Finisare DIY Tehnici de Finisare

Ce trebuie să știi dacă vrei să revopsești mobila sau ușile de lemn

Important

Și ușile din lemn pentru că, de fapt, de la ele a pornit ideea articolului. M-a contactat cineva să-mi spună că a revopsit ușile cu lac pe bază de apă. Înainte de aplicarea lacului a șlefuit toată suprafața și cu toate astea, la cea mai mică lovitură, lacul se desprinde și se jupoaie de pe ușă ca o piele. Mă întreba unde a greșit și cum poate să repare în situația dată. Mi-a părut rău pentru munca depusă, dar răspunsul a fost că nu se mai poate face nimic. Stratul de lac hidrodiluabil trebuia îndepărtat total și procesul reluat. De ce? Pentru că în procesul revopsirii fuseseră omise etape care au dus la rezultatul nedorit. Care sunt acestea, aflați mai jos.

revopsire mobilier revopsire usi

Degresează mobilierul sau obiectele pe care vrei să le revopsești

Orice obiect care urmează să fie vopsit sau lăcuit din nou fără a îndepărta finisajul deja existent trebuie degresat. De-a lungul timpului s-au depus substanțe grase și praf care au format o peliculă subțire ce împiedică aderența. Nu trebuie să fie mobilier sau uși de bucătărie pentru a avea substanțe grase deasupra. Atingerea mâinilor, substanțele de curățare și îngrijire folosite acoperă lacul sau vopseaua și fac ca stratul următor să nu mai adere. Ușile cu pricina nu au fost supuse unui astfel de proces de degresare.

Un alt motiv pentru care trebuie făcută degresarea este folosirea produselor de întreținere care conțin ceruri. Pronto este doar un exemplu. Ceara face ca mobilierul, ușile, obiectele din lemn în general, să aibă un aspect plăcut și un luciu mătăsos, protejându-le în același timp de urmările zgârieturilor sau ale loviturilor ușoare. Dar ceara este strat final și nu mai poate fi acoperită decât cu ceară. Vopselele, lacurile nu au aderență la suprafețele ceruite, prin urmare această peliculă fină trebuie îndepărtată dacă dorim să revopsim.

Cum îndepărtăm grăsimea, ceara sau stratul de murdărie? Simplu, spălând obiectele cu apă și detergent de vase. Nu te speria, nu vor păți nimic. Dacă faci operația cum trebuie furnirul nu se va dezlipi, PAL-au sau MDF-ul nu se vor umfla, mobila nu se va dezmembra. Spălarea trebuie făcută cu laveta sau buretele înmuiate în soluția de apă cu detergent de vase și apoi stoarse pentru ca apa să nu băltească pe mobilă sau uși. Se freaca bine suprafața, revenind până cănd stratul de murdărie cedează. Pe măsură ce murdăria se desprinde, șterge-o cu o cârpă moale de bumbac (folosește tricouri vechi de bumbac, sunt cele mai bune lavete). La final clătește cu apă curată, folosind tot lavete sau bureți bine storși. După spălare și clătire, lasă suprafețele să se zvânte 24 de ore înainte de a aplica noul finisaj.

revopsire mobilier revopsire usi

Șlefuiește pentru a mări aderența

Când se aplică un finisaj nou peste cel vechi trebuie să fim siguri ca va rămîne acolo. În primul rând trebuie să ne asigurăm de compatibilitatea dintre acele lacuri sau vopsele. De exemplu, peste vopsele nitrocelulozice nu ar trebui aplicate vopsele poliuretanice. Găsești aici explicația. Dacă cele două materiale nu se înțeleg între ele ne putem trezi cu lacul de deasupra crăpat sau înflorit. Verificarea compatibilitatea se face într-un loc ascuns vederii, unde se aplică pe o porțiune mică noul finisaj. Dacă, după uscare, totul arată normal lacurile sunt compatibile.

Un alt aspect, ce nu poate fi observat când se face testul de compatibilitate, este lipsa aderenței între stratul vechi și cel nou. Sunt produse care interacționează în zona de contact și atunci aderența este foarte buna. De exemplu, aplicând o vopsea nitrocelulozică peste o alta tot nitro, diluantul din stratul nou înmoaie stratul vechi și cele două se prind foarte bine una de cealaltă. Și straturile de vopsea pe bază de ulei interacționează între ele, uleiul penetrând stratul vechi. Alte materiale pot fi aplicate unele peste altele fără să vedem un efect imediat, dar ele funcționează ca entități separate. Sunt ca straturile de material textil puse unele peste altele, fără a fi cusute. Stau așa, împreună, până când intervine o forță exterioară asupra lor. Este cazul lacurilor cu întărire, cu suprafețe dure și rezistente, care nu pot fi atacate de diluanți pentru a se lega unele de altele. În acest caz, înainte de a aplica un alt strat de vopsea, suprafața veche trebuie șlefuită. În urma șlefuirii apar mici rizuri (zgârieturi) care măresc aderența suprafeței.

Lacurile și vopselele pe bază de apă sunt o variantă foarte bună pentru revopsire pentru că, pe lângă faptul că nu au miros deranjant, sunt compatibile cu mai toate felurile de lacuri și vopsele. Cu ele însă trebuie mare atenție la aderență. Produsele pe bază de apă au la bază niște molecule care, după uscare, se leagă foarte bine unele de altele. Dacă nu au fost create condițiile pentru o aderență bună (spălare și șlefuire), la cel mai mic șoc mecanic (lovitură, zgăriere) stratul nou se va desprinde și sub el va intra aer. Dacă vorbim de lacuri, acesta se va albi în locul loviturii sau al zgârieturi. Cum nu există aderență și moleculele lacului sunt bine prinse una de alta, pelicula nu se va „sparge” în acel loc, ca în cazul altor lacuri, ci se desprinde de pe toată suprafața ca o piele arsă de soare.

Șlefuirea se face cu burete abraziv fin sau cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320. Dacă urmează să aplici lac sau vopsea lucioasă, folosește hârtie abrazivă cu granulația 400. Se șlefuiește toată suprafața ușor, scopul fiind de a creea rizurile și condiții de aderență, nu de a îndepărta stratul existent. După șlefuire suprafața se desprăfuiește cu o lavetă curată (fără diluanți sau alte substanțe). Nu lăsa mai mult de 24 de ore până la revopsire. Dacă trece mai mult timp va trebui să șlefuiești din nou.

revopsire mobilier revopsire usi

Nu aplica straturi groase

Dacă vrei un rezultat bun și de durată nu aplica straturi groase. Mai bine mai multe și mai subțiri decât unul și gros. În straturile groase se creează tensiuni la uscare și pot apărea crăpături. Iar un strat gros de lac sau vopsea pe bază de apă se desprinde mult mai ușor decât o peliculă formată din 2-3 straturi subțiri.

Dacă este posibil, folosește pentru aplicare un trafalet cu burete dur. Aplicate astfel, straturile vor fi subțiri și uniforme.

Sper să-ți fie de ajutor sfaturile de mai sus. Dacă ai întrebări, le poți lăsa mai jos, în spațiul dedicat. Îți voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian