnului folosit afară se recomandă totuși verificarea din 2 în 2 ani. Sunt multe variabile care pot aduce lemnul într-o stare avansată de degradare astfel încât să devină ușor de atacat de cari și alte insecte. Pentru ca rezultate să fie cele garantate de firmă, condiția este ca aplicarea să se facă conform instrucțiunilor de folosire. Găsiți instrucțiunile descrise pe larg, aici.

solitie anticarii bochemit

Ce insecte pot fi eliminate din lemnul atacat

Carii (viermele de lemn sau cariile lemnului, cum mai sunt denumiți) sunt insectele cele mai agresive împotriva cărora Bochemit Plus I Eradicare poate fi folosit cu succes. Poate fi folosit, însă, și împotriva gândacilor croitori (al stejarului, al fagului, cel cenușiu, etc), a viespei lemnului de rășinoase sau a altor gândaci din subfamilia Lyctinae. Să vedem cum se dezvoltă și cum atacă lemnul câteva dintre aceste insecte.

Carii sau carile sunt insecte din ordinul coleopterelor care trăiesc în lemn. Cel mai mai des întâlnit la noi este Anobium punctatum. Se hrănește cu partea de alburn a lemnului, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru structura de rezistență a clădirilor. Dar lemnul cu umiditate ridicată, atacat de ciuperci și mucegai, este mai vulnerabil, iar carii pot ajunge și în duramen. Există și specii de cari care se hrănesc cu lemn dur, ca de exemplu Xestobium rufovillosum.

Carii trăiesc doar în lemn tăiat de cel puțin 4-5 ani. Femela depune în crăpăturile lemnului grupuri de până la 50 de ouă din care se dezvoltă larve de culoare crem albicios. Timp de 4-5 ani larva stă în lemn și se hrănește cu el, săpând canale la întâmplare. La maturitate, larva trece mai întâi în faza de pupă/nimfa, iar dupa 6-7 săptămâni apare adultul care sapă în lemn găuri rotunde cu diametrul de 1-1,5 mm și iese la suprafață pentru a se înmulți, reluând astfel ciclul. Bochemit Plus I atacă carul cu succes, în toate fazele lui de dezvoltare. Mai multe despre cari și condițiile în care atacă lemnul gasiți aici.

Gândacii croitori sunt și ei foarte cunoscuți. Sunt specii care atacă arborii, dar există și unele care atacă mobilierul și alte obiecte din lemn din casă. Se simt foarte bine la temperatură ridicată, de aceea pot crea mari probleme dacă ajung în lemnul de rășinoase din poduri sau mansarde. Ciclul de dezvoltare este la fel ca cel al carilor – ou, larvă, nimfă, adult – și poate dura între 3 și 6 ani, uneori chiar 10 ani. Larvele formează galerii în lemn, cu secțiunea ovală, întrerupte din loc în loc de praful rezultat sau de mici bucăți de lemn rămase în urma atacului. Găurile formate în lemn de insecta adultă au diametrul de 4-10 mm. Sunt peste 15 tipuri de gândaci croitori în România, mulți dintre ei atacând doar o singură specie de lemn.

Viespea de lemn caută lemn proaspăt, umed, de rășinoase (pin, molid, brad, larice). Insecta adultă are 3-4 cm lungime și se remarcă prin mărime, coloritul de viespe și prelungirea posterioară a abdomenului ca un țep. Își depune ouăle în trunchiuri de molid bolnave sau căzute. Larvele pot sta în lemn 2-5 ani până se transformă în adult, așa că pot trece ani până când, din dușumele sau placările cu lemn, să apară insectele. Când viespea începe să zboare prin casă pagubele sunt deja făcute și trebuie luate măsuri urgente pentru a le limita.

solutii anticarii bochemit

Cum afli dacă lemnul este infestat

Specific atacului sunt găurile rotunde sau ovale care apar în lemn. Dacă în dreptul lor apare și o grămadă de praf de lemn, cu siguranță în interior este o larvă vie în plină activitate. Alte semne pot fi zgomotul ca un ronțăit pe care îl auzim când în casă este liniște deplină sau zone în care lemnul pare a fi mai moale.

Este bine să apelați imediat la un specialist când astfel de semne apar, mai ales dacă le descoperiți în grinzi, stâlpi sau alte elemente de structură. Specialistul vă va spune cât de mult este atacat lemnul și dacă își mai poate îndeplini rolul structural. Uneori, dacă fenomenul este descoperit târziu, lemnul este atât de deteriorat încât este obligatorie schimbarea întregului obiect sau cel puțin a unor părți din el.

solutii anticari lemn
lemn atacat de cari

Sper ca aceste informații să vă fie de folos și să fi găsit deja răspunsurile la întrebările despre soluțiile folosite împotriva carilor și a altor insecte care distrug lemnul.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am scaune vechi pe care am decis sa încerc sa le reconditionez, pline de cari .Au reușit sa penetreze si partea lăcuită iar pe interior unde nu este vopsea găurile sunt mai dese.
    Când le-am adus acasa erau pline de păianjeni, am crezut ca au dispărut carii dar surpriza am curățat scaunele cu mult oțet alimentar si pe alocuri am injectat cu ajutorul unei seringi …am văzut viermișorii .
    Vreau sa spun ca in cazul meu nu s-a respectat faptul ca acești cari nu penetrează lacul cat si ca viermii nu exista dacă trăiesc păianjeni lângă ei.
    Am decis sa continui procesul de recondiționare doar pentru ca scaunele sunt stabile,au rezistența dar nu știu sigur ce metode sa folosesc mai departe.
    Ar fi bine sa decapez , smirgheluiesc, apoi sa aplic soluția Bochemit anticarii si apoi vopsea pe baza de apa?
    Mai trebuie grund?
    Mulțumesc!

    • Buna seara!
      Ati gandit bine. Intai indepartati finisajul vechi, aplicati tratamentul Bochemit si dupa uscarea lui, aplicati noul finisaj – vopseaua pe baza de apa, in acest caz,
      Soluția Bochemit are efect si pe mobilierul nedecapat, dar cum tot vreti sa refaceti scaunele, este bine sa-l aplicati direct pe lemnul curat.
      Protectia va fi eficienta si de durata.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua !
    Va multumesc din suflet pt informatii!!!
    Da, in interiorul podului sunt carii ,acolo unde lemnul de brad a ramas necojit.
    La exterior, acoperis balcon ,da ,au aparut acele ” viespii” care intra prin crapaturile grinzilor si capriorilor si rod.Se vede rosatura prin balcon.
    Vara asta m am chinuit cu scara si am dat cu spray kyltos si insecticid.
    Nu am stiut de Bochemit.
    Inca o data Va Multumesc din suflet.!
    Ps. Acoperisu este din 2003, din brad .

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână