Evenimente Fabricare case din lemn

CNC-uri pentru grinzi lamelare, pereți din CLT și structuri din lemn la Open House Essetre

Între 6 și 10 martie 2023 s-a desfășurat la Essetre evenimentul Open House. Firma italiană producătoare de CNC-uri pentru dulgherie, șarpante și case din lemn a deschis porțile fabricii de la Thiene pentru toți cei interesați de astfel de echipamente. Timp de 5 zile, producători din domeniul construcțiilor din lemn din toată lumea au putut vedea utilajele prelucrând, de la grinzi pentru șarpante sau grinzi lamelare, la pereți de CLT. Din România au participat constructori de case din lemn și producători de elemente din lemn pentru construcții, însoțiți de distribuitorul Essetre, firma Ligna Dumi Tech. La eveniment am fost prezenți și noi pentru a afla cât mai multe informații despre utilaje și pentru a le filma. Până când materialele tehnice și filmele vor fi disponibile, câteva impresii la cald.

Essetre, companie de familie cu flexibilitate și decizie rapidă

Essetre este o companie de familie tipic italiană. Înființată în urmă cu 44 de ani de Giovanni Sella, compania a evoluat de la primul pantograf construit de proprietar în garaj, la CNC-uri gigant capabile să prelucreze pereți din CLT de 13,5 m lungime și 3,5 m lățime. Acum, Giovanni conduce compania alături cei trei copii și formează o mare familie împreună cu cei peste 50 de angajați. Se susțin și se ajută, uniți la bine și la rău.

La Essetre se fac doar CNC-uri. Au început cu utilaje care prelucrau blaturile pentru bucătărie, dezvoltând treptat modele noi pentru diferite cerințe. Giovanni, il grande capo, așa cum îl numesc cu simpatie cu toții, a fost întotdeauna creierul din spatele utilajelor. A învățat continuu, s-a perfecționat și a inovat pentru a construi utilaje cât mai performante. Unul dintre fii îl urmează, fiind responsabil pe partea de automatizare.

Avantajul principal al unei companii de familie de dimensiuni medii este flexibilitatea. Se adaptează cu ușurință vremurilor, iar deciziile sunt luate mult mai repede. Fiind o astfel de companie, nu a fost greu pentru Essetre să vadă trendul crescător al construcției caselor din lemn și să adapteze producția pentru acest domeniu. Acum, peste 90% dintre utilaje sunt pentru a prelucra grinzi pentru șarpante, grinzi lamelare și pereți de CLT/X-LAM. Echipamentele sunt adaptate nevoilor clienților, fiecare fiind făcut practic la comandă. Se lucrează împreună cu clientul pentru ca, pornind de la o bază existentă, să se ajungă la utilaje personalizate care să asigure prelucrarea eficiență și precisă a elementelor din lemn.

Hala de producție devenită show-room

Essetre nu lucrează pe stoc, utilajele fiind făcute la comandă. Există însă posibilitatea de a vedea gama de utilaje în show-room-ul virtual inaugurat în timpul pandemiei. Pentru evenimentul Open House au profitat de o perioadă în care comenzile au fost variate. Astfel, în hala de producție au fost gata pentru teste și expediere, în același timp, 7 utilaje diferite:

  • Techno PF 1250 Evo – CNC patentat pentru construcția structurilor din lemn, șarpante, grinzi și pereți din CLT. Modelul este valabil cu unul sau două capete de prelucrare;
  •  Techno PF 2T – CNC pentru tăierea, găurirea și frezarea grinzilor lamelare și a elementelor din lemn folosite la construcția caselor din lemn, șarpantelor, pergolelor, foișoarelor, locurilor de joacă, etc;
  • Techno Fast – CNC versatil cu structură monobloc pentru procesarea grinzilor;
  • Techno Saw – CNC flexibil și compact pentru procesarea elementelor cu secțiuni mici (elemente pentru structura caselor din lemn, grinzi ușoare sau solide, etc);
  • Techno Multiwall – CNC pentru procesarea grinzilor curbate, pereților din CLT sau pereților pe structură de lemn. Opțional poate fi instalat un sistem de întoarcere automată a panourilor;
  • Techno Multiwall XS – CNC cu portal mobil pentru procesarea pereților pe structură de lemn, a celor de CLT și a grinzilor curbate.

În afara acestor utilaje, în hală au fost și două utilaje second hand. Acestea provin de la clienții ale căror afaceri se dezvoltă și vor să treacă la echipamente mai performante sau mai mari. Utilajele sunt preluate de Essetre, verificate și revopsite. Părțile electrice, mecanice și automatice sunt în mare parte înlocuite. Apoi sunt vândute, iar clienții beneficiază astfel de reducere.

Evenimentul nu a fost unul de mari dimensiuni și poate unii, obișnuiți cu marii producători, au fost dezamăgiți. A fost însă unul dens, cu informații multe și complexe, cu posibilități de a discuta cu tehnicieni, dar și cu reprezentanții comerciali pentru a analiza cele mai bune variante pentru afacerea ta.

O bună ocazie pentru prezentarea echipamentelor, dar și pentru consolidarea brandului și socializare

Astfel de evenimente de casă sunt o bună ocazie de a consolida imaginea brandului, de a crea legături puternice de afaceri și chiar prietenii de lungă durata. Pe lângă partea de prezentare, sunt create întotdeauna oportunități pentru întâlniri, discuții și dezbateri. Cele mai potrivite ocazii sunt întâlnirile de la masă care, în Italia, este tratată cu mare seriozitate. Adică fără mâncare nu se poate, iar la masă se discută continuu, cu patos, se susțin idei, se aduc argumente.

Așa am avut ocazia să cunoaștem oameni noi, să discutăm despre problemele cu care se confruntă, dar și să legăm prietenii. Totul la un pahar de grappa veche care a dezlegat limbile și a deschis pofta de povești. A fost un eveniment reușit despre care vom mai vorbi cât de curând.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian