Tehnici prelucrare lemn

De ce trebuie respectată umiditatea de echilibru a lemnului?

Lemnul pentru mobilă, uși, ferestre, parchet, lambriuri, instrumente muzicale, etc, trebuie mai întâi uscat până ajunge la o umiditate de echilibru. Umiditatea lemnului este diferită în funcție de ce urmează să se obțină din el: pentru mobilă și lemn folosit la interior este cuprinsă în intervalul 8-12%, pentru instrumentele muzicale este mai scăzută, de 6%, iar cel folosit la exterior, mai mare, 14-16%. Ea se măsoară cu higrometrul. Problema nerespectării acestor valori este că de foarte multe ori urmările nu se văd imediat în fabrică, când încă se mai poate face ceva, ci mai târziu, când lemnul sub diverse forme este deja în casele noastre.

uscare lemn
higrometru

În trecut, uscarea se făcea natural, scândurile debitate din buștean erau stivuite cu spații între rânduri, în așa fel încât aerul să poată circula. Uscarea dura minimum 9 luni, timp în care lemnul era plouat, bătut de soare și de vânt și astfel eliminarea apei se făcea încet, fără șocuri, obținându-se lemn uscat de bună calitate. Lemnul putea sta în stivă și ani de zile și cu cât stătea mai mult cu atât era mai stabil dimensional. Și acum se mai usucă așa lemnul și sunt firme și persoane care lucrează numai cu astfel de lemn.

Nevoia tot mai mare de materie primă  din industrie a făcut ca timpul necesar uscării naturale să devină prea lung. Astfel a apărut uscarea artificială, în uscătoare performante, care reproduc principiul uscării naturale a lemnului, dar reduc foarte mult timpul. Sunt cicluri diferite de uscare în funcție de natura, grosimea și utilizarea ulterioară a lemnului, transpuse în diagrame care trebuie respectate întocmai pentru a elimina apariția tensiunilor în lemn, sau a variației lui dimensionale.

uscarea lemnului

uscator lemn
uscător lemn www.ufa-les.ru

Lemnul care nu a fost bine uscat și nu a ajuns la echilibru este mult influențat de variațiile de temperatură și umiditate din atmosferă. Umiditatea prea mare poate duce la dezlipiri de furnir, schimbări ale culorii baițului, la albiri sau dezlipiri ale peliculei de lac.

Cănd umiditatea lemnului este mare, tensiunile care apar în lemn în urma variatiilor mari de temperatură și umiditate pot duce la apariția unor crăpături în lemn foarte vizibile. Uneori, crăpăturile pot apărea pe suprafața lacului. Înainte de a blama lacul ele trebuie analizate mai bine. Dacă lemnul este masiv și crăpăturile sunt paralele cu fibra lemnului este foarte posibil ca problema să fie umiditatea crescută a lemnului. Posibilitatea apariției crăpăturilor este cu atât mai mare cu cât lacul este mai dur, mai lipsit de elasticitate (cazul lacului poliuretanic).

Variația dimensională a lemnului din cauza umidității este foarte vizibilă mai ales în cazul obiectelor cu lungimi mari, cum sunt ușile și ferestrele. Ele se pot deforma atât de mult încât ajung să se închidă foarte greu sau chiar să nu se mai închidă deloc. Domeniul unde uscarea greșită a lemnului se vede cel mai bine și are cele mai neplăcute urmări este cel al pardoselilor (parchet, dușumea). Dacă lemnul nu a fost bine uscat, după montaj, apar mișcări ale lemnului care duc la umflări sau contrageri ale pardoselii. În ambele cazuri pardoseala trebuie refăcută.

