Este situația prin care a trecut un cititor zilele trecute și pentru care ne-a cerut ajutorul. Pardoseala din frasin era prea deschisă față de ceea ce își dorea și a decis să închidă culoarea folosind o lazură alchidică pentru exterior. Pentru protecție a folosit apoi un lac special pentru parchet, cu întărire, de la un producător diferit de cel al lazurii. După uscarea lacului a constatat că acesta se exfoliază. Voia să știe ce poate face pentru a rezolva problema și cu ce poate fi colorat lemnul astfel încât lacul de parchet să aibă aderență. Din păcate, soluția era să ia totul de la capăt rașchetând din nou parchetul și refinisându-l cu produse potrivite. De ce s-a întâmplat totul? Pentru că lazura și lacul nu au fost compatibile.
Incompatibilitatea între straturi trebuie evitată pentru a nu ajunge în situația să reiei toată munca de la început
Este o problemă asupra căreia insist de fiecare dată. Când trebuie să revopsim a suprafață sau folosim produse de finisare despre care nu știm dacă le putem suprapune, trebuie verificată compatibilitatea dintre ele. Verificarea se face într-o zonă mai ascunsă, în cazul revopsirii sau pe o bucată separată de lemn, dacă se finisează un obiect de la început (ca în cazul parchetului de mai sus). Este o etapă care nu ia mult timp, dar care ne ferește de multe probleme ulterioare.
În acest caz s-a folosit pentru colorare o lazură care este recomandată în principal pentru exterior. Lazura conține pe lângă colorant, rășina care protejează lemnul împotriva apei și a soarelui. Pentru a nu apărea incompatibilitate între straturi, rășina trebuie să fie compatibilă, să se potrivească cu cea din lac. În acest caz nu a fost. Si cum vom știi dacă sunt compatibile, mă veți întreba, că doar n-o să facem toți ore de chimie înainte să vopsim un scaun? Folosind materiale de la același producător, recomandate pentru a fi folosite împreună sau citind fișa tehnică a produselor. Acum este foarte simplu să găsiți pe net fișa tehnică pentru orice produs. Acolo găsiți recomandări privind modul de folosire, cum trebuie să fie lemnul peste care se aplică produsul și ce poate fi aplicat peste el.
Cum se colorează lemnul astfel încât să poată fi acoperit cu orice fel de lac
În ceea ce privește colorarea lemnului, lucrurile pot fi simplificate. Se pot folosi baițuri simple, cele care au în compoziție doar colorant și apă sau colorant și solvent. Se găsesc ușor, în orice magazin de bricolaj sau la distribuitori de lacuri și vopsele pentru lemn și nu conțin rășini. După uscarea completă pot fi acoperite cu orice fel de lac, fără pericol de incompatibilitate între straturi.
Problema în acest caz poate fi însă colorarea neuniformă. Pentru că nu există nicio rășină care să regleze absorbția, uniformitatea culorii va depinde direct de cât de bine a fost pregătit lemnul înainte. Pregătirea însemnă șlefuire cu hârtie abrazivă cu granulația potrivită și desprăfuire făcută cu cârpa pentru a îndepărta complet praful fin de lemn. Ultima șlefuire pentru lemn se recomandă a fi făcută cu hârtie abrazivă cu granulația între 180 și 220 sau cu burete abraziv mediu.
Colorarea lacului
Uneori, oricât de mult am încerca să obținem o colorare uniformă, lemnul se pătează. Sunt specii de lemn mai dificil de colorat, cum este fagul, plopul sau molidul. În acest caz se poate colora lacul. Cel mai bine este să se coloreze doar lacul folosit la primul strat deoarece, cu fiecare strat aplicat, culoarea se închide. Colorarea se face folosind baițurile simple despre care am vorbit mai sus sau concentrate de culoare care, de asemenea, se găsesc în magazinele de profil. Bineînțeles că trebuie să țineți cont de natura solventului: în lacuri pe bază de solvent se pune baiț pe bază de solvent și în cele pe bază de apă, baiț pe bază de apă.
Dacă se va aplica doar un singur strat de lac colorat, acesta poate fi mai diluat (se poate adăuga mai mult baiț sau colorant și solvent). Datorită rășinii lacul va intra mai controlat în lemn și colorarea va fi uniformă. După uscare se pot aplica celelalte straturi de lac fără alte precauții. Dacă se folosește lac colorat pentru toate straturile, baițul adăugat nu trebuie să depășească 20% pentru că lacul își va pierde consistența și vor fi necesare mai multe straturi pentru a ajunge la acoperirea dorită.
Care este soluția în situația dată?
În cazul pardoselii de frasin, singura soluție a fost îndepartarea straturilor aplicate și rașchetarea din nou. După exfoliere lemnul a rămas pătat de la lazură și a fost singura soluție pentru a-și recăpăta frumusețea. Urmează șlefuirea pentru a obține o suprafață uniformă și colorarea cu baiț. N-ar trebui să fie probleme pentru să frasinul este un lemn dur care se colorează frumos. După uscare se va putea aplica lacul de parchet fără probleme de incompatibilitate.
Ce ar trebui reținut din această experiență?
- Folosește întregul sistem de finisare (colorant, grund, lac) de la același producător
- Consultă obligatoriu fișele tehnice (descărcate de pe net, dacă nu le aveți de la furnizor) și instrucțiunile de folosire
- Testează separat compatibilitatea produselor înainte de folosire
Dacă ați trecut prin experiențe similare mi-ar plăcea să le împărtășiți cu noi. Le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat. Acolo puteți lăsa și completările sau întrebările. Eu voi răspunde cu siguranță.
Bună,
Exact asta intenţionez să fac şi eu cu tereasa casei mele care este din lemn. După iarna asta, care la noi în zonă văd că nu se mai termină, îmi doresc să dau din nou viaţă lemnului. Vă mulţumesc frumos pentru recomandări, acum ştiu ce materiale să cumpăr şi cum să procedez. Mulţumesc.
Cu plăcere!
Bună ziua, la mine lacul s-a ridict pe alocuri și ori nu s-a mai uscat în acele vinișoare ori s-a absorbit de lemn și s-au format bule de aer.
Oare ce pot face în situația dată?
Lacul folosit e de la același producător.
Mulțumesc de timp
Bună ziua!
Cred că a fost aplicat strat prea gros și aerul nu a mai putut ieși din peliculă. Așa se explică bulele și lacul ridicat, dacă porțiunile de lac ridicat nu sunt albicioase. În cazul în care sunt albicioase, este lipsă de aderență ceea ce înseamnă că șlefuirea nu a fost bine făcută.
Dacă este vorba de lac prea gros, se poate șlefui stratul până la îndepărtarea bulelor, după care se aplică încă un strat de lac. Dacă este lipsă de aderență, trebuie îndepărtat stratul de lac până la lemn și refăcut finisajul. Atenție la șlefuirea lemnului înainte de aplicarea lacului. Nu trebuie făcută cu hârtie mai fină de 180, iar după aceea lemnul trebuie desprăfuit. Iar primul strat de lac trebuie diluat mai mult pentru a intra mai bine în lemn.
Toate cele bune!
Bună ziua. Avem în dormitoare parchet triplustratificat din lemn de stejar finisat. După montare a fost dat cu ulei de întreținere.. Dar au trecut deja 48 de ore și suprafata este încă lipicioasa.,
Cred ca a fost dat în strat prea gros sau nu a fost îndepărtat excesul de ulei înainte sa se usuce.. Cum as putea remedia?
Bună ziua!
Cred că a fost folosit un ulei de in, nu unul special pentru întreținere. Dacă nu se usucă nici în următoarele zile va trebui spălat cu terebentină sau white spirit (petrosin, gaz). Terebentina are un miros mai plăcut, este extrasă din lemn de rășinoase (din rășină). Va fi o operație ce va necesita destul de multă muncă și va implica miros în interior. Mirosul terebentinei, după părerea mea, este mai ușor de suportat. Solvenții nu vor afecta stratul inițial. Finisajul realizat în fabrică este foarte rezistent.
Pentru întreținerea parchetului finisat este recomandată ceara. Uleiurile se aplică direct pe lemn pentru a fi absorbite și a-i asigura astfel protecția. Pentru a asigura întreținerea, uleiul trebuie să fie formulat special pentru acest lucru, adică să se usuce și să facă peliculă. Dacă a fost folosit un astfel de produs, ori nu au fost respectate instrucțiunile de aplicare, ori produsul a avut o problemă (ieșit din garanție, greșeală de fabricație).
Toate cele bune!
Buna ziua!
Citesc cu mare interes articolele dvs. si le gasesc foarte folositoare.
Am instalat dusumea de molid in casa si as dori va rog un sfat expert despre cum sa protejam dusumeaua. Ce anume putem folosi? Nu vreau lac, as dori sa o inchid putin la culoare cu un bait sau ceva uleiuri. Daca ma indreptati spre o solutie, apreciez ajutorul dvs.
Bună ziua!
Mulțumesc pentru că ne urmăriți!
În acest caz, cea mai bună soluție ar fi un ulei special pentru podele. Nu are rezistența lacului de parchet, dar este mai rezistent decât alte uleiuri pentru că este formulat special pentru astfel de întrebuințări. Uleiul pentru pardoseli Kreidezeit este un astfel de ulei care are avantajul că este și natural, fără substanțe chimice adăugate. Este un amestec de ulei de in și ulei de tung, cel din urmă fiind responsabil de rezistența mai bună la frecare, necesară pardoselilor. Găsiți aici mai multe informații despre el. Pentru întreținere, puteți folosi ceară peste lemnul uleiat. Pardoseala va căpăta un luciu mătăsos foarte plăcut.
În ceea ce privește culoarea, uleiul închide foarte puțin culoarea lemnului (lemnul arată ca atunci când este ud), dar nu se poate spune că îl colorează. Aveți două posibilități: să colorați ușor uleiul (max.5%) astfel încât lemnul să se vadă în continuare sau să colorați lemnul cu baiț și apoi să aplicați uleiul. Uleiul poate fi colorat cu pigmenți naturali, pigmenții Kraidezeit fiind o variantă bună și rezistentă (link aici). Ca baiț, puteți folosi baițuri simple, pe bază de solvent sau de apă, în culoarea dorită, pe care le găsiți în magazinele de bricolaj. După uscarea completă, chiar dacă sunt pe bază de apă, pot fi acoperite cu ulei.
Succes!
Va multumesc din suflet pentru toate informatiile date. Vom merge pe varianta uleiului natural. Multa sanatate va dorim!