Din motivele de mai sus trebuie respectată umiditatea lemnului. Pentru a evita problemele, recomand firmelor care nu fac în regim propriu uscarea cherestelei investiția într-un higrometru de bună calitate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

11 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna seara,

    Am si eu nevoie de ajutor.
    Am o usa de intrare,care este orientata spre sud,deci spre soare.
    Usa are o structura /cadru pe care sunt puse 3 panouri ,din brad,panouri confectionate din sa zicem scanduri lipite.
    Problema este ca aceste panouri torsioneaza in timp destul de mult.
    Este din cauza ca nu a fost uscat bine lemnul,sau ar trebui sa folosesc un lemn mai tare.?
    Va multumesc.
    Sorin

    • Buna seara.
      Lemnul, mai ales cel de la exterior, variaza dimensional in timp din variatiei umiditatii. Daca lemnul a fost uscat pana la echilibru aceste variatii nu sunt foarte mari. Daca la dumneavoastra sunt deranjate inseamna ca lemnul nu a fost bine uscat. Uneori modul cum a fost taiata scandura combinata cu o umiditate prea mare sau prea mica poate duce la deformari importante.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,

    Avem o scara interioara din lemn facuta de noi, din grinzi, nu din trepte speciale pentru scara. Scartaie destul de tare – credeti ca se mai poate face ceva cu un ulei? sau ar trebui schimbata?

    Multumesc!

    • Buna ziua.
      In general scartaieturile la treptele de scara sunt din cauza modului de prindere si de la faptul ca lemnul, in timp, isi modifica dimensiunile si nu mai are aceeasi pozitie in sistemul de prindere, aparand frecarile. Uleiul nu-l va face sa nu mai scartaie.
      Toate cele bune!

      • Bună seara,
        Am terminat de acoperit casa săptămâna trecută și as dori să întreb când pot izola podul cu vată minerala. Lemnul a fost crud, dar stand în curent de aer si sub tabla încinsă de soare (județul Ilfov) am văzut ca a început să dea semne de uscare. Cat timp sa îl las pentru a nu mai risca sa facă mucegai?

        • Buna seara!
          Ar fi bine daca ati gasi un umidometru undeva si sa verificati umiditatea interioara a lemnului. Daca este sub 18% este in regula, nu veti avea probleme. Cateva luni este destul de putin pentru uscarea naturala a lemnului, chiar daca spatiul este ventilat. In mod normal lemnul are nevoie de 1 an pentru fiecare 2,5 cm grosime + inca un an. Daca lemnul are umiditatea interioara mare (pentru ca superficial se usuca mai repede), aceasta apa iese in timp. Daca lemnul este izolat si umiditatea nu poate circula, condenseaza si poate aparea mucegaiul.
          In poduri, mansarde, caldura este mare si lemnul se usuca mai repede, dar are nevoie ca umiditatea sa poate iesi. Izolarea poate impiedica acest lucru.
          Toate cele bune!

  • Bună ziua. Dețin posta de lemn de rășinoase, de 5 cm grosime și umiditate de aprox 18%.Pot folosi lemnul la interior, pentru tavan? Sau exista riscul sa se distanțeze postele, odată bătute? Ce prag minim de umiditate trebuie sa atingă lemnul pt a nu crapă, când e folosit la interior? Multumesc…

    • Bună ziua!
      Umiditatea este mult prea mare pentru ca lemnul să fie folosit la interior. În acest caz umiditatea lui ar trebui să fie între 8 și 12%.
      Umiditatea lemnului este în legătură directă cu umiditatea din interior care ideal ar trebui să fie în jur de 60% și nu mai mică de 40%.
      La 18%, lemnul va continua uscarea în interior și elementele se vor distanța. Vor fi ajutate și de căldura care se acumulează sus, ceea ce va face ca uscarea să fie rapidă. Ca urmare apar tensiuni în lemn care pot duce la deformări sau crăpări.

  • Bunaziua,
    Este posibil, va rog, sa numitzi un anumit „higrometru”. In plus, denumirea acestui aparat difera de la un magazin la altul – de exemplu, eMag il numeste „umidometru”.

    • Bună seara!
      Da, îl găsiți mai ușor ca umidometru. Căutați ”umidomentru profesional pentru lemn”. Câteva exemple: LG43NG sau HIT 3 de la KENOBI, NDI20 FELDER, General Tools MMD7NP (Cole-Palmer), Bosch UniversalHumid sau cele de la emag.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână